Društvo

Ne dočekuju sva deca praznike u krugu porodice: Praznična atmosfera i u Svratištu, svečana trpeza i paketići

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

09:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako većina proslavlja praznične dane unutar svojih domova u krugu porodice, to nije slučaj za sve. Deca koja žive ili rade na ulici, svoje utočište za praznike pronalaze u Svratištu za decu ulice. 

Jelena Aćimović jedan od vaspitača u Svratištu kaže za Euronews Srbija da je praznična atomsfera glavna stvar kojoj se deca najviše raduju. Ona je navela da su se zaposleni potrudili da ovi dani za njih proteknu u pravom prazničnom duhu.

"Mi smo sve aktivnosti podredili prazničnoj atmosferi. Deca će da imaju malo svečaniju trpezu nego inače na kojoj će biti dezert, torta i sokići. Dobiće i neke paketiće. Međuitm, njih najviše raduje praznična atomosfera i povećan broj građana koji tokom praznika dođe ovde. To im pokazuje da neko brine o njima, a sa druge strane raduju se svakom druženju", kaže Aćimović.

Ona je zahvalila svim građanima, firmama, donatorima i volonterima koji Svratište podržavaju tokom svih ovih godina.

Upitana kakva je situacija u Svratištu, posebno jer su proteklih dana temperature znantno iznad proseka za ovo doba godine, Aćimović kaže da je zbog toga situacija kod njih znatno olakšana.

"Olakšanije je u tom smislu da deci nisu noge toliko mokre i nije im hladno, ali je svakako povećan broj dece ovde. Mi to povezujemo sa tim da je praznična atmosfera i da deca zbog toga ovde vole da provedu vreme. U vreme praznika preko 100 dece koristi naše usluge na dve lokacije, dok je u proseku oko 75-oro dece tokom godine", kazala je Aćimović.

Komentari (0)

Srbija