Evropa

Vrhovni sud Španije odbacio optužbe protiv Karlesa Pudždemona za pobunu: Taj član Zakona više ne postoji

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

20:54

Vrhovni sud Španije odbacio optužbe protiv Karlesa Pudždemona za pobunu: Taj član Zakona više ne postoji
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File - Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Španije odbacio je danas optužbe za pobunu protiv katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, nakon što je reformom krivičnog zakona u zemlji ukinut taj zločin.

Pudždemont koji je u samonametnutom egzilu u Belgiji da bi izbegao sudski proces u Španiji i dalje se suočava sa optužbama za neposlušnost i proneveru za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina.

Za pobunu je bila predviđena maksimalna zatvorska kazna od 15 godina, preneo je Rojters.

Prethodni zahtevi Španije da Pudždemon bude izručen tokom njegovih boravaka u Nemačkoj, Belgiji i Italiji su propali. 

Sudija Vrhovnog suda Španije Pablo Ljarena naveo je u saopštenju da će podneti novi zahtev za ekstradiciju belgijskim vlastima da mu se sudi po lakšim optužbama u zavisnosti od odluka sudova Evropske unije o tome da li Pudždemon ima imunitet i da li se ekstradicija može tražiti više puta.

Pudždemontov advokat Gonzalo Boje, kazao je da Ljarena ima problem da temeljnim pravima i političkim progonom.

"Ovo su moje krivične prijave. Ako vam se ne sviđaju, ja imam i druge", dodao je Boje, pozivajući se na citat koji se pripisuje komičaru Grouču Marksu.

Španija je izmenila svoj krivični zakon krajem prošle godine kako bi uklonila istorijski zakon o pobuni, prema kojem su neki separatistički političari bili osuđeni i do 13 godina zatvora.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je kasnije pomilovao osuđene, rekao je da bi taj potez trebalo dodatno da ublaži politički sukob između Madrida i bogatog severoistočnog regiona Katalonije.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa