Evropa

Francuska zbog kršenja privatnosti kaznila TikTok sa pet miliona evra

Komentari

Autor: FoNet

12/01/2023

-

20:25

Francuska zbog kršenja privatnosti kaznila TikTok sa pet miliona evra
Francuska zbog kršenja privatnosti kaznila TikTok sa pet miliona evra - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Francuski regulator za zaštitu podataka (CNIL) kaznio je kinesku platformu za deljenje videa TikTok sa pet miliona evra zbog kršenja privatnosti.

Korisnici TikTok.com-a nisu mogli tako lako da odbiju kolačiće kao da ih prihvate i nisu bili dovoljno precizno obavešteni o svrhama različitih kolačića, navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Politiko.

Istraga je bila fokusirana na TikTok vebsajt, a ne na njegovu mobilnu aplikaciju.

Kazna je izrečena u delikatnom trenutku za kompaniju, jer je ove nedelje nekoliko evropskih komesara upozorilo generalnog direktora TikToka da poštuje zakone EU i da radi na "povratku poverenja evropskih regulatora“.

Pored toga, u toku su i dve istrage o privatnosti širom EU koje vodi irski regulator za zaštitu podataka - jedna o bezbednosti dece, a druga o prenosu podataka u Kinu.

U proteklih nekoliko godina, francuski regulator je, u skladu sa pravilima EU o kolačićima, kaznio Amazon, Gugl, Fejsbuk i Epl.

Portparol TikToka rekao je da se nalazi francuskog organa za zaštitu podataka "odnose na prošlu praksu“ i da kompanija sada "olakšava odbijanje nebitnih kolačića i pruža dodatne informacije o svrsi određenih kolačića“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa