Fokus

Državni sekretar Luizijane zabranio TikTok na svim uređajima Stejt departmenta

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2022

-

22:11

Državni sekretar Luizijane zabranio TikTok na svim uređajima Stejt departmenta
Državni sekretar Luizijane zabranio TikTok na svim uređajima Stejt departmenta - Copyright Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar američke države Luizijane Kajl Ardoin zabranio je aplikaciju TikTok na svim uređajima Stejt departmenta.

Republikanac Ardoin je pozvao guvernera Luizijane Džona Bel Edvardsa da sledi njegov primer i odmah zabrani korišćenje popularne aplikacije za deljenje video zapisa na svim uređajima državne vlade.

"Kao državni sekretar imam ozbiljnu odgovornost da zaštitim lične podatke birača, zbog čega sam preduzeo korak da zabranim korišćenje TikTok-a na svim uređajima koje poseduje ili iznajmljuje moja institucija“, rekao je Ardoin u pismu upućenom guverneru.

Iz Ardoinove kancelarije rekli su za AP da do danas popodne nisu dobili odgovor od guvernera.

Edvards ima verifikovan nalog na TikTok-u koji je uglavnom koristio da podstakne stanovnike da prime vakcinu protiv korone.

Upotrebu TikTok-a na državnim uređajima već su do sada zabranile neke američke države među kojima su Alabama, Džordžija, Ajdaho, Merilend, Severna Dakota, Teksas i Juta.

Američki Senat usvojio je 2020. godine zakon o zabrani TikTok-a, ali taj zakon nikada nije prošao u Predstavničkom domu.

Drugi nacrti zakona za regulisanje ili zabranu TikTok-a i drugih aplikacija takođe su na čekanju u Kongresu. 

Oružane snage SAD zabranile su tu aplikaciju na vojnim uređajima zbog strahovanja da kineska vlada dobija pristup poverljivim informacijama putem aplikacije i da bi ih mogla koristiti za širenje dezinformacija ili propagande. 

Glavni operativni direktor TikTok-a sa sedištem u Los Anđelesu Vanesa Papas rekla je da kompanija štiti sve podatke američkih korisnika i da zvaničnici kineske vlade nemaju pristup tim podacima.

TikTok je u vlasništvu kineske kompanije Bajt dens.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet