Politika

Kompanija u vlasništvu TikToka špijunirala novinare iz SAD: Kongres zabranio aplikaciju na uređajima Predstavničkog doma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2022

-

22:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kineska kompanija BajtDens koja je u vlasništvu TikToka špijunirala je američke novinare u pokušaju da sazna ko su izvori njihovih informacija za tvrdnje da kineska Komunistička partija i kineska vlada utiču na ono što se događa u ovoj kompaniji. BajtDens i TikTok su saopštili da je ovo neprihvatljivo ponašanje i zloupoteba ovlašćenja i da oni koji su to radili više nisu na čelnim funkcijama. Između ostalih u pitanju je i izvršni direktor TikToka.

Jedna od novinarki koja je bila praćena je Emili Bejker Vajt koja je napisala da je BajtDens koristio TikTok da prati njenu i lokacije dvoje njenih kolega u pokušaju da pronađu i otkriju njihove izvore. Ona je takođe napisala da je u decembru otkriveno da je TikTok slao namenski poruke američkim korisnicima u pokušajima da utiče i na nedavne izbore koji su održani u SAD.

Sve je počelo u junu kada je portal BazFid objavio informacije pozivajući se na interna dokumenta TikToka da su zaposleni u BajtDensu pristupali nelegalno zaštićenim podacima o američkim korisnicima TikToka iako je TikTok godinama tvrdio da se ti podaci čuvaju u SAD, a ne u Kini.

TikTok je tada saopštio da nikada nije zloupotrebljavao korisničke podatke o američkim korisnicima i onima koji su aktivni na TikToku.

Kada je BazFid objavio ovaj tekst u TikToku je pokrenuta istraga, poznata kao projekat Rejven, i to je upravo ovaj projekat nelegalnog praćenja i nadziranja novinara. Za to su znali samo pojedini čelnici TikToka i svi oni su u međuvremenu napustili svoje funkcije.

Afera oko špijuniranja novinara dolazi u trenutku kada TikTok pokušava da umiri američku vladu koja tvrdi da se zloupotrebljavaju podaci američkih korisnika i dok su u toku pregovori između Komiteta za strana ulaganja u SAD sa kompanijom koja je u vlaništvu TikToka. Posle ovoga sve je izvesnije da dogovora neće biti.

Reagujući na ovu priču koja je eksplodirala u američkim medijima neki američki zvaničnici, poput bivšeg državnog sekretara Majka Pompea, traže od američkih građana da izbrišu TikTok.

Još dalje ide i aktuelni uticajni senator republikanaca sa Floride Mark Rubio koji kaže da svakim danom postaje sve jasnije da TikTok mora biti proteran iz SAD.

Administracija američkog Kongresa danas je zabranila korišćenje popularne kineske video aplikacije TikTok na svim uređajima u vlasništvu Predstavničkog doma SAD, a od prošle nedelje u najmanje 19 država je delimično blokiran na uređajima koje koriste državni organi

TikTok koristi dve trećine američkih tinejdžera i postao je druga najpopularnija društvena mreža na svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija