Evropa

Otvorena prva kopnena lansirna rampa u EU: Unija želi da poveća kapacitet za lansiranje malih satelita u svemir

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2023

-

17:38

Otvorena prva kopnena lansirna rampa u EU: Unija želi da poveća kapacitet za lansiranje malih satelita u svemir
Švedska-EU zajednička konferencija za štampu - Copyright Tanjug/Jonas Ekströme/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropski zvaničnici i švedski kralj Karl XVI otvorili su danas prvu kopnenu lansirnu rampu EU na teritoriji Evrope.

Evropska unija želi da poveća kapacitet za lansiranje malih satelita u svemir novom lansernom lampom u severnoj Švedskoj, preneo je danas AP.

Nova rampa u svemirskom centru Esrange u blizini grada Kiruna trebalo bi da nadogradi trenutne kapacitete EU, odnosno lansirnu rampu u Francuskoj Gvajani pod kontrolom Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su mali sateliti ključni za praćenje prirodnih katastrofa u realnom vremenu i, u svetlu ruskog rata u Ukrajini, mogu da pomognu u garantovanju globalne bezbednosti.

"Danas znamo da hrabre ukrajinske snage efikasno koriste male satelite za praćenje kretanja ruskih trupa'', izjavila je fon der Lajen.

Izvršni direktor tog centra Stefan Gardefjord je rekao da je "ovo ogroman skok za Švedski svemirski centar, za Švedsku, za Evropu i ostatak sveta“.

On je dodao da su ''mali sateliti presudni za mnoge funkcije svakodnevnog života savremenog sveta, a potreba za njima će se samo povećavati u godinama koje dolaze, kada će svemir igrati još važniju ulogu''.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa