Evropa

Le Pen ponovo izabrana za lidera krajnje desnice, poručuje: Nacionalno okupljanje doživelo zdravu promenu

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2021

-

18:24

Le Pen ponovo izabrana za lidera krajnje desnice, poručuje: Nacionalno okupljanje doživelo zdravu promenu
Marine Le Pen - Copyright Tanjug/AP/Michel Spingler

veličina teksta

Aa Aa

Liderka francuske kranje desnice Marin le Pen ponovno je danas izabrana za lidera kranje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" na stranačkom kongresu u gradu Perpinjan, u južnoj Francuskoj.

Le Pen, koja se nakon poraza na regionalnim izborima prošlog meseca suočila sa kritikama da je odgovorna za to što je njena partija postala previše mejnstrim, poručila je da neće menjati kurs, prenosi Rojters.

"Nacionalno okupljanje doživelo je zdravu promenu. Nećemo se vratiti na (staru školu) Nacionalnog fronta", rekla je Le Pen u završnom obraćanju na dvodnevnom partijskom kongresu, na kojem je pokušala da oživi zamah za kandidaturu za predsednika 2022. godine.

Le Pen, koja je izgubila od Emanuela Makrona na predsedničkim izborima 2017, priprema se za treću kandidaturu za predsednika u proleće naredne godine.

Njen otac, Žan-Mari Le Pen osnovao je "Nacionalni front" 1972. godine.

Njih dvoje su u sukobu od kada je Le Pen počela da menja imidž "Nacionalnog fronta" uoči kampanje za izbore 2017. godine, a čak je i 2018. promenila ime stranke iz "Nacionalni front'' u "Nacionalno okupljanje".

Preporuka za vas

Glavobolja za Makrona posle regionalnih izbora, poslanica iz njegove stranke poručuje: "Ovo je demokratski šamar u lice svih nas"
Marin Le Pen prvi put vodi u jednom od francuskih regiona: Rekordno mala izlaznost i prvi poraz za Makrona
Ispit za Makrona pred trku za Jelisejsku palatu, Francuzi izlaze na regionalne izbore
"Strategija normalizacije" Marin Le Pen  na udaru kritika unutar stranke – da li je ona i dalje glavni favorit da se suprotstavi Makronu

Komentari (0)

Evropa