Evropa

Novi protesti u Turskoj zbog paljenja Kurana u Švedskoj

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2023

-

17:09

Novi protesti u Turskoj zbog paljenja Kurana u Švedskoj
Tanjug/AP/Francisco Seco - Copyright Tanjug/AP/Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

Protesti u Turskoj zbog paljenja Kurana na subotnjima demonstracijama ispred ambasade Turske u Stokholmu su se danas nastavili u Istanbulu, Ankari i nekim drugim delovima Turske.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

Na protestu ispred konzulata Švedske u Istanbulu se okupilo oko 250 demonstranata sa zelenim zastavama sa tekstom proklamacije islamske vere, poznatom kao šahada, a primećen je i transparent sa natpisom: "Osudjujemo islamofobiju koju podržava švedska država."

Demonstranti su spalili fotografiju dansko-švedskog političara Razmusa Paladana koji je spalio primerak Kurana u Švedskoj, prenosi AP. 

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

Zaposleni konzulata Švedske su na prozor konzulata okačili natpis: "Ne podržavamo stavove onog koji pali knjige."

Demonstranti su se okupili i ispred ambasade Švedske u Ankari, kao i u jugoistočnoj turskoj provinciji Saniurfa, a očekuje se da će večeras biti još sličnih protesta širom Turske.

Turski zvaničnici su oštro kritikovali Švedsku zbog toga što je dozvolila da se u Stokholmu organizuju demonstracije na kojoj je spaljen Kuran, ali predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan se za sada nije oglasio tim povodom.

Tanjug/AP/Francisco Seco

 

Švedski premijer Ulf Kristerson je juče na Tviteru istakao važnost slobode izražavanja u demokratiji, ali je naglasio da "ono što je legalno nije uvek prikladno."

Kristerson je osudio paljenje knjiga "koje za mnoge predstavljaju svetinju" i označio takav čin za "akt dubokog nepoštovanja."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa