Fokus

Zemlje Persijskog zaliva osudile paljenje Kurana u Švedskoj: Postupci koji mogu izazvati ogorčenje muslimana širom sveta

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2023

-

23:54

Zemlje Persijskog zaliva osudile paljenje Kurana u Švedskoj: Postupci koji mogu izazvati ogorčenje muslimana širom sveta
Zemlje Persijskog zaliva osudile paljenje Kurana u Švedskoj: Postupci koji mogu izazvati ogorčenje muslimana širom sveta - Copyright Tanjug/AP/Christine Olsson/TT News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstva spoljnih poslova arapskih zemalja Persijskog zaliva osudila su današnje paljenje Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu.

Kuran, svetu knjigu islama, spalio je vođa danske krajnje desničarske političke partije ''Hard lajn'' Rasmus Paludan, a on ima i švedsko državljanstvo, preneo je Rojters.

Paludan je u prošlosti održao niz demonstracija sa spaljivanjem islamske svete knjige.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije oštro je osudilo spaljivanje Kurana u Švedskoj i ponovilo važnost širenja vrednosti dijaloga, tolerancije i mirnog zajedničkog života pripadnika različitih religija, prenele su RIA Novosti.

Kuvajtsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da takvi postupci mogu izazvati ogorčenje muslimana širom sveta i postati opasna provokacija.

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvalo je na poštovanje verskih simbola i odbacivanje uvreda verskih osećanja i svetinja.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova takođe je najoštrije osudilo spaljivanje Kurana, ukazujući da je to antiislamski čin, koji vređa muslimanske vrednosti pod maskom slobode izražavanja, što je potpuno neprihvatljivo.

U Stokholmu su danas održani protesti protiv Turske i nastojanja Švedske da postane punopravna članica NATO-a, a ispred turske ambasade spaljen je Kuran.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet