Evropa

Ankara pozvala na razgovor švedskog ambasadora zbog najavljenih antiturskih protesta u Stokholmu

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

21:19

Ankara pozvala na razgovor švedskog ambasadora zbog najavljenih antiturskih protesta u Stokholmu
Ankara pozvala na razgovor švedskog ambasadora zbog najavljenih antiturskih protesta u Stokholmu - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor ambasadora Švedske u toj zemlji Stefana Herstroma zbog toga što je Švedska dozvolila održavanja protesta naredne subote u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske najoštrije je osudilo najavu protesta na kojem će, kažu, biti paljena muslimanska sveta knjige Kuran, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.
Ministarstvo je švedskom amabasadoru saopštilo da dozvola za odvojeni protest koji će u subotu organizovati grupa povezana sa Radničkom partijom Kurdistana, a koja je zabranjena u Turskoj, predstavlja kršenje sporazuma između Turske i Švedske, prenosi Rojters reči istog izvora.

Britanska agencija podseća da su bilateralni odnosi Švedske i Turske veoma osetljivi pogotovo u momentu kada Švedska i Finska traže da Turska odobri njihove kandidature za pridruživanje NATO savezu.

Potrebno je da pristup članstvu Alijansi ratifikuju sve članice, a pored Turske, ni Mađarska to još nije učinila. 

Rojters podseća da je prošle sedmice Stefan Herstrom pozvan u ministarstvo odbrane zbog incidenta u Stokholmu tokom kojeg je lutka sa likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana bila obešena naglavačke, a koji je Švedska osudila, a Turska navela da Švedska mora zauzeti jasan stav protiv terorizma.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa