Evropa

Haavisto: Finska mora razmotriti ulazak u NATO bez Švedske

Komentari

Autor: Euronews

24/01/2023

-

08:56

Haavisto: Finska mora razmotriti ulazak u NATO bez Švedske
Haavisto: Finska mora razmotriti ulazak u NATO bez Švedske - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Finska mora razmotriti ulazak u NATO bez Švedske, rekao je u utorak ministar spoljnih poslova ove zemlje Peka Haavisto.

Zajedničko članstvo ove dve nordijske zemlje ostaje "prva opcija", ali "očigledno moramo da procenimo situaciju ako se nešto desilo, što znači da dugoročno Švedska više ne može da ide napred", rekao je Haavisto.

Ipak, ogradio se rečima da je "prerano" da se kaže kako će zaista izgledati dalji tok događaja.

Haavisto smatra i da je potrebna vremenska pauza od nekoliko nedelja u razgovorima između Finske, Švedske i Turske, u vezi sa planovima dve nordijske zemlje da se pridruže NATO-u.

"Potreban je tajm-aut pre nego što se vratimo na trilateralne razgovore i vidimo gde smo, kada se slegne prašina nakon trenutne situacije, tako da još ne treba donositi zaključke“, rekao je Havisto Rojtersu u telefonskom intervjuu. On je naveo da će pauza potrajati "par nedelja“.

Saopštenje dolazi dan nakon što je Turska odbacila davanje zelenog svetla kandidaturi Švedske, a nekoliko dana od protesta u Stokholmu na kojem je došlo do paljenja Kurana. Štaviše, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je juče da Švedska ne treba da očekuje podršku Turske za članstvo u NATO

Osim toga, Turska je saopštila i da je zbog održavanja protesta odložena poseta Ankari švedskog ministra odbrane Pala Džonsona, planirana za 27. januar.

Podsetimo, u Stokholmu su u subotu održani odvojeni protesti protiv Turske i nastojanja Švedske da postane punopravna članica NATO, a ispred turske ambasade, na jednom od protesta, političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio je Kuran. Tursko ministarstvo pozvalo je Švedsku da kazni odgovorne i sve zemlje da preduzmu konkretne korake protiv islamofobije.  

Paljenje Kurana u Stokholmu dovelo je i do reakcija u Turskoj. Na protestu ispred konzulata Švedske u Istanbulu se okupilo oko 250 demonstranata sa zelenim zastavama sa tekstom proklamacije islamske vere, poznatom kao šahada, a primećen je i transparent sa natpisom: "Osudjujemo islamofobiju koju podržava švedska država".

Švedski premijer Ulf Kristerson je na Tviteru istakao važnost slobode izražavanja u demokratiji, ali je naglasio da "ono što je legalno nije uvek prikladno". Kristerson je osudio paljenje knjiga "koje za mnoge predstavljaju svetinju" i označio takav čin za "akt dubokog nepoštovanja."

Inače, Švedska i Finska podnele su zahtev za ulazak u NATO u maju, a Turska i Mađarska su jedine zemlje Alijanse koje još nisu odobrile njihov pristup.

Turska uložila protest Holandiji zbog cepanja Kurana u Hagu

Turska je danas pozvala na razgovor holandskog ambasadora u Ankari zbog skupa koji je održan u nedelju u Hagu, na kome je cepana kopija muslimanske svete knjige Kurana, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

"Ambasador Holandije u Ankari je pozvan u naše ministarstvo i mi smo osudili i protestovali zbog ovog gnusnog i čina dostojnog prezira i zahtevali smo da Holandija ne dozvoli takve provokativne akte“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Saopšteno je da i "čin dostojan prezira" u Holandiji, nakon Švedske, gde su vređane islamske svete vrednosti, predstavlja "zločin iz mržnje", i da je jasan pokazatelj da "islamofobija, diskriminacija i ksenofobija ne poznaju granice u Evropi“, navodi britanska agencija.

 

Komentari (1)

Драган

24.01.2023 10:37

Шведска је са оним демонстрацијама и паљењем курана направила добар потез - избеће улазак у НАТО а за то ће бити "крива" Турска. Чувају људи свој суверенитет као не би били и формални вазали америке, овако су вазали у доста ограниченијем обиму.

Evropa