Evropa

Moskva zabranila rad Moskovske helsinške grupe, komesarka za ljudska prava SE: Zabrinjavajuća ilustracija odmazde

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

19:41

Moskva zabranila rad Moskovske helsinške grupe, komesarka za ljudska prava SE:  Zabrinjavajuća ilustracija odmazde
Moskva zabranila rad Moskovske helsinške grupe, komesarka za ljudska prava SE: Zabrinjavajuća ilustracija odmazde - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Moskvi naložio je zatvaranje Moskovske helsinške grupe, jedne od najstarijih ruskih organizacija za ljudska prava, nakon što je Vlada Rusije saopštila da ne poseduje ispravnu registraciju.

"Udovoljiće se zahtevu Ministarstva pravde za ukidanje organizacije za ljudska prava Moskovska helsinška grupa", navodi se u presudi koju je pročitao sudija.

Odluka suda još nije stupila na snagu i na nju se može uložiti žalba. Grupa će uložiti žalbu na presudu, rekao je branilac Genri Reznik za TASS. 

Ministarstvo pravde je tokom debate iznelo argument da je glavni razlog ukidanja MHG to što je svoje delovanje sprovodila širom zemlje, iako je imala status regionalne organizacije.

"MHG je registrovana kao regionalna moskovska organizacija, ali je svoje aktivnosti sprovodila eksteritorijalno, što je prekršaj koji se ne može ispraviti", rekao je predstavnik Ministarstva pravde.

Tužilaštvo je podržalo tvrdnju Ministarstva pravde, tumačeći revizijske podatke kao objektivne i potvrđujući da su utvrđene povrede nepopravljive.

Kopredsedavajući MHG Valerij Borščov rekao je da je ukidanje grupe udar na globalni pokret za ljudska prava i da predstavlja uništavajući jedinstveni društveni fenomen.

On je podsetio da je MHG u trenutku svog osnivanja zamišljena kao konsolidovano telo ruskog pokreta za ljudska prava.

"Ovo je najstarija organizacija za ljudska prava u zemlji i od prvih dana svog postojanja sprovodi široke, konsolidovane aktivnosti. Stoga su tvrdnje koje se iznose apsurdne. Ljudska prava su eksteritorijalna", rekao je on.

Organizaciju je 1976. godine osnovala grupa sovjetskih naučnika disidenata. MHG je sastavljala godišnje izveštaje o stanju ljudskih prava u Rusiji i bila je jedna od retkih preostalih nezavisnih organizacija za ljudska prava u zemlji nakon zatvaranja Memorijala, dobitnika Nobelove nagrade 2021. godine.

Reakcija iz Brisela - države članice SE da oštro osude zabranu

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope pozvala je danas zemlje članice SE, među kojima je i Srbija, da pruže podršku zaštitnicima ljudskih prava u Rusiji nakon odluke Moskovskog gradskog suda da naloži zatvaranje Moskovske helsinške grupe, najstarije i najuglednije organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

profimedia

 

"Zaštitnici ljudskih prava moraju da znaju da ćemo nastaviti da ih podržavamo", kaže Mijatović i dodaje da države članice Saveta Evrope treba "da priznaju prevashodnu ulogu civilnog društva u Rusiji u zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava i da osude njihov progon. 

Takođe, kako navodi, države članice SE treba da im pruže političku i praktičnu podršku, a međunarodne organizacije takođe imaju ulogu, tako što će, na primer, da uključe ruske zaštitnike ljudskih prava u svoje aktivnosti. 

Ona smatra da je zabrana Moskovske helsinške grupe „zabrinjavajuća ilustracija odmazde i uznemiravanja sa kojima se zaštitnici ljudskih prava suočavaju u Rusiji“.

Kao i prethodne odluke, napominje Mijatović, poput one o zabrani rada nevladine organizacije Memorijal, dobitnika Nobelove nagrade za mir, ali i Sveruskog pokreta za ljudska prava, i ova odluka je, tvrdi, zasnovana na navodima kojima nedostaje kredibilitet i ima za cilj ometanje legitimnog rada organizacija za ljudska prava. 

Mijatović ističe da je "klima uznemiravanja i zastrašivanja učinila izuzetno teškim i opasnim posao zaštitnika ljudskih prava", a ruskom narodu, dodaje, onemogućila je da uživa i ostvaruje svoja prava slobodno i bezbedno.
 

Komentari (0)

Evropa