Politika

Ukrajina uvodi kaznene mere za više crkvenih velikodostojnika zbog njihovih veza sa Moskvom

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

07:44

Ukrajina uvodi kaznene mere za više crkvenih velikodostojnika zbog njihovih veza sa Moskvom
Ukrajina uvodi kaznene mere za više crkvenih velikodostojnika zbog njihovih veza sa Moskvom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Kijevu naredile su sprovođenje kaznenih mera za sedam visokih crkvenih velikodostojnika ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) koja ima viševekovne veze sa Moskvom i koja je pod sve većim pritiskom od početka rata u Ukrajini 24. februara.

"Činimo sve da obezbedimo da država agresor ne može da povlači nikakve konce zbog kojih bi ukrajinsko društvo moglo da pati“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, najavljujući ove mere u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Prema nalogu koji je izdao Savet bezbednosti Ukrajine, svim sveštenicima je zaplenjena imovina i oni podležu zabrani niza ekonomskih i pravnih aktivnosti, kao i de fakto zabrani putovanja, navodi britanska agencija.

Savet bezbednosti Ukrajine je prošlog meseca naredio istragu o aktivnostima UPC i razmatra se zakon o ograničavanju njenih aktivnosti.

Služba bezbednosti je saopštila prošlog meseca da je jedan arhiepiskop UPC u eparhiji na zapadu Ukrajine delio objave koje “ponižavaju nacionalnu čast i ugled Ukrajinaca” i “doprinose raspirivanju verske netrpeljivosti i mržnje”, preneo je Rojters.

Portparol crkve povezane sa Rusijom rekao je prošle nedelje da je ona uvek delovala u okviru propisa i da nema bilo kakvih zakonskih osnova za vršenje pritiska na njene sledbenike, navodi britanska agencija.

Pre tri godine Vaseljenski partijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, koja se tako formalno odvojila od Ruske pravoslavne crkve, ali moskovski i većina drugih pravoslavnih patrijaraha odbili su da prihvate tu odluku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija