Evropa

Mađarski savet Švedskoj: "Ako hoćete u NATO, pokažite više poštovanja prema Turskoj"

Komentari

Autor: Euronews

31/01/2023

-

20:44

Mađarski savet Švedskoj: "Ako hoćete u NATO, pokažite više poštovanja prema Turskoj"
Tanjug/AP/Tibor Illyes/MTI - Copyright Tanjug/AP/Tibor Illyes/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Švedska vlada bi trebalo da se "ponaša drugačije" ako želi da dobije tursku podršku za svoju kandidaturu za pridruživanje NATO-u, rekao je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto, dodajući da je nedavno paljenja Kurana na protestu ispred turske ambasade u Stokholmu bio "neprihvatljiv čin." 

Sijarto je ovo rekao nakon razgovora sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom u Budimpešti. Obojica diplomata su se složila da su antiturski protesti u Stokholmu od 21. januara povećali tenzije između Švedske i Turske, posebno u situaciji kada ova skandinavska zemlja očekuje saglasnost Turske za pristupanje NATO savezu.

"Kao hrišćanin i kao katolik, moram reći da je spaljivanje svete knjige druge religije neprihvatljiv čin", rekao je Sijarto povodom spaljivanja Kurana i kritikovao izjavu švedskog premijera da, iako je osudio spaljivanje Kurana kao neprikladno i čin "dubokog nepoštovanja", ipak ga je podveo pod zaštitu slobode govora.

"Tvrditi da je spaljivanje svete knjige deo slobode govora je obična glupost", kaže Sijarto i dodaje da se podrška Ankare na takav način neće obezbediti.

Čavušoglu: Paljenje Kurana ne doprinosi saradnji a može izazvati haos

Sastanak u Budimpešti održan je nakon što su Turska i Mađarska ostale jedine dve članice NATO-a koje nisu odobrile ponude Švedske i Finske za pridruživanje vojnom savezu. Ove skandinavske zemlje su decenijama blisko povezanE sa NATO, ali su podnelE zahtev za punopravno članstvo tek nakon što je Moskva napala Ukrajinu. Jedna od njih, Finska, ima najdužu granicu sa Rusijom od svih članica Evropske unije, piše Euronews.

Poznata je činjenica da je za prijem u NATO potrebno jednoglasno odobrenje i ratifikacija ugovora svih 30 zemalja članica NATO saveza. Čavušoglu je rekao da Turska deli želju Mađarske za proširenjem NATO, ali da je u ovom trenutku "nemoguće potvrditi pristupanje Švedske u savez".

On je spaljivanje Kurana nazvao "provokacijom koja nikuda neće odvesti, osim do haosa".

Ankara je takođe nezadovoljna naporima Švedske da se obračuna sa grupama koje Turska smatra terorističkim, a to se pre svega odnosi na Radničku pariju Kurdistana.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Švedska u ovom momentu ne treba da očekuje podršku Turske za kandidaturu u članstvo. 

Očekivalo se da će mađarska vlada do kraja prošle godine staviti na glasanje prijem Švedske i Finske u NATO, međutim to pitanje će biti na dnevnom redu mađarskog parlamenta tokom prve sednice u februaru, rekao je Sijarto. 

Sijarto je rekao da Mađarska ima "jasan stav" o prijemu Švedske i Finske u NATO, ali ni na koji način ne bi pokušala da utiče na Tursku.

"To je naš stav, ali mi se nikada ne mešamo u odluke vlada drugih zemalja", rekao je Sijarto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa