Evropa

Lakše do promene pola u Finskoj: Poslanici usvojili ključne amandmane na zakon o transrodnim osobama

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2023

-

20:14

Lakše do promene pola u Finskoj: Poslanici usvojili ključne amandmane na zakon o transrodnim osobama
Lakše do promene pola u Finskoj: Poslanici usvojili ključne amandmane na zakon o transrodnim osobama - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Zakonodavci u Finskoj usvojili su danas amandmane koji će znatno olakšati transrodnim osobama da zakonski promene pol,  preneo je Rojters.

Amandmani, koji bi uskoro trebalo da stupe na snagu, između ostalog ukidaju odredbu koja je zahtevala da transrodne osobe dostave lekarsko uverenje kao dokaz da su neplodne ili sterilisane, pre nego što im se prizna rodni identitet. Taj deo važećeg zakona imao je za cilj da spreči transrodne osobe da imaju decu.

Finski parlament, Eduskunta, koji čini 200 poslanika, glasao je sa 113 glasova "za" prema 69 "ne", za uvođenje promena, a o toj temi su se vodile žestoke rasprave među poslanicima poslednjih meseci.

Zakon omogućava transrodnim osobama u Finskoj, starijim od 18 godina  da legalno promene  pol samo na osnovu prijave, bez potrebe da prilože psihijatrijsku procenu i potvrdu o sposobnosti za reprodukciju. Da bi se sprečila zloupotreba revidiranog zakona, takvi zahtevi se mogu podneti samo jednom godišnje.

"Donošenjem ovog zakona, Finska je napravila veliki korak ka zaštiti prava trans osoba i poboljšanju njihovih života i prava na samoopredeljenje“, rekao je u saopštenju Mati Pihlajama, savetnik za LGBT prava organizacije Amnesti Internešnal Finska.

Premijerka Sana Marin ranije je rekla da je usvajanje amandmana prioritet njene vlade levog centra pre održavanja opštih izbora početkom aprila.

Španija je prošlog meseca odobrila zakon koji dozvoljava promenu pola na osnovu lične izjave, dok je britanska vlada stavila veto na sličan zakon koji su zakonodavci u Škotskoj usvojili u decembru.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa