Evropa

Kalabrijski mafijaš uhapšen u Francuskoj nakon 16 godina bekstva

Komentari

Autor: Euronews

02/02/2023

-

18:41

Kalabrijski mafijaš uhapšen u Francuskoj nakon 16 godina bekstva
Tanjug/AP/Interpol - Copyright Tanjug/AP/Interpol

veličina teksta

Aa Aa

Edgardo Greko, navodni član kalabrijske mafije 'Ndrangeta, koji je osuđen za dva ubistva i jedan pokušaj ubistva, uhapšen je u Sent Etjenu u centralnoj istočnoj Francuskoj nakon 16 godina provedenih u bekstvu, saopštio je Interpol. 

Ovaj šezdesettrogodišnjak uhapšen je u četvrtak ujutro, a prethodno je osuđen na doživotni zatvor za dva ubistva počinjena u januaru 1991. i pokušaj ubistva u julu 1991. godine, prenosi Euronews.

Greka je uhapsila francuska policija uz informacije koje su dali italijanski karabinjeri, koje su podelile dve partnerske zemlje zahvaljujući projektu I-CAN (saradnja Interpola protiv 'Ndrangete).

Tanjug/AP/Interpol

 

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedozi rekao je da je veoma zadovoljan važnom zajedničkom operacijom.

"Aktivnost organa za sprovođenje zakona je neprestana, tiho uključena iz dana u dan, u Italiji i inostranstvu, u kontinuiranom radu na zaštiti bezbednosti građana", naveo je on na Tviteru. 

"Snažna akcija države protiv svih oblika organizovanog kriminala" nastaviće se "odlučno".

Edgardo Greko je radio kao proizvođač pice u piceriji u Sent Etjenu, pod imenom Paolo Dimitri - identitet kriminalca iz Pulje, navodi italijanska novinska agencija AGI.

Navodno je bio član klana Perna-Pranno, koji je bio najvažniji u gradu Kozenca, gde je živeo.

"Smatra se solidarno odgovornim za zasedu 5. januara 1991. koja je koštala života braće Stefana i Đuzepea B. koji su želeli veću autonomiju i obzir među klanovima Kozence", navodi se u saopštenju italijanskih karabinjera.

Žrtve su ubijene "gvozdenim šipkama u skladištu ribe (...), a njihova tela su nestala i nikada nisu pronađena", navodi se u saopštenju karabinjera.

Prošlog meseca karabinjeri su uhapsili Matea Mesinu Denara najtraženijeg mafijaša u Italiji, koji je pronađen kako se krije u Palermu na Siciliji nakon 30 godina bekstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa