Evropa

RAT U UKRAJINI Samit u Kijevu: Fon der Lajen posle sastanka sa Zelenskim najavile nove sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

03/02/2023

-

07:30

RAT U UKRAJINI Samit u Kijevu: Fon der Lajen posle sastanka sa Zelenskim najavile nove sankcije Rusiji
RAT U UKRAJINI Samit u Kijevu: Fon der Lajen posle sastanka sa Zelenskim najavile nove sankcije Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Libkos, Efrem Lukatsky, Yevgen Honcharenko

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 345. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski ministar odbran Aleksej Reznikov saopštio je juče da je Ukrajina spremna da se obaveže da neće koristiti oružje većeg dometa koje je tražila od Zapada za napade na teritoriju Rusije, sa izuzetkom regiona koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom. U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je juče u Kijevu uvođenje 10. paketa sankcija Moskvi uoči godišnjice napada na Ukrajinu, kao i da će u Hagu biti uspostavljen međunarodni centar za procesuiranje zločina u Ukrajini.

Ključni događaji:

  • Dve osobe poginule u granatiranju Hersona
  • SAD za učešće ruskih sportista u međunarodnim takmičenjima
  • Kijev će se obavezati da neće koristiti oružje većeg dometa protiv Rusije
  • Lajen najavila 10. paket snakcija protiv Rusije
  • Zelenski: Potrebno brže primenjivanje sankcija uvedenih Rusiji

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.22 Sankcije Kanade za 38 pojedinaca i 16 entiteta zbog širenja ruske propagande

Kanada je danas uvela sankcije protiv 38 pojedinaca i 16 entiteta koji "učestvuju u širenju ruskih dezinformacija i propagande." Na listi sankcionisanih se, izmedju ostalih, nalazi ruska državna medijska grupa MIA Rasija Sivodnja, kao i pevač Nikolaj Viktorovič Baskov, koji je učestvovao na proratnom koncertu u Moskvi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kanade, prenosi Rojters.

20.05 EU ograničila cene ruskih naftnih derivata

Zemlje EU su prihvatile predlog Evropske komisije da se ograniče cene ruskih naftnih derivata, preneo je danas Rojters. 

Evropske diplomate saopštile su da su gornje granice cena koje su dogovorili ambasadori 27 zemalja EU 100 dolara po barelu za premium naftne proizvode, kao što je dizel i ograničenje od 45 dolara po barelu na snižene proizvode, kao što je mazut. Predlog je da se ove mere primenjuju od 5. februara. Detaljnije o tome u posebnoj vesti.

16.55 Sirene za vazdušnu opasnost drugi put u Kijevu na dan samita EU-Ukrajina

Sirene za vazdušni napad začule su se drugi put danas u Kijevu, kao i širom Ukrajine, dok su visoki evropski zvaničnici bili u poseti toj zemlji. Prvo takvo upozorenje u ukrajinskoj prestonici dogodilo se danas ujutro, preneo je Rojters. Kako se navodi, nije bilo izveštaja o bilo kakvim ruskim vazdušnim udarima u Kijevu tokom celog dana. Nekoliko sati nakon prvog vazdušnog napada u tom gradu, usledilo je obraćanje novinarima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Euronews

16.25 Bloomberg: Nemačka i Švedska pregovaraju o slanju PVO sistema Ukrajini

Nemačka i Švedska pregovaraju o novom paketu naoružanja kojim bi Stokholm obezbedio protivvazdušne rakete i lansere za nemačke sisteme IRIS-T u Ukrajini, preneo je danas portal Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore. Nemačka je zatražila od Švedske da obezbedi lanserne rampe za protivraketni sistem kompatibilan sa nemačkim IRIS-T, kao i još municije koja se može koristiti za nemačke sisteme IRIS-T koji se nalaze u Ukrajini.

16.06 Zelenski: Bahmut je naša tvrđava, držaćemo ga dok budemo mogli

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će se Kijev boriti da zadrži grad Bahmut koliko god može, i pozvao Zapad da isporuči oružje dugog dometa kako bi pomogao da se ruske snage potisnu iz Donbasa. 

"Niko neće dati Bahmut, koji smatramo našom tvrđavom i borićemo se za njega dokle god možemo", rekao je ukrajinski predsednik, preneo je Rojters.

On je na konferenciji za štampu u Kijevu, zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, rekao da Ukrajina može da zadrži Bahmut i oslobodi Donbas ako dobije oružje dugog dometa.

Ukrajinski predsednik je dodao da Evropska unija uvodi sankcije Rusiji kako bi je onemogućila da obnovi svoje vojne kapacitete.

Associated Press

15.35 Fon der Lajen: Nema roka za pridruživanje Ukrajine EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da ne postoji rok za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji, ukazujući da postoje ciljevi koje Kijev treba da ispuni kao deo nastojanja da se pridruži EU.

Ona je, na konferenciji za novinare, nakon samita u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, istakla da će sledeći paket sankcija EU protiv Rusije biti usmeren na komponente koje se koriste u ruskim bespilotnim letelicama u Ukrajini, prenosi Rojters.

13.08 Nemačka vlada odobrila izvoz tenkova "leopard 1" Ukrajini

Nemačka vlada odobrila je izvoz borbenih tenkova "leopard 1" Ukrajini, saopštio je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Hebestrajt. "Ne želim da kažem mnogo više u ovom trenutku, to će postati konkretnije u narednih nekoliko dana i nedelja", rekao je Hebestrajt. Nemačka vlada je do sada samo najavila isporuku Ukrajini modernijih tenkova "leopard 2" iz zaliha Bundesvera.

Associated Press

12.41 Pomoć EU Ukrajini od 25 miliona evra za deminiranje oslobođenih teritorija

Na marginama samita EU-Ukrajina koji se održava danas u Kijevu, visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj najavio je dodatnih 25 miliona evra podrške Ukrajini za deminiranje delova teritorije koje su oslobodile od ruskih snaga.

"Zaštita civila i njihovih sredstava za život je prioritet“, rekao je Borelj.

Savet EU objašnjava da kontaminacija zemljišta velikih razmera preti civilnom stanovništvu koje se vraća i onima koji prve reaguju, i ometa korišćenje i obnovu ključne civilne infrastrukture i koči povratak ekonomske aktivnosti, posebno u sektoru saobraćaja, trgovine i poljoprivrede.

12.31 Stoltenberg: Rusija da dopusti inspekciju nuklearnih kapaciteta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da ispuni svoje obaveze prema sporazumu o sveobuhvatnoj kontroli nuklearnog naoružanja "Novi START", koja uključuje inspekciju nuklearnih kapaciteta.

"Sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze, uključujući inspekciju i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru", napisao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. 

U saopštenju se poziva Rusija da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru omogućavanjem inspekcija na ruskoj teritoriji i vraćanjem učešća u BBC.

12.14 Peskov: Izveštaji o teritorijalnim ustupcima Ukrajini zamenu za mir su lažni

Izveštaji da su SAD navodno ponudile plan koji uključuje teritorijalne ustupke Ukrajine u zamenu za mir nisu ništa drugo do lažni, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je laž", rekao je portparol Kremlja odgovarajući na pitanje da prokomentariše medijske izveštaje da je direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns navodno preneo takav predlog Moskvi, preneo je TASS.

10.54 Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu pred početak samita 

U Kijevu i ostatku Ukrajine danas su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost dok se u ukrajinskom glavnom gradu očekuje početak samita lidera Evropske unije i Ukrajine. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je domaćin zvaničnicima Evropske unije, koji su doputovali u Kijev i koji obećavaju da će podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno, ali negiraju njen brz put ka pridruživanju evropskom bloku, preneo je Rojters.

09.58 Rusija će u zajedničkoj vežbi sa Kinom i JAR probno lansirati raketu "cirkon"

Ruska fregata "Admiral Gorškov", koja se trenutno nalazi na dugom trenažnom putovanju, izvršiće probno lansiranje hipersonične rakete "cirkon" tokom zajedničke vežbe sa južnoafričkom i kineskom mornaricom, rekao je za TASS izvor blizak ruskoj odbrambenoj industriji.

Izvor je naglasio da će to biti prvo lansiranje "cirkona" na zajedničkim vežbama tri zemlje, navodeći da raketa treba da pogodi površinski cilj koji se nalazi na udaljenosti od više od 500 kilometara.

09.27 Radev: Za Bugarsku i Mađarsku kraj rata moguć uz dijalog, a ne s više oružje

Predsednik Bugarske Rumen Radev izjavio je da Bugarska i Mađarska dele uverenje da rešenje sukoba u Ukrajini neće doći uz više oružja, već uz više dijaloga i diplomatskih napora da se okončaju neprijateljstva.

Radev je to izjavio na sastanku sa svojom mađarskom koleginicom Katalin Novak koja boravi u zvaničnoj poseti Bugarskoj, prenosi bugarski radio BNR. Novak i Radev su razgovarali o posledicama rata u Ukrajini i pozvali na trajni mir.

08.37 Fon der Lajen i Borelj danas sa Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj sastaće se danas u Kijevu, na samitu Ukrajina-EU, sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o novom paketu sankcija Rusiji, kao i pitanju članstva Ukrajine u EU.

Tanjug AP/Stephanie Lecocq

 

08.18 Poljski ministar sporta: Čak 40 zemalja bi moglo da bojkotuje Olimpijske igre ako učestvuju Rusi

Čak 40 zemalja moglo bi da bojkotuje sledeće Olimpijske igre u Parizu 2024 ukoliko bi Rusiji i Belorusiji bilo dozvoljeno da se takmiče, čime bi ceo događaj bio bespredmetan, rekao je poljski ministar sporta i turizma Kamil Bortničuk.

Botničuk je ovo izjavio nakon što su Poljska, Litvanija, Estonija i Letonija zajednički odbacile plan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se Rusima i Belorusima dozvoli da se takmiče, prenosi BBC.

07.22 Direktor CIA: Narednih šest meseci biće ključno

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da obaveštajna agencija procenjuje kako će sledećih šest meseci biti "kritični" za Ukrajinu suočenu s ruskom invazijom, rekavši i da Rusi poslednjih nedelja ostvaruju neka manja napredovanja u ratu.

Govoreći na jednom spoljnopolitičkom događaju događaju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, Berns je takođe izjavio kako agencija procenjuje da je kineski predsednik Si Đinping malo otrežnjen ratom u Ukrajini, ali da bi bilo pogrešno podceniti predanost Pekinga i Moskve zajedničkom partnerstvu.

07.19 Kijev se obavezuje da neće koristiti oružje većeg dometa protiv Rusije

Ukrajina je spremna da se obaveže da neće koristiti oružje većeg dometa koje je tražila od Zapada za napade na teritoriju Rusije, sa izuzetkom novih ruskih regiona koje Kijev i dalje smatra svojom teritorijom, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare ukrajinske vlade i Evropske komisije u Kijevu, Reznikov je rekao da oružane snage Ukrajine traže naoružanje dometa do 300 kilometara, prenosi TASS.

"Ukrajina je spremna da pruži sve vrste garancija da zapadno naoružanje neće biti upotrebljeno za napade na rusku teritoriju. Imamo dovoljno ciljeva u privremeno okupiranim ukrajinskim područjima i spremni smo da koordiniramo ciljeve sa našim partnerima", rekao je ministar.

06.54 SAD za učešće ruskih sportista u međunarodnim takmičenjima

Predsednik Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta SAD Džin Sajks podržao je juče inicijativu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se napravi okvir koji će omogućiti ruskim sportistima da se ponovo takmiče na međunarodnom nivou.

"Nakon što smo saslušali mnoge sportiste iz Sjedinjenih Država, prepoznajemo stvarnu želju da se takmičimo sa svim najboljim svetskim sportistima, ali samo ako se to može desiti na način koji obezbeđuje sigurnu i fer igru", naveo je Sajks u pisanoj izjavi, koju je preneo Asošijeted pres.

"Zbog toga smo ohrabrili MOK da nastavi da istražuje proces koji bi sačuvao postojeće sankcije i osigurao da su samo neutralni sportisti dobrodošli da se takmiče", dodao je Sajks.

On je ukazao da je situacija "neverovatno složena“ i istakao da je američki Olimpijski komitet ostao solidaran sa Ukrajinom i njenim sportistima, a izrazio je "veoma stvarnu zabrinutost, čak i skepticizam, o tome da li uslovi mogu da se ispune“ da bi se Rusima dozvolio povratak.

06.17 Gruško: Rusija ne planira povratak u Savet Evrope

Savet Evrope više nije organizacija koja promoviše jedinstvo evropskih naroda, tako da nema smisla da se Rusija tamo vraća, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško u intervjuu Parlamentskoj gazeti, koji će biti objavljen danas. On je podsetio da je prema članu 1 Statuta Savet Evrope formiran da postigne veće jedinstvo evropskih naroda.

"Zapadni napori su ga pretvorili u nešto suprotno. Nema smisla vraćati se u organizaciju takve vrste", zaključio je Gruško.

06.15 Na zahtev Rusije 8. februara sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini

Nakon zahteva Rusije, Savet bezbednosti UN je juče odobrio da 8. februara bude održana sednica posvećena Ukrajini, potvrdio je u razgovoru sa novinarima dobro obavešten izvor. "Sastanak Saveta bezbednosti UN, koji je zatražila Rusija o izgledima za mirno rešenje ukrajinske krize u kontekstu sve većih količina zapadnog naoružajnja u Ukrajini, zakazan je 8. februar u 10 časova po lokalnom (njujorškom) vremenu", izjavio je neimenovani izvor iz UN, prenosi TAS S.

Tanjug/AP/Richard Drew

 

06.00 Putin: Rusija ima čime da odgovori onima koji joj prete

Rusija ima čime da odgovori onima koji joj prete, rekao je juče ruski predsednik Vladimir Putin tokom govora na svečanosti posvećenoj 80. godišnjici Staljingradske bitke. Putin je istakao da "nacizam u modernom obliku" predstavlja opasnost za zemlju.

"Sada, nažalost, vidimo da ideologija nacizma, već u svom modernom obliku, u svojoj modernoj manifestaciji, ponovo stvara direktne pretnje bezbednosti naše zemlje. Ponovo smo prinuđeni da odbijemo agresiju kolektivnog Zapada", rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Komentari (0)

Evropa