Evropa

Turska policija: Nisu pronađeni dokazi o konkretnoj pretnji za strance u Istanbulu

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

14:57

Turska policija: Nisu pronađeni dokazi o konkretnoj pretnji za strance u Istanbulu
İstanbul Emniyet Müdürlüğü/Istanbulska policija - Copyright İstanbul Emniyet Müdürlüğü/Istanbulska policija

veličina teksta

Aa Aa

Turska policija saopštila je da nisu pronađeni dokazi o konkretnoj pretnji za strane državljane u Turskoj nakon što je uhapšeno 15 osumnjičenih pripadnika Islamske države, objavili su danas turski državni mediji. 

Istanbulska policija je navela da je 15 osumnjičenih dobilo uputstva za napade na konzulate Švedske i Holandije, kao i na hrišćanske i jevrejske bogomolje u Istanbulu, javila je Anadolija.

Dok su veze osumnjičenih sa džihadističkom grupom potvrđene, nisu konstatovane konkretne pretnje prema strancima, istakla je policija. 

Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija i Švajcarska privremeno su ove sedmice zatvorile diplomatske misije u Turskoj, objašnjavajući to bezbednosnim razlozima.  

Francuska, Nemačka, Italija, SAD i druge zemlje izdale su prošle sedmice upozorenja svojim građanima o povećanom riziku od napada u Turskoj, posebno na diplomatske misije i crkve nakon spaljivanja Kurana na protestima u Švedskoj, Danskoj i Holandiji.

Turska je kritikovala ove zemlje zato što sa Ankarom nisu podelile informacije o bezbednosnim pretnjama koje su vodile zatvaranju konzulata.

Prema Ankari, ovaj korak zapadnih zemalja je preduzet da bi naneo štetu Turskoj.

Turska je prethodno prekinula pregovore o ratifikovanju u turskom parlamentu zahteva Švedske i Finske za ulazak u NATO nakon protesta u Stokholmu u januaru tokom kojeg je spaljen Kuran.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa