Evropa

Čavušoglu: Zapadne zemlje nisu pružile informacije o bezbednosnim pretnjama

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2023

-

14:06

Čavušoglu: Zapadne zemlje nisu pružile informacije o bezbednosnim pretnjama
Mevlut Čavušoglu - Copyright Tanjug/AP/Tibor Illyes/MTI

veličina teksta

Aa Aa

Turska je pozvala ambasadora Nemačke u Ankari na razgovor nakon što je Berlin zatvorio svoj konzulat u Istanbulu zbog moguće pretnje od terorističkih napada, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pored nemačkog ambasadora, Turska je na razgovor pozvala i ambasadore iz nekoliko drugih zemalja, rekao je portparol nemačkog ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, preneo je Rojters.

Istovremeno, turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da zapadne zemlje, uključujući SAD i Nemačku, nisu pružile informacije kojima bi podržale svoje tvrdnje da su zbog bezbednosnih pretnji zatvorile svoje konzulate u Instanbulu.

Čavušoglu je ukazao da zapadne zemlje, koje su zatvorile svoje konzulate i ambasade i izdale upozorenja svojim građanima za putovanja, pokušavaju da prikažu Tursku kao nestabilnu državu.

Turska je već povećala mere bezbednosti u okolini ambasada i konzulata nakon incidenata sa spaljivanjem Kurana, rekao je Čavušoglu, navodeći da ima informacije da su pojedine zemlje tražile od drugih da zatvore svoje konzulate.

Čavušoglu je istakao da ti potezi zapadnih zemalja nisu u skladu sa prijateljskim i savezničkim odnosima.

Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija i Švajcarska privremeno su ove sedmice zatvorile diplomatske misije u Turskoj, objašnjavajući to bezbednosnim razlozima. Francuska, Nemačka, Italija, SAD i druge zemlje izdale su prošle sedmice upozorenja svojim građanima o povećanom riziku od napada u Turskoj, posebno na diplomatske misije i crkve nakon spaljivanja Kurana na protestima u Švedskoj, Danskoj i Holandiji.

Turska je u sredu pozvala ambasadore devet zapadnih zemalja na razgovor da bi kritikovala te odluke.

Aktivista krajnje desnice spalio je prošlog meseca Kuran u Švedskoj, Danskoj i Holandiji, što je navelo Tursku da obustavi pregovore za ulazak Švedske i Finske u NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa