Evropa

Novo zaoštravanje odnosa Turske i Zapada: I Francuska zatvorila konzulat u Istanbulu, Ankara govori o "zaveri"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/02/2023

-

14:57

Novo zaoštravanje odnosa Turske i Zapada: I Francuska zatvorila konzulat u Istanbulu, Ankara govori o "zaveri"
Nemački konzulat u Istanbulu - Copyright Tanjug AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Turska je kritikovala danas zapadne zemlje koje su privremeno zatvorile svoje konzulate u Istanbulu zabrinute za svoju bezbednost zbog mogućih uzvratnih napada nakon spaljivanja Kurana na protestima u evropskim državama. To je još jedan znak zaoštravanja odnosa između Ankare i Zapada.

Francuska je poslednja odlučila da privremeno zatvori konzulat u Francuskoj zbog bezbednosnih razloga, a sve nakon incidenata u kojima je uništavana muslimanska sveta knjiga, Kuran, u Zapadnoj Evropi. Pre Francuske, to su učinile Nemačka, Holandija i Velika Britanija.

Kako prenosi "Arti Gerček", na ulazu u konzulat u sredu je pisalo da je kontulat "privremeno zatvoren, hvala na razumevanju". 

Francuska srednja škola "Pjer Loti" takođe je obustavila nastavu na dva dana u kampu Bejoglu u Istanbulu, navodi portal "gerceknews.com". Školska administracija navela je da će kamp biti zatvoren 2. i 3. februara zbog pretnji od napada, koje su upućene preko roditelja đaka.

Ranije ove nedelje, Nemačka, Holandija i Velika Britanija su takođe preduzele mere zbog pretnji. Od prošlog petka, zemlje poput SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Kanade upozorile su svoje građane koji borave u Turskoj na moguće osvetničke napade.

"Zapadna zavera"

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da su zatvaranje konzulata i upozorenja o putovanju u Tursku deo, kako je naveo, zapadne zavere da se naškodi oporavku turskog turizma nakon pandemije koronavirusa i optužio zapadne zemlje za psihološki rat.

Sojlu je istakao da su, na dan kada je Turska proglasila za svoj cilj da privuče 60 miliona turista, zapadne zemlje bile na ivici da započnu novi psihološki rat protiv Ankare.

Sojlu je podsetio da je Turska do sada tokom ove godine izvela čak 60 operacija protiv Islamske države (ID) i privela 95 ljudi.

profimedia

 

Oko 2.000 osumnjičenih za pripadnost ID uhapšeno je u Turskoj u više od 1.000 operacija protiv te grupe prošle godine, rekao je Sojlu.

Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije ove sedmice da su turske vlasti uhapsile više osumnjičenih nakon upozorenja "prijateljske zemlje", ali da nisu pronašle oružje ni municiju, kao i da nije bilo znakova da se planiraju napadi.

Turska pozvala na razgovor ambasadore devet zemalja

U međuvremenu, Turska je pozvala na razgovor ambasadore devet zemalja, među kojima su SAD, Nemačka i Francuska, jer su zatvorile konzulate u Istanbulu iz bezbednosnih razloga, rekao je neimenovani izvor iz turskog ministarstva spoljnih poslova na koji se poziva Rojters.

Norveški ambasador u Ankari pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Turske, nakon što je u Norveškoj odobren protest koji turske vlasti smatraju provokativnim činom napada na Kuran.

Prema informacijama dobijenim iz diplomatskih izvora, u Norveškoj će sutra biti izvedena akcija protiv Kurana, preneo je turski "TRT".

Ambasadoru je poručeno da Ankara najoštrije osuđuje pristup Osla da ne spreči navedeni provokativni čin, što je, kako je navedeno, očigledno "zločin iz mržnje". Ankara smatra ovakav stav neprihvatljivim i očekuje da se protest spreči.

Podsetimo, Turska je prošle nedelje prekinula razgovore sa Švedskom i Finskom o njihovim zahtevima za ulazak NATO-u, nakon protesta na kojem je Rasmus Paludan, lider danskog antiislamskog pokreta Stram Kurs (Tvrdokorni), spalio primerak Kurana, svete knjige islama, ispred turske ambasade u Stokholmu, prenosi Rojters.

Paludanov potez doveo je do demonstracija u Turskoj kao i u brojnim drugim muslimanskim zemljama.
Nakon Paludanovog protesta, švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je da podržava slobodu govora."Ali ono što je u skladu sa zakonom nije nužno prikladno. Spaljivanje knjiga koje su svete za mnoge je čin dubokog nepoštovanja", saopštio je Kristerson na Tviteru.

Švedska i Finska su prošle godine podnele zahtev za ulazak u NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu, a potrebna im je podrška svih 30 članica Alijanse. 

Ankara je saopštila da pre davanja saglasnosti za prijem, naročito Švedska mora prvo da zauzme jasniji stav protiv onih koje Turska označava teroristima, uglavnom kurdskih militanata i organizacija optuženih za pokušaj državnog udara 2016, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa