Evropa

Preminuo bivši premijer Istočne Nemačke Hans Modrov

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2023

-

13:48

Preminuo bivši premijer Istočne Nemačke Hans Modrov
Preminuo bivši premijer Istočne Nemačke Hans Modrov - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Poslednji komunistički premijer Istočne Nemačke Hans Modrov preminuo je u 95. godini, saopštila je danas njegova stranka Levica (Die Linke). Modrov je bio premijer DDR od novembra 1989. do aprila 1990. godine, a nakon pada Berlinskog zida pregovarao je o prvim koracima ka zbližavanju sa saveznom vladom.

Dugogodišnji funkcioner Partije socijalističkog jedinstva (SED), a kasnije Partije demokratskog socijalizma i Levice, smatran je ubeđenim socijalistom koji je u vreme DDR držao malu distancu prema u to vreme svemoćnoj vladajućoj SED, piše Frankfurter Algemajne cajtung (FAZ). 

Zbog toga je 1970-ih godina Modrov poslat iz centra moći u Berlinu da postane prvi okružni sekretar u provinciji Drezden.  Nakon pada Berlinskog zida, to ga je kvalifikovalo za rukovodeće pozicije u obnovljenom SED-u.  Samo četiri dana kasnije, 13. novembra 1989, Modrov je izabran za predsedavajućeg Saveta ministara DDR-a.

Na prvim slobodnim izborima za Narodno veće 18. marta 1990. godine, SED-PDS je izgubio vlast, a Modrov mesec dana kasnije. Njega je kao poslednji premijer DDR do ponovnog ujedinjenja nasledio političar CDU Lotar de Mezijer.

Tokom petomesečnog mandata, Modrov je pokušao da spasi deo DDR planom u tri faze. 
Kao cenu nemačkog jedinstva, tražio je vojnu neutralnost nove države. Nakon ponovnog ujedinjenja, Modrov je bio poslanik PDS-a u nemačkom Bundestagu od 1990. do 1994. i predstavljao ga je u Evropskom parlamentu od 1999. do 2004. godine. Bio je prilično kritičan prema novoj državi. 

"Nemačko jedinstvo je postignuto prebrzo, DDR se previše bezuslovno raspao i previše jednostrano je osuđena kao "nepravedna država", govorio je Modrov u mnogim intervjuima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa