Biznis vesti

Šolc: Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za EU

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

13:52

Šolc: Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za EU
Tanjug/AP/Natacha Pisarenko - Copyright Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Trka u subvencijama sa SAD bila bi pogrešan put za odgovor EU na američki Zakon o smanjenju inflacije, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc. 

Šolc je, u obraćanju Bundestagu pred samit EU koji počinje u četvrtak, rekao da Unija želi da produbi ekonomske odnose sa SAD. 

Šolc je ukazao da tekući razgovori SAD i EU o Zakonu o smanjenju inflacije imaju dobro polazište ukoliko se Amerika odrekne pravila koje evropske kompanije stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu, na primer, na kompanije iz Kanade i Meksika, preneo je Rojters.

Države članice EU odlučno su se usprotivile u novembru prošle godine Zakonu o smanjenju inflacije američkog predsednika Džozefa Bajdena zbog straha da će zakon naneti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Ministri finansija EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu koji je američki Kongres odobrio u avgustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara subvencija namenjenih "zelenoj" industriji. Brisel je naveo najmanje devet tačaka u američkom Zakonu za smanjenje inflacije koje su u mogućoj suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine.
 

Komentari (0)

Biznis