Evropa

RAT U UKRAJINI Drugi dan NATO samita u Briselu, članice raspravljaju o slanju oružja Kijevu

Komentari

Autor: Euronews

15/02/2023

-

08:16

RAT U UKRAJINI Drugi dan NATO samita u Briselu, članice raspravljaju o slanju oružja Kijevu
RAT U UKRAJINI Drugi dan NATO samita u Briselu, članice raspravljaju o slanju oružja Kijevu - Copyright Tanjug AP/Libkos, Evgeniy Maloletka, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 357. dan rata u Ukrajini. Jedno od pitanja koje se često postavlja jeste slanje borbenih aviona u Kijevu, a nemački ministar odbrane ističe da to trenutno nije u fokusu, ali da će o tome svakako razgovarati u danima koji dolaze. U međuvremenu stižu najave i potvrde isporuke drugog oružja. Norveška je najavila slanje osam tenkova "Leopard 2" dok iz SAD stižu poruke da bi put Kijeva mogli da pošalju oružje koje je zaplenjeno u Jemenu. 

Ključni događaji:

  • Fon der Lajen: Protiv Rusije uvodimo najsnažnije sankcije ikada
  • Stoltenberg: Osnažiti kritičnu podmorsku infrastrukturu
  • Volas: Rusija angažovala 97 odsto svoje vojske u Ukrajini
  • Pistorijus: Slanje aviona Ukrajini trenutno nije u fokusu
  • Ostin: Na vidimo da Rusija gomila avione za masovniji napad na Ukrajinu
  • SAD planiraju da Ukrajini pošalju oružje zaplenjeno u Jemenu
  • Norveška će poslati osam "Leopard 2" tenkova u Ukrajinu

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.31 Međunarodni institut: Rusija izgubila oko polovinu najboljih tenkova

Međunarodni institut za strateške studije (IISS) saopštio je danas da je Rusija izgubila oko polovinu svojih najboljih tenkova, od kada je pre godinu dana izvršila invaziju na Ukrajinu, i da se trudi da ih zameni. Kako se navodi, Rusija je sačuvala svoje vazdušne snage i mogla bi ih aktivnije rasporediti u sledećoj fazi rata, prenosi Rojters.

Prema procenama instituta, ruske snage izgubile su između 2.000 i 2.300 tenkova, a ukrajinske do 700. Saveznici Ukrajine obećali su isporuke još 100 modernih zapadnih tenkova, uključujući američke modele Abrams, nemački Leopard i britanski Čelendžer, čije sposobnosti, navodno, daleko prevazilaze starije ruske modele.

18.15 Ukrajina pokreće zajedničku proizvodnju granata sa jednom zemljom NATO

Ukrajinska fabrika namenskih proizvoda Ukroboronprom saopštila je danas da je sa jednom srednjoevropskom državom članicom NATO pokrenula zajedničku proizvodnju artiljerijskih granata i drugog naoružanja i vojne opreme.

Iz Ukroboronprom nisu želeli da kažu o kojoj je državi reč, ali potvrđeno je da je započeta proizvodnja minobacačkih granata kalibra 120 milimetara koje se koriste u velikom broju za borbu sa ruskim snagama, prenosi Rojters.

18.02 Zbog eksplozija na Severnom toku Rusija će zatražiti sednicu SB UN

Rusija će zatražiti da 22. februara bude održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se raspravljati o prošlogodišnjoj sabotaži na gasovodu Severni tok, saopšteno je danas iz ruske misije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki istraživački novinar Sejmur Herš objavio je nedavno na svom blogu tvrdnju da je napad na ruske gasovode u Baltičkom moru izvršen prošlog septembra po nalogu predsednik SAD Džozefa Bajdena, prenosi Rojters.

On je naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskog gasovoda Severni tok, još u junu postavili ronioci američke mornarice, u okviru vojne vežbe "Baltops". Bela kuća je odbacila ove tvrdnje kao "potpunu laž i izmišljotinu".

14.42 Velika Britanija i druge evropske zemlje šalju paket pomoći Ukrajini

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas nakon sastanka sa kolegama iz zemalja članica NATO da će Velika Britanija i druge evropske države obezbediti Ukrajini vojnu opremu, uključujući rezervne delove za tenkove i artiljerijsku municiju.

Kako navodi Rojters, Britanija se dogovorila sa Holandijom, Norveškom, Švedskom, Danskom, Islandom i Litvanijom o slanju početnog paketa pomoći podrške Ukrajini, čija je vrednost veća od 200 miliona funti.

14.25 Borelj najavio sankcije protiv ruskih medijskih organizacija

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj najavio je danas da će državama članicama Unije, podneti spisak predloga za sankcionisanje skoro 100 dodatnih pojedinaca i entiteta iz Rusije zbog njihove uloge u podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i protiv odgovornih za vojne aktivnosti, političke odluke, propagandu i dezinformacije. On je predložio da se sankcije uvedu medijskim organizacijama, licima i organizacijama koje "dezinformacijama i zlonamernim narativima zagađuju javni prostor", doprinoseći vojnom i informacionom ratu. "Ponovo ćemo snažno pogoditi ruski vojni i odbrambeni sektor, organizacije povezane sa njima, i one odgovorne za razvoj dronova koji ciljaju civile i civilnu infrastrukturu", dodao je Borelj.

Tanjug/AP Photo/Brittainy Newman

 

14.23 Stoltenberg: Osnažiti kritičnu podmorsku infrastrukturu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas nakon sastanka sa ministrima odbrane zemalja članica da će Alijansa koordinisati poboljšanja zaštite na kritičnoj podmorskoj infrastrukturi. Kako navodi Rojters, Stoltenberg se u obrazloženju te odluke pozvao na sabotažu gasovoda Severni tok iz septembra prošle godine. ''To nas je sve podsetilo na ranjivosti sa kojima se suočavamo. Ministri su zadužili vojne vlasti NATO-a da daju savete o tome šta je potrebno dalje uraditi, uključujući bolju koordinaciju i saradnju sa privatnim sektorom'', rekao je.

14.14 Švajcarska vlada: Konfiskacija ruske imovine krši Ustav

Konfiskacija privatne ruske imovine potkopala bi švajcarski ustav i preovlađujući pravni poredak, saopštila je danas švajcarska vlada, pozivajući se na nalaze radne grupe koju je osnovala Savezna kancelarija za pravosuđe. Švajcarska je zamrzla finansijska sredstva u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka u okviru sankcija protiv Rusije kako bi kaznila Moskvu zbog njenog napada na Ukrajinu, saopštio je u decembru Državni sekretarijat za ekonomska pitanja, preneo je Rojters. Podrška Ukrajini će se nastaviti, nezavisno od rasprava o zamrznutoj imovini, naveo je Švajcarski federalni savet u saopštenju.

14.10 Stoltenberg: Zemlje članice više da troše na odbranu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da još nisu doneti zaključci o novom dogovoru za troškove odbrane, ali je dodao da zemlje članice Alijanse moraju više da ulažu u tu oblast.

''Očigledno je da treba da trošimo više'', rekao je on nakon sastanka sa ministrima odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu, prenosi Rojters.

13.50 Borelj: Rat u Ukrajini bio geopolitičko buđenje EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je rat u Ukrajini istakao važnost zajedničke bezbednosne i odbrambene politike. "To je bilo buđenje za Evropu, geopolitičko buđenje", rekao je on na sednici Evropskog parlamenta govoreći uoči godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, navedeno je na sajtu EU. Borelj je kazao da je, kao što je nemački kancelar Olaf Šolc rekao nekoliko dana nakon napada, ovo prekretnica, ali ne samo za Nemačku, već za celu Evropu.

"Buđenje pred novom realnošću za nas, a to je rat, koji smo uklonili sa našeg intelektualnog horizonta. Smanjili smo oprez, a dokaz za to je izuzetno nizak nivo naših vojnih zaliha i ograničen kapacitet naše odbrambene industrije da ih popuni", istakao je Borelj.

13.00 Fon der Lajen: Protiv Rusije uvodimo najsnažnije sankcije ikada

Predsednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas predlog EK za 10 paket sankcija protiv Rusije, za koji je rekla da je najjači do sada. Kako je rekla, novim paketom, predlaže se zabrana izvoza za 11 milijardi evra za industrijske proivode i tehnologiju koji ne mogu da se dobiju preko trećih zemalja, kao elektronika, specijalizovana vozila, rezervni delovi za kamione i avione.

"Predlažemo zabranu izvoza za 47 elektronskih komponenta koje se koriste za dronove, rakete i helikoptrere i termičke kamere. Sve ćemo učiniti da ovi proizvodi ne mogu da se nađu na drugom mestu. Prvi put uvodimo, sankcije protiv entiteta trećih zemalja. Kao iranska revolucionerna garda koja snabdeva Rusiju sa drnovima. To su sankcije protiv sedam iranskih entiteta da ne bi mogli da snabdevaju Rusiju", naglasila je ona. Opširnije u posebnom tekstu.

12.13 Volas: Rusija angažovala 97 odsto svoje vojske u Ukrajini

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je danas da se skoro celokupna ruska vojska, 97 odsto svih kapaciteta, nalazi u Ukrajini, ali da ne može da probije ukrajinske linije. Vidimo da se ruska vojska trudi da napreduje, rekao je Volas za BBC. Načelnik ukrajinske Vojne obaveštajne službe Kirilo Budjanov je ranije u intevjuu za Vašington post izjavio da se u Ukrajini trenutno bori 326.000 ruskih vojnika.

Tanjug/AP/Philip Davali/Ritzau Scanpix

 

10.42 Brisel: Ministri odbrane NATO o načinima podrške Ukrajini u sukobu sa Rusijom

Ministri odbrane NATO ponovo se sastaju danas u Briselu kako bi razgovarali o tome kako zapadni saveznici mogu da podrže Ukrajinu u sukobu sa Rusijom. Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov izjavio je da očekuje da će današnji dnevni red u belgijskoj prestonici biti obiman, a očekuje se i rasprava o tenkovima, preneo je BBC. Današnja diskusija o podršci Ukrajini dolazi u trenutku kada je ruska vojna proizvodnja gotovo sigurno ispod nivoa koje zahteva rat, što postaje kritična slabost, navele su britanske obaveštajne službe.

10.10 Volas: Teško da ćemo uskoro poslati borbene avione Ukrajini

Britanski ministar odbrane Ben Volas govorio je iz Brisela za BBC, i tom prilikom objasnio da "ne smatra kako će u narednim mesecima, ili čak godinama, Velika Britanija mroati da pošalje svoje borbene avione u Ukrajinu".

"Ove letelice dolaze sa velikim brojem mogućnosti, i ne može se naučili pilotiranje za nekoliko nedelja, već je potrebno više vremena. Uz to, sa njima dolaze i stotine inžinjera i pilota. To ne možemo da 'generišemo' u roku od nekoliko meseci, a nećemo u sred rata poslati 200 pripadnika vojne avijacije u Ukrajinu", dodao je Volas.  

09.12 Evropska komisija predlaže sankcije iranskim entitetima

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je da se uvedu sankcije iranskim entitetima povezanim sa ratom u Ukrajini. Ovo bi se pre svega, dodala je ona, "odnosilo na entitete povezane sa Iranskom revolucionarnom gardom".

AP Photo/Markus Schreiber

 

08.23 Nemački ministar odbrane: Zemlje NATO da izdvajaju bar dva odsto BDP za odbranu

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas u Briselu da zemlje članice NATO treba da izdvajaju minimalno dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu.

"Samo dva odsto neće biti dovoljno. To mora da bude osnova za sve što će uslediti. Nemačka vlada upravo sada disktuje o ovoj temi i uskoro će postići dogovor," izjavio je Pistorijus novinarima, prenosi Rojters.

07.40 Drugi dan NATO samita u Briselu

Zemlje članice NATO sastaće se danas u Briselu drugog i poslednjeg dana samita na kom je Jens Stoltenberg apelovao za veću vojnu pomoć Ukrajini. Prvog dana samita, Stoltenberg je upozorio na to da se "već vidi početak ruske ofanzive", i da su saveznici Ukrajine "u trci sa vremenom".

Tanjug/AP/Olivier Matthys

 

07.10 Moskva optužila Japan za "rusofobiju"

Moskva, koja se više decenija spori oko teritorija sa Tokijom, optužila je Japan za rusofobiju i izvođenje "opakih napada" zbog rata u Ukrajini. Sovjetske trupe zauzele su ostrva na severu Japana na kraju Drugog svetskog rata, a nerešeno pitanje oko suvereniteta nad lancem ostrva, u Rusiji poznatih kao Kurilska ostrva, a u Japanu kao Severne teritorije, sprečio je dve strane da formalno potpišu mirovni sporazum, preneo je Rojters.

06.50 Pistorijus: Slanje aviona Ukrajini trenutno nije u fokusu

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio je juče da snabdevanje Ukrajine borbenim avionima "nije u fokusu", ali da će se o tome razgovarati, preneo je Rojters.Obezbeđivanje ukrajinskog vazdušnog prostora je prioritet, rekao je Pistorijus za nemački "ARD".

"Samo kada nebo nad Ukrajinom bude bezbedno naredna tri, četiri meseca, onda možete da pričate o svim drugim koracima", poručio je Pistorijus.

06.40 Ostin: Na vidimo da Rusija gomila avione za masovniji napad na Ukrajinu

Trenutno nema znakova da Rusija gomila avione za potencijalni veći vazdušni napad, izjavio je juče američki ministar odbrane Lojd Ostin, nakon sastanka s ministrima odbrane NATO.
Američki ministar odbrane izjavio je da očekuje da će Ukrajina na proleće izvesti ofanzivu protiv Rusije. Takođe je rekao da Moskva uvodi niz novih trupa na bojno polje, ali da su "mnogi loše obučeni i opremljeni".

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

 

06.30 SAD planiraju da Ukrajini pošalju oružje zaplenjeno u Jemenu

Američka vojska razmatra da pošalje Ukrajini oružje i više od milion komada municije zaplenjene od boraca u Jemenu koje podržava Iran, preneo je juče Rojters. Američki zvaničnici saopštili su da planiraju da Ukrajini pošalju više od 5.000 jurišnih pušaka, 1,6 miliona komada municije za malokalibarsko oružje, mali broj protivtenkovskih projektila i više od 7.000 detonatora zaplenjenih poslednjih meseci u blizini obale Jemena od krijumčara za koje se sumnja da rade za Iran.

06.15 EU traži model za postupanje sa zamrznutom ruskom imovinom

Evropska unija će pokrenuti ad hok grupu koja će istražiti kako se milijarde dolara zamrznutih ruskih fondova, uključujući rezerve centralne banke, mogu upotrebiti za obnovu Ukrajine, saopštila je vlada Švedske. Kako navodi Rojters, grupom će predsedavati šef švedskog Nacionalnog odbora za trgovinu Andres Anhild.

06.05 Norveška će poslati osam "Leopard 2" tenkova u Ukrajinu

Norveška je objavila da će poslati osam tenkova "Leopard 2" i drugu opremu u Ukrajinu. U saopštenju, norveški premijer Jonas Gar Store rekao je da je "sada važnije nego ikad podržati ukrajinsku borbu za slobodu". Ovo saopštenje dolazi dan nakon razgovora ukrajinskog predsednika sa norveškim premijerom.

06.00 Velika Britanija obeležiće 24. februar minutom ćutanja

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će u toj zemlji 24. februar, datum kada će biti tačno godinu dana od početka rata u Ukrajini, biti obeležen minutom ćutanja. Dodao je da Velika Britanija "kao nacija, odaje veliko priznanje neverovatnoj hrabrosti ukrajinskog naroda".

Komentari (0)

Evropa