Evropa

Presušili venecijanski kanali, nekada romantične gondole zaglibljene u blatu (FOTO)

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

21/02/2023

-

22:53

Presušili venecijanski kanali, nekada romantične gondole zaglibljene u blatu (FOTO)
Presušili venecijanski kanali, nekada romantične gondole zaglibljene u blatu (FOTO) - Copyright Tanjug/AP/Luigi Costantini

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih dana velika oseka koja je zadesila Veneciju, ugrozila je nivoe oko 150 kanala u Veneciji, zbog čega je obustavljen prevoz vodenim taksijem i gondolama. 

Merenja plime i oseke u Veneciji prošlog vikenda bila su više od pola metra ispod normalnog nivoa, a neke lokacije su bile potpuno nepristupačne za plovila.

To je otežalo i rad gradskih službi hitne pomoći koje se uglavnom koriste prevozom čamcima, prenosi Blumberg.

Problemi u Veneciji pripisuju se kombinaciji nekoliko faktora - nedostatku kiše, sistemu visokog pritiska, punom mesecu i morskim strujama, javlja Reuters.

 

 

Meteorološki stručnjaci, ipak, kažu da trenutni izuzetno mali proticaji vode nisu direktna posledica suše koja je pogodila region u poslednjih nekoliko meseci i očekuje se da će nivoi kanala porasti minimalno do utorka.

Mrtve ribe plutaju kanalima Venecije

Klaudio Vernijer, predsednik Udruženja trgovaca Trga San Marko, podigao je pravi ekološki alarm zbog masovnog uginuća ribe u kanalima Venecije.

"Mogli ste da vidite mnogo mrtvih riba duž kanala, dok se na manjoj dubini od 30-40 centimetara moglo videti kako se ribe bore za život", izjavio je Vernijer, prenosi dnevnik Veneto.

Nivo voda u Veneciji je u poslednja dva dana u periodima plime i oseke oscilirao blizu 80 centimetara. Ovakvi ekstremi zabeleženi u poslednja dva dana verovatno su nastali zbog visokog pritiska, međutim teško je dovesti u vezu visok pritisak, manjak vode i uginuća ribe, smatraju stručnjaci.

"U području Kanala Grande dubina je oko šest metara, dok je kod Đudeke oko 12 metara. Malo je verovatno da su zbog toga ribe uginule jer, između ostalog ti kanali su izloženi snažnim morskim strujama", smatra biolog Prirodnjačkog muzeja Luka Mizana.

Italiji preti velika suša

U trenutku kada se Venecija suočava s neuobičajeno niskim plimama, stiže upozorenje da se Italija, posle malo padavina tokom ove zime, možda suočava sa još jednom godinom velike suše.

Prema pisanju Gardijana, velike oblasti duž reke Po već su suve, što izaziva zabrinutosti za poljoprivredu, hidroenergiju i vodu za piće.

List navodi da su ogromna područja oko reke Po, najduže reke u Italiji koja prolazi kroz nekoliko severnih i centralnih regiona, već isušena, dok je nivo vode na jezeru Garda najniži tokom zime u poslednjih 35 godina.

Italijanski nacionalni istraživački savet (CNR) saopštio je da je količina padavina na severu zemlje opala za 40 odsto u prošloj godini, kao i da je značajno odsustvo padavina od početka ove godine. 

Reka Po suočiće se sa velikom sušom ove godine, posle prošlogodišnje suše koja je bila najveća u poslednjih sedam decenija, osim ukoliko kiša ne stigne u proleće, koje je doba sa najvećom količinom padavina u toj oblasti. 

U oblasti Pavije u dolini Poa, nivo vode je tri metra ispod nulte granice, pretvarajući obale u plaže što je fenomen koji se obično viđa leti.

Predsednik Italijanskog meteorološkog društva Luka Merkali rekao je da do sada nisu zabeležene prolećne suše u Italiji dve godine uzastopno.

Reka Po protiče i kroz Emiliju-Romanju i Veneto, koje su među najvažnijim poljoprivrednim zonama u Evropi, a suše 2007, 2012, 2017. i 2022. godine dodatno su isušile dolinu reke.

Najveće italijansko udruženje farmera Koldireti saopštilo je da je suša 2022. godine prouzrokovala štetu poljoprivredi u iznosu od šest milijardi evra i  upozorilo da je trećina proizvodnje ugrožena ove godine, ukoliko se nastavi sušni period. 

Toplotni talasi koji su prošlog leta zapljusnuli Evropu nisu izazvali samo rekordno visoke temperature i spržili polja, već su doveli i do smanjenja vodostaja na rekama, a posebno je bilo kritično u dolini reke Po zbog čega je bilo proglašeno i vanredno stanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa