Evropa

Ambasador Spasojević: Nema podataka o stradalim državljanima Srbije u nesreći u Grčkoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2023

-

11:46

Ambasador Spasojević: Nema podataka o stradalim državljanima Srbije u nesreći u Grčkoj
Ambasador Spasojević: Nema podataka o stradalim državljanima Srbije u nesreći u Grčkoj - Copyright George Kidonas/InTime News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Za sada nema podataka da među povreženim i stradalima u nesreći u Grčkoj ima državljana Sbije, kaže za Euronews Srbija dušan Spasojević, ambasador u Grčkoj.

On železničku nesreću nadomak Larise ocenjuje kao tragediju nacionalnih razmera. U pitanju je, dodaje, jedna od najvećih, ako ne i najveća železnička nesreća koja se dogodila u Grčkoj u poslednjih tridesetak i više godina.

"Broj poginulih skače iz sata u sat. Nažalost reč je bila o putničkom vozu koji je išao u pravcu Atina-Solun i direktno se sudario sa teretnim vozom koji je išao iz suprotnog smera. Oni su se najverovatnije ljudskom greškom našli u istoj traci. Zasad su mrtvi izvađeni samo iz trećeg vagona, zato što su prva dva vagona potpuno uništena u požaru čija je temperatura vatre prelazila 1.200 stepeni", ističe.

profimedia

 

 

Kako dodaje, veoma je teško naći žrtve, tela se nalaze i po okolnim poljima pošto na pruzi vozovi saobraćaju brzinom od 200 na sat. Ambasador podseća da je u Grčkoj proglačena trodnevna nacionalna žalost.

"Poslednji put se ovako nešto desilo takođe na ovom mestu, blizu Larise, gde postoji pruga u samo jednom smeru, devedesetih godina kada je poginulo 19 ljudi", podseća.

Spasojević isitče da je postojeća pruga je bezbedna i da nesreća nije posledica sistemske već ljudske greške.

"Istraga je naravno u toku. Priveden je direktor železničke kompanije, otpravnik vozova i šef stanice u Larisi i sada ono što je najvažnije je da se spasu životi onih koji su preživeli i da bude što manje nastradalih", ističe Spasojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa