Evropa

Ispovest devojke koja je preživela sudar vozova u Grčkoj: "Morala sam da odlučim da li ću da izgorim ili slomim kosti"

Komentari

Autor: Gegonotanews.gr; Protothema.gr

01/03/2023

-

23:15

Ispovest devojke koja je preživela sudar vozova u Grčkoj: "Morala sam da odlučim da li ću da izgorim ili slomim kosti"
Ispovest devojke koja je preživela sudar vozova u Grčkoj: "Morala sam da odlučim da li ću da izgorim ili slomim kosti" - Copyright AP Photo/Vaggelis Kousioras

veličina teksta

Aa Aa

Među putnicima koji su preživeli strahoviti sudar vozova u Grčkoj, nedaleko od Larise, je i Evdokija Cangli, učesnica rijaliti šoua "Veliki brat", koja je za "Proto thema" ispričala kako je uspela da se izbavi iz vagona smrti. U nesreći je do sada poginulo 43 ljudi, a preko 70 je povređeno. Premijer Grčke Kirjakos Micotakis proglasio je trodnevnu žalost.

"Bila sam u trećem vagonu, u kojem je bila još jedna devojka sa svojom mačkom. Šetali smo je gore-dole i igrali se sa njom. Smejali smo se", ispričala je Cangli.

U trenutku sudara, uspela je da sedne na svoje mesto, a oni koji su bili u hodniku nisu preživeli.

"Osetila sam kako se vagoni okreću i kako snažno udaram čelom i nosom o tvrdu podlogu. Vagon se odmah zapalio i osetila sam da mi je kosa u plamenu", priča Cangli.

Kako kaže, panika je premala reč da se opiše ono što se događalo u tom trenutku.

"Tražili smo način da izađemo iz vagona. Pronašli smo izlaz kroz olupinu i tada smo shvatili da je udaljenost koja nas je delila od zemlje jednaka visini drugog sprata stambene zgrade. Šta se desilo? Još jedan vagon je bio pod našim", rekla je i dodala da su ljudi skakali samo da prežive.

"Morala sam da odlučim da li ću da izgorim ili slomim kosti padom u provaliju da bih se spasila. Izabrala sam da skočim, ali sam pokušala da smanjim visinu. Držala sam se za vagon sve dok sam mogla da izdržim, a onda sam bacila jaknu na zemlju da ublažim pad. Nažalost, pala sam na kamen i slomila karlicu", ispričala je.

Cangli objašnjava da zbog adrenalina nije ni osetila bol i da je sa svojim prijateljima, koji su takođe bili povređeni, počela da trči ne znajući ni kuda ide.

"Samo smo trčali i ohrabrivali jedne druge, zahvaljujući bogu što smo živi", zaključila je Cangli.

Dvadesetogodišnji student jedini preživeli iz prvog vagona

profimedia

 

Dvadesetogodišnji student iz Volosa jedini je preživeli iz prvog vagonu putničkog voza Intersiti 62 koji se u utorak uveče sudario sa komercijalnim vozom u Tempi, nedaleko od Larise u Grčkoj.

Student koji je putovao za Solun, gde pohađa fakultet nalazio se grupom studenata u izgorelom vagonu kantine. Od siline udarca njegovo telo nađeno je na njivi pored pruge. Odmah je prebačen u bolnicu gde je imao dve operacije glave.

"On je jedini preživeli iz prvog vagona", rekli su lekari koji se bore da ga održe u životu, prenosi "Gegonota News".

Objavljen razgovor šefa stanice sa mašinovođom

Šef železničke stanice u Larisi uhapšen je pod sumnjom da je izazvao najtežu železničku nesreću u istoriji Grčke. Njemu se na teret stavlja narušavanje bezbednosti saobraćaja koje je za posledicu imalo smrt više lica, a preti mu kazna zatvora od 10 godina do doživotne. On će biti krivično gonjen za serijsko ubistvo iz nehata, kao i serijsko nanošenje telesnih povreda iz nehata.

Grčka "Proto thema" objavila je i dijalog konduktera voza Intersiti 62 i šefa stanice u Larisi. Naime, mašinovođe nije iznenadilo crveno svetlo koje su videli ispred sebe jer svetlosna signalizacija ne radi. Kako su rekli izvori iz železnice, šef stanice nije ni shvatio da je voz ušao u suprotni kolosek, pa nije bilo šanse da ispravi svoju grešku u preostalih nekoliko minuta.

Prvi transkript između mašinovođe i šefa stanice:

Vozač: Larisa, da li me čujete?

Šef stanice: Slušamo, slušamo. Broj 47 prolazi kroz crveni izlazni semafor do novog ulaznog semafora u Porosu.

Mašinovođa: Vasili, krećem?

Šef stanice: Krećeš, krećeš.

Mašinovođa: Važi, prijatno veče.

Šef stanice: Srećno!

Euronews Grčka

Tome je prethodio dijalog između šefa i radnika stanice koji otkriva šta se dogodilo:

Službenik: Vasili, da okrenem (ključ)?

Šef stanice: Ne, ne, ide 1564 (broj voza).

Službenik: Važi, ostaviću kako jeste, dijagonalno.

Kratak razgovor može da bude važan dokaz o tome šta se zapravo dogodilo: službenik je pitao šefa stanice da li treba da okrene ključ pravo - da bi voz nastavio normalnom linijom bez problema. Međutim, šef stanice mu je rekao da će lokalni voz koristiti dijagonalu, što je i učinio. Ali, onda je šef stanice zaboravio da okrene ključ, pa je Intersiti ušao u suprotan smer.

Komentari (0)

Evropa