Evropa

Šef železničke stanice u Larisi na saslušanju: Ja sigurno nisam dao naređenje da voz ide uzbrdo ka Solunu

Komentari

Autor: Prototema

06/03/2023

-

20:47

Šef železničke stanice u Larisi na saslušanju: Ja sigurno nisam dao naređenje da voz ide uzbrdo ka Solunu
Šef železničke stanice u Larisi na saslušanju: Ja sigurno nisam dao naređenje da voz ide uzbrdo ka Solunu - Copyright Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

veličina teksta

Aa Aa

Šef železničke stanice u grčkom gradu Larisa, gde je u sudaru vozova u noći između utorka i srede poginulo najmanje 57 ljudi, na saslušanju nakon kojeg mu je određen pritvor rekao je da nije dao naređenje da voz ide uzbrdo ka Solunu. 

„Čega se sećam je da definitivno nisam dao naređenje da voz ide uzbrdo ka Solunu“, navodno je tvrdio 59-godišnji šef stanice istražitelju, neposredno pre nego što mu je određen istražni zatvor zbog železničke nesreće koja se dogodila u blizini grada Larise, prenosi Prototema.

Prema informacijama, u vezi sa fatalnim ključem, koji je upravnik stanice navodno zaboravio da okrene, zbog čega se voz Intersiti 62 sudario sa komercijalnim vozom, okrivljeni je tvrdio da se ne seća i u suštini nije mogao da odgovori na pitanja istražitelja.

List podseća da je, uz dogovor istražitelja i tužioca, upravniku stanice određen pritvor u nedelju uveče, posle maratonskog svedočenja od 7,5 sati.

"Uz jednoglasno mišljenje tužioca i istražitelja, optuženom je određen pritvor. To je bilo i očekivano zbog značaja predmeta, težine i odgovornosti", naglasio je advokat šefa stanice Stefanos Pancarcidis, dodajući da "nažalost, sada sve počinje".

„Okrivljeni je rekao sve baš onako kako se desilo, ne plašeći se da li iz ove prijave proizilazi ili ne odgovornost za njega“, naglasio je on i podvukao da je 59-godišnjak u tragičnoj situaciji.

Šef železničke stanice u Larisi optužen je za višestruko ubistvo iz nehata, nanošenje telesnih povreda i narušavanje bezbednosti u saobraćaju.

Prema optužnici, propusti su ozbiljni, ne svode se samo na njegovu grešku što je voz uputio u pogrešnom smeru, već se navodi i da je mogao da vidi voz koji je pogrešno skrenuo i da ispravi svoju kobnu odluku, objavili su grčki mediji.

Televizijska stanica "SKAI" je, kako je preneo Katimerini, objavila da je na mestu sudara pronađena crna kutija jednog od dva voza, a za sada nije precizirano kojem vozu pripada.

Navode da je šef železničke stanice preusmerio prigradski voz u Larisi na pogrešan kolosek, a prema istim informacijama, mašinovođa prigradskog voza je shvatio to i ukazao na grešku.

U sudaru brzog putničkog voza, u kojem je bilo više od 350 putnika, sa teretnim vozom u blizini grada Larise u noći između utorka i srede, poginulo je 57 ljudi, uglavnom studenata.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa