Evropa

Francuska na nogama: Protesti i štrajkovi zbog reforme penzionog sistema, sindikati poručili da će "zaustaviti zemlju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/03/2023

-

14:43

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je danas na nogama povodom najavljene reforme penzionog sistema. Prema tvrdnjama sindikata, koji su pokrenuli ove proteste, samo na ulicama prestonice bilo oko 700.000 ljudi, dok je policija saopštila da ih je bilo 81.000. 

Demonstranti su se u jednom trenutku sukobili sa policijom koja je na njih bacila suzavac, a kako je saopštila policija uhapšeno je 22 ljudi u Parizu.

Reporterka Euronews Srbija iz Pariza javlja da sindikati najavljuju da će i u narednim danima biti značajnih prekida u saobraćaju, biće redukovane linije metroa, gradskog prevoza, železničkog saobraćaja, a slična situacija biće i na aerodromima.

Danas su u štrajku bile brojne službe kojima su se priključili zaposleni u mnogim industrijama, nastavnici, zaposleni u gradskoj čistoći, u farinerijama, i terminalima za tečni gas.

Javni prevoz u Parizu je poremećen, metro i tramvaji idu redukovano, ista je situaicja i sa vozovima i sa letovima sa aerodroma.

Pojedini francuski sindikati, uključujući i CGT koji broji gotovo 700.000 članova, najavili su da će danas  ''zaustaviti'' zemlju u nastavku borbe protiv penzione reforme, tako što će drastično smanjiti avionski, železnički, metro i drumski saobraćaj, kao i da će štrajk uticati na škole, luke, rafinerije i druge sektore industrije.

Razlog tome je insistiranje francuskog predsednika Emanuela Makrona na reformi kojom bi se odlazak u penziju podigao sa 62 na 64 godine, navodeći da je takva odluka od vitalnog značaja kako bi se izbegao kolaps državnog penzionog sistema.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Kap koja je prelila čašu među radnicima je najava poslodavaca da će smanjivati iznos plata za dane provedene u štrajku, navodi televizija BFM.prikupljaju "prema potrebama", s ciljem da se protestima postigne maksimalni efekat.

Ministar saobraćaja Klemon Bon rekao je da će štrajk danas izazvati velike poremećaje u saobraćaju.

"Biće ozbiljnih posledica", rekao je Bon za televiziju Frans 3, dodajući da očekuje da će štrajk "biti jedan od najtežih do sada", posebno za putnike. "Za mnoge, to će biti prava muka", naglasio je Bon.

Smanjena proizvodnja energije u nuklearnim elektranama

Očekuje se da će se štrajku, osim saobraćaja, pridružiti i obrazovni i industrijski sektor, javlja Euronews. U petak je smanjena proizvodnja energije u više nuklearnih elektrana, što je dovelo do smanjenja ukupnog snabdevanja. Predstavnici sindikata su upozorili da će se proizvodnja i dalje smanjivati kako se štrajkovi budu nastavljali. 

Euronews/Teodora Vasiljević

 

Sedam sindikata u obrazovanju je pozalo na "potpuno zatvaranje" škola. Luj Bojar, poslanik levičarske stranke Nepokorena Francuska, na čijem je čelu populista Žan Lik Melanšon, najavio je akciju masovnih blokada tokom današnjeg nacionalnog protesta .

Bojar je na Tviteru pozvao srednjoškolce i studente da blokiraju pristup svojim obrazovnim institucijama kako bi zahtevi štrajkača bolje odjeknuli. Na to je reagovala predsednica regiona Il-de-Frans Valeri Pekres, podnošenjem tužbe protiv Bojara zbog "podsticanja na krivično delo ometanje i podsticanje na nasilje".

"Pravo na demonstracije ne sme da ugrozi pravo na učenje. Pozivati na blokade srednjih škola i fakulteta stvara rizik od konfrontacije. Izjave piromana Luja Bojara su neodgovorne. Obrazovne institucije su utočišta koja nemaju veze sa nasiljem", poručila je Valeri Pekres.

Sretenović: Situacija kompleksna, ključno pitanje koliko će protesti da traju

Istoričar Stanislav Sretenović rekao je za Euronews Srbija da je pitanje penzionog sistema jedno od ključnih u vezi sa poslednjom predsedničkom kampanjom Emanuela Makrona koji je najavio velike promene.

"Međutim, on u tim promenama nije u potpunosti uspeo da istraje. Zašto? Zato što je to pod tenzijom izazvalo veliku reakciju na levici francuskog političkog spektra", naveo je Sretenović.

Smatra da je ovo teška situacija i da se vlada i sindikati nalaze "kao dva ovna u brvnu". Kako ističe, ključno pitanje je koliko će ovi protesti da traju.

Euronews

Sretenović je rekao da je Makron iz krize u vezi sa žutim prslucima izašao kao pobednik, kao i iz krize u vezi sa pandemijom kovida.

"U ovom trenutku je situacija kompleksnija zato što se Makron i vladajuća partija nalaze u situaciji gde nemaju apsolutnu većinu u parlamentu. Francuski sistem je tako napravljen da kada ne postoji apsolutna većina, opozicija može da blokira svkau odluku", rekao je.

Dodaje i da je u poslednjem periodu opozicija podnela mnogo amandmana na penzionu reformu, čime je došlo do zagušenja sistema.

"Ipak, mislim da će ustav francuske pete repulike iz 1958. odoleti ovim pritiscima i da će francuski sistem naći neki način da se situacija odblokira i da se ekonomija rati svojoj dinamici", ukazao je Sretenović.

Dodaje i da je jedno od mogućih rešenja o kome se diskutuje promena ustava, što bi bio ulazak u jednu novu, šestu francusku republiku sa ustavom koji bi bio mnogo više prilagođen običnim potrebama stanovništva. 

Komentari (0)

Evropa