Evropa

Novi zakon u Velikoj Britaniji brani tražiocima azila da stignu u zemlju malim čamcima

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

14:57

Novi zakon u Velikoj Britaniji brani tražiocima azila da stignu u zemlju malim čamcima
Novi zakon u Velikoj Britaniji brani tražiocima azila da stignu u zemlju malim čamcima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Britanije danas je objavila detalje novog zakona koji zabranjuje tražiocima azila da u tu zemlju uđu pomoću malih čamaca.

Kako navodi Rojters, prema novom zakonu, svako ko stigne malim čamcima neće moći da zatraži azil i biće deportovan u takozvane "sigurne treće zemlje". Tu meru osudile su pojedine humanitarne organizacije koje pomažu izbeglicama, uz obrazloženje da bi mogla da kriminalizuje hiljade izbeglica.

Premijer Riši Sunak označio je zaustavljanje dolazaka pomoću čamaca jednim od pet ključnih prioriteta svoje vlade, nakon što je broj migranata koji su stigli na južnu obalu Engleske prošle godine porastao na više od 45.000, a od kojih je oko 90 odsto zatražilo azil.

''Oni neće prestati da dolaze ovde sve dok svet ne sazna da ćete, ako uđete u Britaniju ilegalno, biti zadržani i brzo vraćeni. Ovaj zakon omogućava zadržavanje ilegalnaca bez kaucije ili sudske revizije u prvih 28 dana od pritvora do njihovog odlaska'', rekla je ministarka unutrašnjih poslova Britanije Suela Brejverman.

Dobrotvorna organizacija Savet za izbeglice saopštila je da će desetine hiljada pravih izbeglica, kojima je ranije bio odobren azil, biti ''zatvorene kao kriminalci'', što bi ''srušilo'' britanske obaveze prema Konvenciji UN o izbeglicama, dok Brejverman tvrdi da je zakon kompatibilan sa međunarodnim obavezama.

Bivši britanski premijer Boris Džonson prošle godine dogovorio je slanje desetina hiljada migranata u Ruandu, koja je od Britanije udaljena više od 6.400 kilometara, a Evropski sud za ljudska prava blokirao je tu deportaciju tik pre nego što je prvi avion sa izbeglicama trebalo da poleti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa