Evropa

Bura nakon supendovanja čuvenog fudbalera sa sportskog programa: BBC vraća u program Garija Linekera

Komentari

Autor: FoNet

13/03/2023

-

19:18

Bura nakon supendovanja čuvenog fudbalera sa sportskog programa: BBC vraća u program Garija Linekera
Bura nakon supendovanja čuvenog fudbalera sa sportskog programa: BBC vraća u program Garija Linekera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski BBC vratio je na posao svog najplaćenijeg sportskog voditelja Gerija Linekera, nakon što je njegova suspenzija zbog kritikovanja državne politike o imigraciji izazvala žestoku reakciju javnosti i buru unutar javnog servisa.

BBC je morao da ukine izveštavanje o sportskim događajima tokom vikenda, jer su sportski voditelji i komentatori, u znak solidarnosti sa Linekerom, odbili da rade, prenosi Rojters.

Neki zaposleni, opozicioni političari i komentatori optužili su kompaniju, koja treba da bude nepristrasna, da je poklekla pred pritiscima vlade, što je navelo i premijera Rišija Sunaka da podstakne da se brzo pronađe rešenje za tu neprijatnu situaciju.

Očekuje se da će se bivši kapiten fudbalske reprezentacije Engleske na posao vratiti u subotu u emisiji "Utakmica dana", koju vodi od 1999. godine.

profimedia

 

On je na Tviteru zahvalio na podršci kolegama iz sportske redakcije BBC-a i rekao da mu je drago što je pronađeno rešenje, a još jednom se osvrnuo i na temu migranata.

"Koliko god da mi je bilo teško proteklih par dana, to se ne može porediti sa onim kada morate da pobegnete iz svoje kuće zbog rata i tražite utočište u dalekoj zemlji", poručio je Linker.

Šta se desilo?

Britanski javni servis ga je skinuo sa programa zbog toga što je retoriku ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejverman o migrantima uporedio sa jezikom koji se koristio u nacističkoj Nemačkoj.

Brejverman je dolazak hiljada tražilaca azila malim čamcima opisala kao "invaziju" i rekla da bi, ako se ne promene zakoni, 100 miliona ljudi imalo pravo da uđe u Britaniju.

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

Generalni direktor BBC Tim Dejvi obećao je da će održati nepristrasnost korporacije, što je jedan od principa koji se koriste za opravdanje godišnje pretplate od 159 funti, koju plaća svako domaćinstvo u Britaniji.

On je rekao da je suspenzija bila odgovarajuća mera i da je Lineker pristao da se drži trenutnih uređivačkih smernica dok se ne formira nova politika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa