Evropa

Hod po ivici "energetskog ponora": Koliko je bila uspešna ruska taktika gađanja ukrajinske ključne infrastrukture

Komentari
Hod po ivici "energetskog ponora": Koliko je bila uspešna ruska taktika gađanja ukrajinske ključne infrastrukture
Hod po ivici "energetskog ponora": Koliko je bila uspešna ruska taktika gađanja ukrajinske ključne infrastrukture - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Taktika ruske vojske koja se proteže još od prošle godine, velikim delom oslanjala se na gađanje ukrajinske energetske infrastrukture kako bi se stanovnici te zemlje "smrzli" tokom zime, i kako bi se izvršio dodatan pritisak na ukrajinske vlasti. Sada kada je zima na izmaku, postavlja se pitanje koliko su Rusi u toj nameri bili uspešni?

Kada je Rusija prošle nedelje izvela masovni raketni napad na Ukrajinu, veliki deo pogođenih objekata pripadao je energetskoj infrastrukturi te zemlje. U mnogim gradovima nestala je struja, a nuklearna elektrana u Zaporožju morala je da radi na agregatima jedan kratak period. 

Nakon što je ukrajinski operater saopštio da je nuklearna elektrana vraćena na napajanje sa električne mreže, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je da "svaki put kad se ovo desi, to je isto kao bacanje kocke, a jednoga dana sreća neće biti na našoj strani", preneo je Gardijan.

U istoj seriji, bombardovani su i mnogi veliki ukrajinski gradovi uključujući i Harkov, ali i prestonicu Kijev, gde je gradonačelnik izvestio da je dobar deo grada zaista ostao bez struje, i vode.

Noći u Ukrajini i dalje su hladne, ali proleće je gotovo iza ugla. Sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je "zima bila veoma teška, ali je sada gotova", što bi trebalo dodatno da ulije nadu i ohrabri njegove sunarodnike.

Sve do ove velike serije bombardovanja, za koju je Kremlj rekao da je "odmazda za Brjansku oblast", Ukrajina je spojila gotovo tri nedelje bez nestanaka struje, a činilo se da je Rusija odustala od napada na njen energetski sistem, preneo je britanski BBC.

Toplije vreme donelo optimizam Ukrajincima

Sve ukrajinske toplotne i hidroelektrane oštećene su u nekoj meri od početka jakih ruskih napada na energetsku infrastrukturu zemlje, odnosno od oktobra prošle godine. Kijev je već izgubio kontrolu nad najvećom evropskom nuklearnom elektranom, onom u Zaporožju.

Transformatori su brzo postali prioritet broj jedan za ukrajinske vlasti, i upravo to su zvaničnici tražili od svojih zapadnih saveznika tokom zimskih meseci. Do sada, stigao je samo jedan transformator visoke voltaže, ali je Ukrajina dobila i nekoliko desetina manjih.

Mada ruski napadi na energetsku infrastrukturu nisu jenjavali, kako je zima prolazila, ukrajinske snage su postajale sve veštije u rušenju ruskih raketa i dronova poslatih da je oštete.

Pre početka rata u Ukrajini, 15 nuklearnih reaktora radilo je u četiri elektrane. Šest od tih 15 reaktora nalazi se u Zaporožju, koje je mesecima bilo poprište bitaka, ali ga je naposletku ipak zauzela ruska vojska.

profimedia

Nukelarna elektrana u Zaporožju

Preostale tri elektrane nalaze se na jugu i zapadu zemlje, i trenutno proizvode polovinu od ukupne količine električne energije koju Ukrajina koristi. 

Ovo možda ne zvuči kao velika količina, ali kombinacija neobično blage zime i velikog napora radnika na odražvanju, Ukrajina se vratila sa onoga što se može nazvati "ivica energetskog ponora", i optimizam je sada prisutan među njenim stanovništvom.

Elektrane su popravljene i rade, a jedan izvor iz indutsrije za britanski javni servis rekao je da "kako dani postaju sunčaniji i topliji, biće sve teže ruskoj vojsci da teroriše njegovu zemlju".

Još jedna stvar koja, mada je sama po sebi negativna, može doneti u trenutnoj situaciji dobrobit za ukrajinsku energetsku situaciju, jeste to što je broj stanovnika u zemlji smanjen. Oko osam miliona ljudi napustilo je zemlju a veliki broj njih nije se (još) vratio, što takođe smanjuje pritisak na energetsku infrastrukturu.

Važna uloga obnovljivih izvora energije

Koliki je optimizam Ukrajine kada je u pitanju obnova energetske infrastrukture, i na koje sve načine ta zemlja pokušava da odbrani svoj energetski sektor, pokazuje i slika iz Mikolajevske oblasti.

Ukrajinski energetski operater DTEK objavio je, prošle nedelje, da su na oko 100 kilometara od linije fronta podignute vetroturbine, koje bi trebalo da pomognu lokalnom stanovništvu time što će proizvoditi struju. 

Ova "farma vetrenjača" bi trebalo u neko dogledno vreme, kako je saopšteno, da se uveća toliko da stvori dovoljno energije za oko pola miliona domova.

"Kada je rat počeo i fokus bio na tome kako ćemo da preživimo, nismo znali šta da radimo sa ovim velikim projektom. Međutim, rane pobede naše vojske pokazale su nam da ne bi trebalo da sumnjamo u pobedu, pa smo nastavili sa građenjem", rekao je zvaničnik operatera DTEK, prenosi "Vašington post".

Američki list navodi i da su, u trenutnoj situaciji, upravo projekti solarnih panela i vetroturbina od velikog značaja za Ukrajinu, upravo zbog činjenice da Rusija stalno pokušava da ošteti energetsku infrastrukturu zemlje. Ovakvi izvori energije optorniji su na napade nego elektrane koje koriste fosilno gorivo, jer je te elektrane mnogo teže ponovo izgraditi.

Jedna farma solarnih panela u Hersonskoj oblasti je prošle godine delimično oštećena u bombardovanju, ali je obnovljena veoma brzo nakon što je ukrajinska vojska povratila kontrolu nad tim regionom. Ovi paneli predstavljaju važan "most" za proizvodnju energije dok inžinjeri rade na obnovi oštećenih elektrana u toj oblasti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa