Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski u Hersonu obećava obnovu, traže se načini za zaštitu NE Zaporožje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/03/2023

-

07:45

RAT U UKRAJINI Zelenski u Hersonu obećava obnovu, traže se načini za zaštitu NE Zaporožje
RAT U UKRAJINI Zelenski u Hersonu obećava obnovu, traže se načini za zaštitu NE Zaporožje - Copyright Tanjug/AP/Kateryna Klochko, LIBKOS, Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 392. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe na frontu se nastavljaju, a ukrajinske vlasti saopštile su juče da su ruske snage izvršile nekoliko napada dronovima u kojima je poginulo najmanje sedmoro ljudi. Lideri članica EU na današnjem samitu razgovaraće o isporuci municije Ukrajini, a nakon najave Velike Britanije da će toj zemlji isporučiti granate sa osiromašenim uranijumom tenzije se ne smiruju. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da ukoliko se London odluči na taj korak, Rusija može da isporuči Belorusiji "municiju sa pravim uranijumom". 

Ključni događaji:

  • Grosi: Zaustavljeni pregovori o uspostavljanju demilitarizovane zone oko NE Zaporožje
  • Poljska traži dodatnih 240 miliona evra od EU za refinansiranje pomoći Kijevu
  • Komandant Ukrajinskih kopnenih snaga: Rusija ne odustaje od Bahmuta
  • U Briselu danas počinje dvodnevni samit EU
  • Britanski ministar: U Ukrajini nema nuklearne eskalacije
  • Šojgu: Rusija rasporedila raketne sisteme na Kurilskim ostrvima
  • Mišel pozvao lidere EU na samit, glavna tema isporuka municije Ukrajini
  •  Zelenski posetio front u blizini Bahmuta

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.45 Fon der Lajen najavila konferenciju EU o povratku ukrajinske dece iz Rusije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da će Evropska unija organizovati konferenciju o obezbeđivanju povratka ukrajinske dece koja su tokom rata odvedena u Rusiju.

Ona je navela da je u partnerstvu sa Kijevom, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim pokrenula inicijativu za repatrijacije dece "koju je otela Rusija", prenosi Le Mond.

"U tu svrhu organizovaćemo konferenciju. Želimo da izvršimo međunarodni pritisak kako bismo preduzeli sve moguće mere da pronađemo tu decu", rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da je cilj EU da pomogne organima UN i relevantnim međunarodnim organizacijama da dobiju bolje i potpunije informacije o deci koja su deportovana u Rusiju, što uključuje i decu koja su kasnije usvojena ili prebačena u ruske hraniteljske porodice.

20.25 Ukrajinski tužilac: Ruskim liderima treba suditi za invaziju čak i u odsustvu

Glavni ukrajinski tužilac Andrij Kostin izjavio je danas da ruskim liderima treba suditi za invaziju na Ukrajinu, čak i ako ne mogu da budu uhapšeni i lično izvedeni pred sud.

''Verujem da bi suđenje moglo da se održi u odsustvu, jer je važno pravedno postupati za međunarodne zločine čak i ako počinioci nisu na optuženičkoj klupi'', rekao je Kostin.

Međunarodni sudovi veoma retko održavaju suđenja u odsustvu, a pravila MKS-a izričito navode da optuženi treba da bude prisutan tokom suđenja.

20.20 Ukrajina saopštila da su ruske snage napustile Novu Kahovku, Rusija negira

Ruske snage napustile su grad Nova Kahovka u južnoj oblasti Herson, saopštio je danas Generalštab ukrajinske vojske, ali je ruski zvaničnik, guverner regiona Herson Vladimir Saldo negirao je da su trupe napustile grad.

"Od 22. marta 2023. godine sve jedinice okupatorske vojske koje su bile raspoređene u gradu Nova Kahovka u regionu Herson, napustili su grad", stoji u večernjem izveštaju Generalštaba u kome su navedeni uslovi na prvim linijama fronta, preneo je Rojters. Saldo je negirao izveštaj.

"Sva ruska vojna lica u Novoj Kahovki, kao i na drugim lokacijama na levoj (istočnoj) obali Dnjepra ostaju na svom mestu", napisao je Saldo na Telegramu.

19.39: Lideri EU usvojili zaključke o Ukrajini u 12 tačaka

Lideri država Evropske unije su danas usvojili zaključke u Ukrajini u 12 tačaka. U njima se ističe da će EU nastaviti da pruža Ukrajini snažnu političku, ekonomsku, vojnu, finansijsku i humanitarnu podršku, kao i da će nastaviti da radi sa Kijevom na formuli za mir Volodimira Zelenskog.

Istaknuto je i da Brisel ostaje posvećen održavanju u povećanju kolektivnog pritiska na Rusiju, uključujući moguće dalje restriktivne mere. Šta piše u zaključcima Evropskog saveta?

17.20 Lideri EU spremni da podrže zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu

Lideri Evropske unije kažu da su spremni da podrže plan za slanje Ukrajini milion metaka artiljerijske municije u narednih 12 meseci kako bi pomogli toj zemlji da se suprotstavi ruskim snagama.

To je navelo nekoliko visokih diplomata Evropske unije, naglasivši da su Ministri spoljnih poslova i odbrane EU ranije ove nedelje odobrili plan za ubrzanu proceduru kupovine, a lideri 27 zemalja članica bloka doneće konačnu odluku na samitu u Briselu, preneo je AP.

16.01 EU pružila punu podršku Međunarodnom krivičnom sudu

Evropska unija (EU) osudila je danas pretnje koje je visoki zvaničnik Rusije uputio Međunarodnom krivičnom sudu i Holandiji, kao zemlji domaćinu tog tribunala, zbog naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, objavila je danas Evropska spoljnopolitička služba (EEAS). Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi pokušaj bilo koje zemlje da sprovede odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju Putina bio ravan objavi rata.

"Evropska unija pruža punu podršku Međunarodnom krivičnom sudu. Bilo kakva mera odmazde protiv onih koji su uključeni u rad suda su neprihvatljivi. Predvodeći borbu protiv nekažnjivosti, Tribunal mora biti sposoban da radi nezavisno i nepristrasno", dodaje se u saopštenju.

Unija ostaje predana odbrani Suda od bilo kakvog spoljnog mešanja, opstruiranja i podrivanja međunarodnog sistema pravde.

15.13 Slovačka isporučila Ukrajini četiri aviona MiG-29

Slovačka je predala prva četiri aviona MiG-29 koje je obećala da će donirati Ukrajini, a ostatak će u narednim nedeljama biti isporučen Kijevu, saopštilo je danas slovačko Ministarstvo odbrane. 

Slovačka je najavila da će donirati ukupno 13 aviona sovjetske proizvodnje, prenosi Rojters. 

13.04 Zelenski posetio region Hersona i obećao da će "sve vratiti"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je objavio snimak svoje posete južnom ukrajinskom regionu Herson, gde je obišao lokalnu infrastrukturu i obećao da će "sve vratiti" nakon ruske invazije, javlja Rojters. 

„Sve ćemo vratiti, sve ćemo obnoviti. Kao i sa svakim gradom i selom koji je stradao zbog okupatora“, poručio je Zelenski na Telegram kanalu ispod snimka posete Hersonskoj oblasti. 

 

 

12.11 Grosi: Zaustavljeni pregovori o uspostavljanju demilitarizovane zone oko NE Zaporožje

Pregovori o uspostavljanju demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane u Zaporožju su zaustavljeni i Međunarodna agencija UN za atomsku energiju (IAEA) umesto toga traži druge načine da zaštiti elektranu, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

Grosi je na okruglom stolu u američkom Savetu za spoljne poslove rekao da se ne planira stvaranje demilitarizovane zone oko nuklearke u Zaporožju, jer bi to bilo teško proveravati u oblasti aktivnih borbi.  Grosi je istakao da je sada aktuelna ideja da se osiguraju obaveze „da se ne napadne nuklearka ili da se objekat ne koristi za planiranje napada“.

 

 

12.09 Poljska traži dodatnih 240 miliona evra od EU za refinansiranje pomoći Kijevu

Poljska će tražiti dodatnih 240 miliona evra sredstava EU za refinansiranje vojnih nabavki za Ukrajinu, rekao je danas u Briselu poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Poljska je već dobila oko 42 miliona evra za refinansiranje kupovine oružja za Ukrajinu", istakao je Moravjecki uoči početka samita EU, preneo je Rojters. 

12.07 Britanski obaveštajci: Rusija delimično povratila kontrolu nad prilazima gradu Kremenaja

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je danas da je Rusija delimično povratila kontrolu nad prilazima gradu Kremenaja na istoku Ukrajine, nakon što su ruske trupe potisnute iz regiona ranije ove godine.

„Ponegde, Rusija je ostvarila napredak i do nekoliko kilometara“, navela je vojna obaveštajna služba u ažuriranom izveštaju, ukazujući da ruski komandanti verovatno pokušavaju da povrate logistički centar Kupijansk u Harkovu, preneo je Rojters. Ruske snage su jutros pokrenule talas vazdušnih  napada na severu i jugu Ukrajine.

 

 

10.03 Medvedev: Hapšenje Putina bilo bi jednako objavi rata

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da, ukoliko bi nemačke vlasti odlučile da sprovedu odluku Međunarodnog krivičnog suda o hapšenju predsednika Rusije Vladimira Putina, to bi bilo jednako objavi rata.

U intervjuu ruskim medijima Medvedev se osvrnuo na odluku Međunarodnog krivičnog suda, koji je izdao "nalog za hapšenje" ruskog lidera Vladimira Putina, prenosi Tas.

"Jasno je da se ta situacija neće nikada dogoditi, ali evo zamislimo da je, na primer, došlo do toga. Aktuelni lider nuklearne države stigao je na teritoriju, recimo, Nemačke i uhapšen je. Šta to znači? Objava rata Rusiji", naveo je Medvedev.

09.43 U Briselu danas počinje dvodnevni samit EU

U Briselu danas počinje dvodnevni Samit EU, i to radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima, a zatim će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridruži liderima putem video konferencije. Predsednika Saveta EU Šarl Mišel rekao je da će EU "ponovo potvrditi nepokolebljivu posvećenost pomoći Ukrajini".

09.00 Pogledajte prilog Euronews Srbije o najnovijim dešavanjima u Ukrajini

Euronews

08.45 Komandant Ukrajinskih kopnenih snaga: Rusija ne odustaje od Bahmuta, uprkos velikim gubicima 

Komandant Ukrajinskih kopnenih snaga, Oleksandr Sirski, napisao je na Telegramu da "agresor ne odustaje nipošto od nade da će zauzeti Bahmut, uprkos gubicima u ljudstvu i opremi". On je dodao i da neprijatelj gubi "značajan deo snage" i da će ukrajinska vojska "veoma skoro iskoristiti priliku, kao i blizu Kijeva, Harkova, Balaklije i Kupjanska", što su sve teritorije nad kojima je Ukrajina povratila kontrolu nakon što ih je Ruija okupirala.

08.33 Ministarstvo odbrane UK: Rusija će verovatno pokušati napad na Kupjansk

Od početka marta ove godine, teške borbe nastavile su se u delovima sektora Svatova-Kremine, na severu Luganske oblasti, a Rusija je delimično povratila kontrolu nad prilazima gradu Kremini, stoji u redovnoom izveštaju britanskog ministarstva odbrane o ratu u Ukrajini.

"Ponegde, Rusija je napredovala nekoliko kilometara, a ruski komandanti verovatno pokušavaju da prošire bezbednosnu zonu na zapad, od odbrambenih linija koje su pripremili iznad toga, i da u tu zonu uključe prirodnu prepreku kakva je reka Oskil. Verovatno će pokušati da povrate kontrolu nad Kupjanskom, logističkim čvorištem", dodaje se u izveštaju. 

 

08.15 Oglasile se sirene za vazdušnu opasnost

Sirene koje upozoravaju na vazdušnu opasnost ponovo su se oglasile jutros širom Ukrajine, javlja izveštač Gardijana. Ove sirene postale su gotovo svakodnevna stvar za mnoge stanovnike Ukrajine, a naročito za one u gradovima koji su najčešće pod napadima ruske vojske.

07.35 ISW: Ruski napad na Bahmut usporava na račun drugih ofanziva

Tempo ruskih napada oko Bahmuta izgleda usporava usred zapadnih izveštaja da ruske snage možda pokušavaju da pokrenu ofanzive u drugim pravcima, stoji u najnovijem izveštaji Instituta za studije rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu.

"Ruske snage trenutno pojačavaju tempo svojih ofanzivnih operacija oko Avdijevke u cilju opkoljavanja naselja, a moguće je da to čine na račun svojih operacija oko Bahmuta i zaustavljene ofanzive oko Vuledara", navodi u izveštaju ISW.

07.30 Stoltenberg: Zapad mora da bude spreman za Putinov rat iscrpljivanja

Ruski predsednik Vladimir Putin nema trenutnih planova za mir u Ukrajini i zbog toga zapad treba da se pripremi da Kijevu još dugo vremena dostavlja pomoć, upozorio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Predsednik Putin ne planira mir, on planira još ratovanja", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Gardijan.

On je naveo da Rusija povećava vojnu industrijsku proizvodnju i nastoji da "dopre do autoritarnih režima, poput Irana ili Severne Koreje i drugih, u pokušaju da nabavi više oružja". 

Stoltenberg je ocenio da je ruski predsednik opredeljen za "rat iscrpljivanja" i saopštio je da želi da članice NATO podrže odluku o izdvajanju najmanje dva odsto BDP-a na odbranu na sledećem samitu saveza.

Žestoki sukobi, koje se trenutno vode oko Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, pokazuju da je Rusija spremna da "samo ubaci hiljade i hiljade vojnika i položi mnogo žrtava za minimalne dobitke", rekao je generalni sekretar NATO.

Iz tog razloga, prema njegovom mišljenju, SAD, Britanija, Francuska, Nemačka i druge zapadne države moraju da budu spremne da podrže Ukrajinu oružjem, municijom i rezervnim delovima tokom dužeg vremena. 

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

07.20 Medvedev: Dalje naoružavanje Ukrajine približava nas nuklearnoj apokalipsi

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, izjavio je da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla i da svaka nova isporuka stranih oružja Ukrajini, približava svet "nuklearnoj apokalipsi".   

"Da li je pretnja od nuklearnog sukoba iščezla? Ne, nije. Povećana je. Svaki dan stranog slanja naoružanja Ukrajini na kraju će približiti tu nuklearnu apokalipsu", rekao je Medvedev u intervjuu za ruske medije.

On je naveo i da Moskva "ne bi mogla da dopusti Kijevu da postane članica NATO i u tom slučaju pokrene opsežnu operaciju protiv Rusije pod okriljem Severnoatlanske vojne alijanse".

"Moskva je pokušala da shvati kako je za Zapad moguće članstvo Ukrajine u NATO, s obzirom na to da Ukrajina ima sopstveni kompleks za nuklearno oružje", rekao je Medvedev i istakao da bi, tada, Rusija "morala da se suoči sa susedom koji nije samo članica neprijateljskog bloka, već takođe planira da proizvodi nuklearno oružje".

07.10 Britanski ministar: U Ukrajini nema nuklearne eskalacije

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je juče da nije bilo nuklearne eskalacije u ratu u Ukrajini nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin kritikovao Britaniju zbog snabdevanja ukrajinskim snagama municije za tankove sa osiromašenim uranijumom.

Kleverli je rekao da je Rusija jedina zemlja koja govori o rastućem nuklearnom riziku i da je municija konvencionalna, preneo je Rojters.

06.55 Šojgu: Rusija rasporedila raketne sisteme na Kurilskim ostrvima

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je juče da je Rusija u decembru prošle godine rasporedila diviziju obalskog raketnog sistema Bastion na ostrvo Paramušir, jedno od Kurilskih ostrva, u Tihom okeanu. Ovaj potez jača odbrambene snage Rusije na istoku zemlje, naveo je Šojgu, prenose RIA Novosti.

Prošle godine je Istočni vojni okrug Rusije dobio oko 400 jedinica savremene i modernizovane opreme, dodao je on.  Vojno-politička situacija na ruskom Dalekom istoku ostaje teška, konstatuje se u saopštenju.

"SAD povećavaju svoje prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu i jačaju veze sa svojim saveznicima da bi obuzdale Rusiju i Kinu", zaključio je Šojgu.

06.40 Zelenski posetio front u blizini Bahmuta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski posetio je prvu liniju fronta u blizini Bahmuta, saopšteno je iz njegovog kabineta. Tokom posete, Zelenski je se sastao sa ukrajinskim vojnicima, i minutom ćutanja odao poštu za one koji su pali u ratu.

"Čast mi je što sam ovde, na istoku naše zemlje, u Donbasu, i da nagrađujem naše heroje, da vam se zahvalim, da se rukujem. Hvala vam što štitite državu, suverenitet, istok Ukrajine", rekao je Zelenski.

06.20 Mišel pozvao lidere EU na samit, glavna tema isporuka municije Ukrajini

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel poslao je pismo liderima država članica Unije, koje poziva na samit zakazan za četvrtak i petak, 23. i 24. mart, u Briselu. MIšel u pismo izveštava lidere EU da će glavna tema razgovora sutra, 23. marta, biti Ukrajina. Samit počinje za radnim ručkom sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guteresom, na kojem će se razgovarati o ključnim geopolitičkim pitanjima i globalnim izazovima a zatim će se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pridruži liderima putem video konferencije.

06.00 Lukašenko: Rusija može da dostavi Belorusiji municiju sa pravim uranijumom

Rusija može da isporuči Belorusiji "municiju sa pravim uranijumom" ako Velika Britanija dostavi Ukrajini granate sa osiromašenim uranijumom, rekao je juče beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Naveo je da će zapadne zemlje, "ako su lude" dati podsticaj ovom procesu, a ako budu postupale racionalno, neće preduzeti takav korak.

Lukašenko je upozorio da, ako ukrajinske snage upotrebe granate sa osiromašenim uranijumom, to "neće proći nekažnjeno", prenose RIA Novosti. "Čim ova municija eksplodira na pozicijama ruskih trupa, videćete da će odgovor biti užasan, to će biti lekcija za celu planetu", rekao je on.

Komentari (1)

Nikolin

23.03.2023 10:32

Vi Rusi ste sposobni za to! MISLIM stvarno odakle vam te ruske bajke ispadnu više? Pa jedan gradić u Ukrajinu ne možete pobediti i ako ste poslali i vojsku i paravojsku tamo. Tužno je gledati Vas više.

Evropa