Evropa

Protestni plakati protiv pape zbog ograničavanja stare mise na latinskom jeziku

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2023

-

23:16

Protestni plakati protiv pape zbog ograničavanja stare mise na latinskom jeziku
Papa Benedikt XVI - Copyright Tanjug AP/Domenico Stinellis

veličina teksta

Aa Aa

Plakati koji pozivaju papu Franju da prekine ograničavanje širenja stare latinske mise oblepljeni su danas oko Vatikana.

Na plakatima su bile slike bivših poglavara Rimokatoličke crkve Benedikta XVI i Jovana Pavla II i citati njihovih tekstova koji pozitivno govore o starom obredu na latinskom jeziku, koji papa Franja nastoji da ograniči, prenosi AP, navodeći da je reč o najnovijoj manifestaciji protivljenja papi konzervativnih krugova unutar crkve.

„Za ljubav pape. Za mir i jedinstvo crkve. Za slobodno upražnjavanje tradicionalne latinske mise“, pisalo je na plakatima, što se onosi na Franjinu odluku iz 2021. da poništi jednu od Benediktovih potpisnih liturgijskih odluka i ponovo uvede ograničenja na održavanje stare mise. 

Papa je rekao da mora da deluje jer je širenje starog obreda izazivalo podele mežu županijama. 

On je rekao da su Benediktovu odluku da liberalizuje njihovu upotrebu 2007. iskoristili ljudi koji se protive modernim reformama Drugog vatikanskog koncila, sastancima iz 1960-ih koji su dozvoljavali misu na narodnom jeziku, a ne samo na latinskom.

Inicijativu za plakat preduzela je grupa prolatinskih misnih aktivista i blogera koji su rekli da se plaše da je Franjin krajnji cilj da u potpunosti zabrani drevni obred. 

Nakon papinog prvobitnog dekreta o ograničavanju obreda, vatikanska liturgijska kancelarija je izdala dva naknadna pojašnjenja koja otežavaju njeno širenje.

U saopštenju, tradicionalističke grupe su navele da ih katolička hijerarhija nepravedno marginalizuje i odbacuje samo zato što su izrazili svoju čvrstu veru. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa