Evropa

RAT U UKRAJINI Šef IAEA u poseti nuklearci Zaporožje: Situacija se ne popravlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2023

-

07:41

RAT U UKRAJINI Šef IAEA u poseti nuklearci Zaporožje: Situacija se ne popravlja
RAT U UKRAJINI Šef IAEA u poseti nuklearci Zaporožje: Situacija se ne popravlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 398. dan ruske invazije na Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obišao je juče Sumsku oblast i vojnike na prvoj liniji fronta u olekivanu novih kontigenata oružja koji bi trebalo da potpomognu najavljenu ukrajinsku ofanzivu. I dok podržavaju Kijev iz zapadnog sveta stižu osude nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta da se ruski i beloruski sportisti vrate na međunarodnu arenu kao neutralni takmičari - "šamar", "dan sramote" neke su od reakcija sa Zapada.

Ključne stvari:

  • Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir
  • Patrušev: Neoborivi dokazi da Vašington vodi biološku aktivnost na teritoriji Ukrajine
  • Šef IAEA u poseti nuklearci Zaporožje: Situacija se ne popravlja
  • Prigožin: Borbe za Bahmut praktično uništile vojsku Ukrajine, ali oštetile Vagner
  • Poljska vlada usvojila rezoluciju o povećanju proizvodnje municije
  • Lavrov: Svako normalan brine za budućnost
  • Francuska namerava da udvostruči svoje isporuke artiljerijske municiije Ukrajini 
  • Grosi: Tragamo za rešenjem efikasne zaštite NE Zaporožje
  • Zelenski u poseti regionu Sumi
  • Kremlj: Rusija će nastaviti da zahteva međunarodnu istragu o Severnom toku

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.30 Ukrajina: Rusi su raketirali Avdiivku, pogodili dečji vrtić

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak je naveo da su ruske trupe sprovele vazdušni napad na grad Avdijevku i projektilom pogodile dečji vrtić. 

"Rusi su izveli vazdušni napad na grad Avdijevku. Pogodili su projektilom dečji vrtić. Srećom, nije bilo žrtava. Oštećena je stambena zgrada preko puta", naveo je Jermak, a prenosi Ukrainska Pravda. 

23.05 Američki general: U Bahmutu se trenutno bori oko 6.000 vagnerovaca

U Bahmutu se bori oko 6.000 vojnika grupe Vagner, rekao je danas američki general Mark Milej. 

"Oni trenutno vode borbene operacije prvenstveno u Bahmutu. Verovatno se radi o oko 6.000 stvarnih plaćenika i možda još 20 ili 30.000 novih vojnika, od kojih mnogi dolaze iz zatvora. Oni trpe velike gubitke na tom području", rekao je. 

22.15 Politiko: Estonija novcem EU kupuje novu vojnu opremu, a svoju staru šalje u Ukrajinu

Saveznici Estonije iz Evropske unije dovode u pitanje izdvajanje te zemlje za oružje koje šalje Ukrajini, sugerišući da proračun Talina daleko nadmašuje sve ostale, jer koristi sredstva EU za značajno unapređenje svoje vojske kroz shemu povraćaja novca, javlja Politiko.

Kako navodi Politiko, Estonija insistira na tome da su njeni zahtevi za novim oružjem u skladu s pravilima o zameni vitalne opreme i jednostavno odražavaju njene velike doprinose ratu, ali njeni kritičari primećuju da bi shema EU bila pod velikim pritiskom kada bi sve zemlje, pogotovu one veće, koristile istu metodologiju kao Talin.

20.27 Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir 

Monasi Kijevsko-pečerske lavre neće napustiti manastir 29, 30. niti 31. marta, niti ikad, jer ukrajinske vlasti nemaju zakonskog osnova za njihovo iseljenje, izjavio je danas portparol kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolit Kliment.

On je naveo da pismo koje je monasima uputio Državni muzej ''Kijevo-pečerska lavra'' sa zahtevom da napuste manastir nema pravni osnov za njihovo iseljenje i da je potrebna sudska odluka, koje trenutno nema, prenosi Sputnjik. Kliment je ocenio da bi nasilno isterivanje monaha iz manastira, ako do toga dođe, bilo protivzakonito i jednostavno će postati dokaz postojanja ozbiljnog problema sa poštovanjem ljudskih prava u Ukrajini.

19.40 Patrušev: Neoborivi dokazi da Vašington vodi biološku aktivnost na teritoriji Ukrajine

Sekretar Saveza bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da nije samo Ukrajina poligon SAD za testiranje američkog biološkog oružja, već da su na meti i Gruzija, Moldavija kao i neke države članice Šangajske organizacije za saradnju.

On je na sastanku Šangajske organizacije u Nju Delhiju rekao i da je neophodno da se u okviru organizacije razmotre pitanja bezbednosti od biološkog oružja, prenosi Rojters.

Prema rečima Patruševa, postoje neoborivi dokazi da Vašington vodi široku biološku aktivnost na teritoriji Ukrajine, kao i da su američke elite umešane u te procese.

''U oblasti oko Ternopolja, Odese, Harkova, Nikolajeva, registrovane su epidemije infekcija u blizini instituta gde se izučavaju uzročnici bolesti, hemoragijska groznica, kolera, svinjski grip, hepatitis tipa A, botulizam'', naveo je on.

16.51 Nemačka namerava da pošalje Ukrajini dodatnih 12 milijardi evra vojne podrške

Nemačka vlada pristala je da pošalje dodatnih ukupno 12 milijardi evra vojne podrške Ukrajini do 2032. godine, nakon što je Odbor za budžet Bundestaga danas dao "zeleno svetlo" za nebudžetski rashod, koji su zatražili ministarstva odbrane i spoljnih poslova. Ta dodatna pomoć Ukrajini uključuje 3,2 milijarde evra, koje će biti isplaćene 2023. godine, kao i kreditne linije za period između 2024. i 2032. u iznosu od oko 8,8 milijardi evra, preneo je Rojters.

16.45 Danska: Nema opasnosti od predmeta nađenog uz gasovod Severni tok 2

Danske vlasti saopštile su danas da su izvukle predmet koji je pronađen u blizini gasovoda Severni tok 2 u Baltičkom moru i da on ne predstavlja bezbednosni rizik.

"Istraga ukazuje da je objekat prazna plutajuća pomorska dimna bova", saopštila je danska agencija za energetiku, navodeći da "taj predmet ne predstavlja bezbednosni rizik", prenosi TASS.

Danska je saopštila 24. marta da je pozvala operatera gasovoda Severni tok 2, kompaniju "Severni tok AG", da učestvuje u pokušaju da se sa morskog dna podigne nepoznati objekat otkriven u blizini gasovoda. Nedelju dana pre toga, danske vlasti su saopštile da je tokom inspekcije pronađen predmet cevastog oblika, da iz dna viri oko 40 centimetara i da je širok desetak centimetara.

profimedia

 

16.18 Poljska vlada usvojila rezoluciju o povećanju proizvodnje municije

Vlada Poljske usvojila je odluku o povećanju proizvodnje municije i u te svrhe namerava da izdvoji dve milijarde zlota (463,32 miliona dolara), izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Podstičem privatne kompanije, državne kompanije, strane proizvođače da brzo prihvate izazov i otvore nove fabrike za proizvodnju municije na teritoriji Poljske", rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare.

Potvrdio je da vlada u te svrhe namerava da izdvoji dve milijarde zlota iz državnog budžeta.
U izveštaju Rojtersa se podseća da su se 17 zemalja članica EU i Norveška, prošle nedelje saglasile da će zajednički obezbediti municiju za pomoć Ukrajini, ali i za popunu sopstvenih zaliha.

14.30 Šef IAEA u poseti nuklearci Zaporožje: Situacija se ne popravlja

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je u grad Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi se uverio u situaciju u nuklearnoj elektrani.

Grosi je novinarima rekao da su borbe u blizini Zaporoške elektrane sve intenzivnije i da se situacija ne popravlja i dodao da IAEA razmišlja o novom konceptu zaštite nuklearne elektrane koji predviđa sužavanje bezbednosne zone.

"Razvijamo koncept koji je osmišljen da zaštiti elektranu više na lokalnom nivou", saopštio je Grosi.

 

 

13.43 Prigožin: Borbe za Bahmut praktično uništile vojsku Ukrajine, ali oštetile Vagner

Šef ruske privatne paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da su borbe za zauzimanje Bahmuta "praktično uništile" ukrajinsku vojsku, ali takođe i "teško oštetile" njegove snage.

"Borba za Bahmut je sada skoro praktično uništila vojsku Ukrajine i nažalost, takođe teško oštetila Privatnu vojnu kompaniju Vagner", rekao je Prigožin u audio poruci, prenosi Rojters.

12.40 Peskov: Hibridni rat protiv Rusije trajaće dugo

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će rat u širem kontekstu, "konfrontacija sa neprijateljskim zemljama", odnosno, kako je rekao, "hibridni rat" protiv Rusije trajati dugo.

"Ako mislite, recimo, na rat u širem kontekstu, ovo je konfrontacija sa neprijateljskim državama, ovo je hibridni rat koji su oni pokrenuli protiv naše zemlje, onda je ovo na duže vreme“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara kako Kremlj ocenjuje izglede za okončanje rata u Ukrajini, prenosi Ria Novosti.

On je takođe pozvao na odlučnost, samopouzdanje i jedinstvo oko predsednika Vladimira Putina, navodi Rojters.

12.39 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

12.30 Američki institut: Vagner napreduje u Bahmutu, zauzeo kompleks AZOM

Snage privatne paravojne kompanije Vagner, koja za Moskvu ratuje u Ukrajini, verovatno su zauzele industrijski kompleks  AZOM na severu Bahmuta i nastavljaju napredovanje, javlja američki Institut za proučavanje rata (ISW).

Plaćenici će verovatno konsolidovati dobitke na severu i centru grada i napredovati dalje ka centru grada i proširiti zonu kontrole na zapad, saopštio je ISW, a ove tvrdnje su potkrepljene geolociranim vizuelnim dokazima.

Američki istraživački centar saopštio je da su ruske snage ostvarile teritorijalni napredak od pet odsto tokom prošle nedelje i da sada kontrolišu oko dve trećine (65 odsto) Bahmuta.

10.33 Moravjecki se nada novoj ekonomskoj zajednici sa Rumunijom i Ukrajinom

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izneo je očekivanje da će biti izgrađena nova ekonomska zajednica u Centralnoj i Istočnoj Evropi, uz učešće Rumunije i Ukrajine, i takođe kritikovao moćne zapadne zemlje zbog dugogodišnjeg podrivanja regiona. Tokom poljsko-rumunskih međuvladinih konsultacija u utorak u Bukureštu, Moravjecki je istakao da je saradnja između Poljske i Rumunije ključna da se glas regiona bolje čuje, preneo je Euraktiv.

"Ne možemo da gledamo na Evropsku uniju kao na one koje moramo da slušamo i koji uvek moraju imati najbolja rešenja koja se prevoze u koferu u Bukurešt ili Varšavu", rekao je on, izvestila je TVP.

8.15 Ruska ambasada: Američki mediji zataškavaju informacije o eksplozijama na Severnom toku

Ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama optužila je danas američke medije da pokušavaju da umanje štetne informacije o umešanosti obaveštajnih službi SAD u prošlogodišnje eksplozije na Severnom toku, kao i da zataškavaju problem ogromne štete po životnu sredinu zbog tih incidenata.

U saopštenju se navodi da nije reč samo o velikim curenjima goriva zbog eksplozija za koje se veruje da su sabotaža, već da pretnju  "neviđenom ekološkom katastrofom i nepopravljivom štetom za države regiona“, predstavlja i to što što se na dnu Baltičkog mora nalaze stotine hiljada komada municije sa toksičnim hemijskim supstancama koje su potopljene posle Drugog svetskog rata.

07.35 Zelenski pozvao Sija da poseti Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je predsednika Kine Sija Đinpinga da poseti tu zemlju, preneo je AP.

"Spremni smo da ga vidimo ovde", rekao je Zelenski u intervjuu za AP.

Rojters podseća da Si i Zelenski nisu razgovarali od početka rata u Ukrajini, ali da je Kina prošlog meseca objavila plan za "političko rešenje krize u Ukrajini" u 12 tačaka.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

07.34 U Rusiji počele vežbe Strateških raketnih snaga sa sistemima "Jars"

Rusiji su danas počele komandno-štabne vežbe Strateških raketnih snaga sa interkontinentalnim balističkim raketnim sistemima "Jars" i uz učešće više od 3.000 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje se je u vežbu uključeno i oko 300 komada opreme, prenose RIA Novosti. Kako se navodi, vežba se sprovodi u skladu sa planom obuke za Strateške raketne snage za 2023. godinu i obuhvata proveru raketnih formacija Omsk i Novosibirsk, opremljnih sistemima "Jars".

07.22 Vereščuk pozvala Ruse da ne usvajaju decu „ukradenu“ iz Ukrajine

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk pozvala je Ruse da ne usvajaju decu za koju je rekla da su „ukradena” u Ukrajini tokom rata i deportovana u Rusiju. Vereščuk je na svom Telegram kanalu navela da su siročad „ukradena u Ukrajini“ i da su navodno data na usvajanje u Rusiji.

Dodala je da „snažno preporučuje ruskim građanima da ne usvajaju ukrjainsku siročad "koja su nezakonito odvedena iz privremeno okupirane teritorije Ukrajine“, prenosi Rojters.

„Još jednom podsećam sve ruske takozvane 'usvojitelje' i 'staratelja': pre ili kasnije ćete morati da odgovarate“, napisala je Vereščuk, koja je zadužena za socijalna pitanja. Prema podacima ukrajinskog Ministarstva za integraciju okupiranih teritorija, 19.514 ukrajinske dece trenutno se vodi kao nezakonito deportovano.

07.13 Blinken: Ruski rat protiv Ukrajine pretnja svetskom poretku

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je cilj predsednika Rusije Vladimira Putina je da izbriše identitet Ukrajine kao nezavisne, suverene nacije i apsorbuje ga u Rusiju.

"Ovaj rat je napad ne samo na Ukrajinu, već i na međunarodni poredak zasnovan na pravilima koji nastoji da odbrani međunarodni mir i stabilnost i da podrži, prema Povelji Ujedinjenih nacija, „jednaka prava muškaraca i žena i velikih i malih naroda“, istakao je Blinken na virtuelnoj panel sesiji na temu „Pravedan i trajni mir u Ukrajini“, uoči sutrašnjeg otvaranja drugog Samita za demokratiju.

On je podsetio da žrtve ruske agresije nisu samo Ukrajinci već ljudi širom sveta, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

“Da bi mir bio pravedan, on mora podržavati principe u srcu Povelje UN - suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost. A da bi mir bio trajan, mora da obezbedi da Rusija ne može da se odmori i osposobi svoje trupe, a zatim da ponovo pokrene rat u vremenu koje je za nju povoljnije”, poručio je američki državni sekretar i dodao da nije reč samo o budućnosti Ukrajine, već i o budućnosti međunarodnog poretka.

07.00 Lavrov: Svako normalan brine za budućnost

Svaki normalan čovek je zabrinut za budućnost Ukrajine, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Pretpostavljam da je to tema koja brine svakog razumnog čoveka. Briga za sudbinu ljudi koji žive ne samo u Ukrajini, već i na postsovjetskom prostoru u celini", odgovorio je Lavrov na pitanje agencije TASS šta će i da li će nešto ostati od Ukrajine posle sukoba sa Rusijom.

06.51 Francuska namerava da udvostruči svoje isporuke artiljerijske municiije Ukrajini 

Francuska namerava da udvostruči svoje isporuke 155 milimetarske artiljerijske municiije Ukrajini do količine od oko 2.000 granata mesečno, izjavio je danas je ministar odbrane Francuske Sebastijen Lekorni, dodajući da Pariz takođe planira da omogući Kijevu kupovinu večih količina francuskog oružja.

Ukrajina je saopštila da je isporuka artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara kritična potreba u žestokom ratu sa ruskim snagama, navodi Rojters i podseća da obe strane svakodnevno ispaljuju više hiljada artiljerijskih granata.

06.33 Grosi: Tragamo za rešenjem efikasne zaštite NE Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za atomsku (IAEA) Rafael Grosi izjavio je juče da pokušava da posreduje u dogovoru o merama zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala Rusija, istakavši da je prilagodio svoje predloge u nastojanju da se postigne "iskorak u pregovorima".

Grosi je dodao da se ranije zalagao za stvaranje sigurnosne zone oko NE Zaporožje kako bi se sprečila moguća nuklearna katastrofa koju mogu da izazovu uzajamna granatiranja ruske i ukrajinske strane, prenosi Rojters.

06.14 Zelenski u poseti regionu Sumi

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je posetio juče ukrajinski severni region Sumi. On se sastao sa lokalnim zvaničnicima i sa stanovnicima grada Ahtirka koji su bili svedoci žestokih borbi prošle godine. Sastao se i sa stanovnicima trostijaneca koji je bio okupiran, ali je kasnije oslobođen, prenosi Gardijan.  

06.00 Kremlj: Rusija će nastaviti da zahteva međunarodnu istragu o Severnom toku

Rusija će nastaviti da zahteva međunarodnu istragu o eksplozijama koje su prošle godine oštetile Severni tok u Baltičkom moru, iako je njen zahtev odbijen juče u Ujedinjenim nacijama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Peskov, na svojoj redovnoj konferenciji za medije, dodao da bi u svačijem interesu trebalo da bude obavljanje nezavisne istrage koja bi omogućila pronalaženje krivaca.

Komentari (0)

Evropa