Evropa

Danska se suočava sa novim oblicima terorističkih pretnji, među njima i "hibridizacija"

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2023

-

10:37

Danska se suočava sa novim oblicima terorističkih pretnji, među njima i "hibridizacija"
Danska se suočava sa novim oblicima terorističkih pretnji, među njima i "hibridizacija" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Danska se suočava sa novim oblicima terorističkih pretnji, uključujući ekstremizam protiv vlasti i takozvani novi fenomen - "hibridizaciju", piše u godišnjoj proceni danskog Centra za analizu terorizma, koji radi u okviru Danske bezbednosne i obaveštajne službe (PET) i dodaje se da islamistički terorizam ostaje glavna pretnja zemlji.

U izveštaju se navodi da su terorističke grupe daleko od nestanka, iako su Islamska država i Al Kaida oslabljene na terenu, uključujući i Bliski istok.

Ističe se da islamistički terorizam ima kapacitet, nameru i priliku da planira napade na Dansku i danske interese, prenosi Euraktiv.

Prema PET-u, teroristička pretnja je ocenjena kao "ozbiljna", mada su sami Danci u malom riziku da budu na meti terorizma.

Kada se radi o pretnji izabranim zvaničnicima, odnosno o takozvanom "terorizmu protiv vlasti", PET je ukazao da on poistaje istinska zabrinutost.

U ovogodišnjem izveštaju još jedan koncept je naveden kao potencijalna opasnost - hibridizacija, koji se odnosi na ekstremiste koji ne mogu da se kategorišu kao pripadnici jednog specifičnog političkog pogleda ili ideologije jer je njihov pogled na svet zasnovan na mešovitom skupu narativa.

"Vidimo da postoji rastući trend na Zapadu i u Danskoj da pojedinci sve više sastavljaju koktel sopstvenog sveta i neprijateljskih slika, koje karakterišu ideološka i verska uverenja", rekao je šef Centra za Analizu terorizma (CTA) Majkl Haman.

Hibridizacija uključuje kombinaciju teorija zavere i ličnih faktora, uključujući mentalne bolesti i slike "neprijatelja" - uključujući digitalizaciju, klimatsku krizu, pandemije i rat Rusije protiv Ukrajine. 

Ova vrsta pretnje ima potencijal da utiče, mobiliše i radikalizuje ne samo postojeće ekstremiste već i ljude koji ranije nisu bili ekstremisti i može da inspiriše ili legitimiše uticajne osobe, uključujući osobe sa mentalnim poremećajima - da deluju nasilno, navodi se u izveštaju.

Haman navodi da je retorika usmerena na određene pojedince kao što su izabrani zvaničnici ili određeni profesionalci posebno porasla na internetu.

"Ti pojedinci služe kao zajedničke referentne tačke posebno za ekstremiste protiv vlasti", reko je on.

Komentari (0)

Evropa