Evropa

Otac devojčice koji je u Rusiji osuđen zbog njenog antiratnog crteža uhapšen u Belorusiji

Komentari

Autor: BBC

30/03/2023

-

19:21

Otac devojčice koji je u Rusiji osuđen zbog njenog antiratnog crteža uhapšen u Belorusiji
Otac devojčice koji je u Rusiji osuđen zbog njenog antiratnog crteža uhapšen u Belorusiji - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Čovek osuđen na zatvor u Rusiji zbog toga što je njegova ćerka nacrtala antiratni crtež, uhvaćen je u Belorusiji, nakon što je pobegao iz zemlje. Aleksej Moskaljev je u utorak u odsustvu osuđen na dve godine zatvora zbog diskreditacije vojske. 

Njegov  advokat kaže da je verovatno uhapšen u Minsku nakon što je uključio mobilni telefon, koji je otkrio njegovu lokaciju.

U razgovoru za Rojters, advokat Dmitrij Zahvatov rekao je da je „neko napravio grešku“ čime je otkrivena njegova  lokacija. 

"Najverovatnije je to zbog toga što je nepropisno koristio mobilni telefon," rekao je Zahvatov, prenosi BBC.

Takvu verziju događaja podržala je i novinarka Marina Ovsjanikova, poznata po svojim antiratnim protestima. 

"Unapred je upozoren da isključi mobilni telefon i izvadi SIM karticu pre nego što pobegne. Ali u Minsku, Aleksej je odlučio da ga uključi iz nekog razloga," napisala je Marina, ali je potom obrisala objavu. 

Prošle godine  poznata novinarka je takođe pobegla iz kućnog pritvora, ali je uspela da bezbedno napusti Rusiju.

Beloruske vlasti su potvrdile da je Moskaljev priveden na zahtev Rusije. Nejasno je kako je stigao do Belorusije, ali ljudi koji žele da napuste Rusiju neprimećeni često odlaze preko beloruske teritorije.

Moskaljev je živeo oko 320 kilometara južno od Moskve u gradu zvanom Jefremov.  Njegovi problemi su počeli nakon što je Maša Moskaljeva, tada 12-godišnja devojčica, u aprilu prošle godine nacrtala ukrajinsku zastavu sa natpisom „Slava Ukrajini“, rakete i rusku zastavu sa frazom „Ne ratu!“.

Aleksej je rekao da je škola prijavila crtež njegove ćerke policiji. Nakon toga, on je kažnjen zbog antiratne objave na društvenim mrežama. Ali nakon pretresa njegovog stana u decembru, on je optužen po krivičnom zakonu jer je već bio osuđivan za slično delo. Vlasti su odvojile Mašu od oca i smestile je u dečji dom kada je slučaj predat sudu. Maša nije viđena u javnosti od 1. marta.

U utorak, kada je Moskaljev osuđen na dve godine zatvora, portparol suda je rekao da je Aleksej pobegao iz kućnog pritvora. Govoreći za Bi-Bi-Si nakon izricanja presude, gradska većnica Olga Podolska rekla je da je u "šoku". 

"Zatvorska kazna za iznošenje mišljenja je užasna stvar. Dvogodišnja zatvorska kazna je noćna mora" , rekla je.

 

Komentari (0)

Evropa