Evropa

Putinova saradnica u centru optužbi za deportovanje dece iz Ukrajine: Ko je Marija Belova?

Komentari
Putinova saradnica u centru optužbi za deportovanje dece iz Ukrajine: Ko je Marija Belova?
AP/Mikhail Metzel - Copyright AP/Mikhail Metzel

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je prošle nedelje dva naloga za hapšenje zbog, kako se navodi, nadgledanja deportacije ukrajinske dece. O ovim slučajevima govorila je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i najavila da će Evropska unija organizovati konferenciju o obezbeđivanju povratka ukrajinske dece koja su tokom rata odvedena u Rusiju. 

"To je užasan podsetnik na najmračnija vremena naše istorije, šta se tamo dešava, da se deca deportuju. Ovo je ratni zločin", rekla je ona prvog dana samita EU u Briselu. 

Fon der Lajen je navela i da je u partnerstvu sa Kijevom, zajedno sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, pokrenula inicijativu za repatrijaciju dece "koju je otela Rusija", prenosi Le Mond.

"U tu svrhu organizovaćemo konferenciju. Želimo da izvršimo međunarodni pritisak kako bismo preduzeli sve moguće mere da pronađemo tu decu", istakla je predsednika EK. 

Jedan od naloga MKS, koji je izazvao mnogo reakcija u javnosti, odnosi se direktno na ruskog predsednika Vladimira Putina. Pored njega, nalog za hapšenje izdat je i protiv Marije Lvove Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Ruske Federacije.

O Putinu su se već oglasile vlade nekih zemalja, a analitičari su naširoko raspravljali o tome da li bi ruski predsednik zaista mogao da bude uhapšen, i ako bi mogao, pod kojim uslovima.

Međutim, o drugom "licu sa poternice" malo se zna u široj javnosti. Ko je, zapravo, Belova?

Od učiteljice gitare do komesarke

Mariji Aleksejevnoj Lvovoj-Belovoj se, prema ovom nalogu, na teret stavlja ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva. 

"Drago mi je što je međunarodna zajednica pokazala da ceni naš rad na zaštiti dece. To što ih ne ostavljamo u ratnim područjima, pravimo im dobre uslove, okružujemo ih ljubavlju i brižnim ljudima", rekla je Belova komentarišući nalog za hapšenje koji je protiv nje izdao MKS. 

"Posebno je lepo biti u istom timu kao ruski predsednik Vladimir Putin", dodala je ona.

Belova (38) je rođena i odrasla u Penzi, gradu u centralnoj Rusiji, a pre nego što se posvetila lokalnoj politici, bila je učitelj gitare, piše britanski Telegraf. U političkim vodama je brzo napredovala, pa su je zato uočili pvo viši zvaničnici, a naposletku i Kremlj.

AP/Mikhail Metzel

 

Na poziciji komesarke za prava deteta je od 2021. godine, a često se može videti pored Putina prilikom njegovih govora i turneja. Danas je jedna od najprepoznatljivijih žena u Rusiji, jer retko propušta priliku da izađe pred kamere. 

U nekoliko navrata, Belova je išla u misije u okupiranim ukrajinskim regionima kako bi organizovala transfer dece, što je sve pažljivo dokumentovano, navodi britanski list.

Brine o ukupno 23 dece

U januaru, aplauzom je dočekala ukrajinsku devojčicu koja je dovedena iz Rusije, a koja je na ruskom vojnom TV kanalu "Zvezda TV" igrala i plesala.

"Nastja iz Donjecka je jedno od dece za koje smo našli roditelje koji će ih usvojiti. Sada ima veliku porodicu, i mače o kome je oduvek sanjala", rekla je tada Belova.

U februaru, prilikom razgovora sa Putinom, Belova je rekla da je i sama usvojila dečaka iz Marijupolja, grada kog su ruske snage razorile posle nekoliko meseci opkoljavanja. 

"Sada znam kako je biti majka deteta iz Marijupolja. Težak je to posao, ali volimo se", rekla je Putinu, na šta je ruski predsednik klimnuo glavom rekavši da "to i jeste glavni cilj".

Ovaj marijupoljski dečak, koga ruski mediji imenuju kao "Filipa", bio je peto dete koje su Belova i njen muž, koji je nekada bio programer a sada je pravoslavni sveštenik, usvojili. Uz to, imaju i petoro biološke dece.

Za još 13 dece sa invaliditetima je Belova "zakonski staratelj", a deca su smeštena u okviru dobrotvornih organizacija koje je sama osnovala, naveo je France24.

Putin joj odobrio "dodatne mere"

"Marija Lvova Belova je jedna od figura koje su najviše umešane u rusku deportaciju i usvajanje ukrajinske dece, kao i u korišćenje kampova za 'integraciju' ukrajinske dece u rusko društvo i kulturu", piše u izveštaju Jejlovog konzervatorijuma za posmatranje konflikta.

Belova je otvorila kanal na društvenoj mreži Telegram nekon početka ruske invazije na Ukrajinu, i tamo često objvaljuje informacije, slike i video snimke o tome kako navodno lep život vode ukrajinska deca za koju kaže da su "usvojena" u Rusiji.

AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

"Do kraja nedelje, 108 siročadi iz Donbasa koji su dobili rusko državljanstvo, imaće i roditelje. Šuročka je bila prva koja je uručena majci. Kada sam čula smeh ovoh srećnog deteta, nisam mogla da suzdržim suze", navela je Belova u jednoj od tipičnih objava na Telegramu prošlog jula, prenosi američki CNN.

Ruski predsednik joj je odobrio "dodatne mere" kako bi, na svojim putovanjima u Ukrajinu, mogla da utvrdi koja deca nemaju roditeljsku negu, pa je potrebno odvesti ih u Rusiju.

Da usvajanje nikada ne bi trebalo da se događa tokom ili odmah nakon hitnih situacija, stav je organizacije UNICEF, jer se smatra da tokom ovakvih događaja deca koja su razdvojena od roditelja ne mogu da se gledaju kao siročad. Takođe, UN smatra da je nasilno izmeštanje populacije unutar ili van granica zemlje, ratni zločin.

Ruske vlasti su okarakterisale ove izveštaje UN kao "apsurdne" i navele da "rade sve što je u njihovoj moći" da maloletnici ostanu sa svojim porodicama. Belova je, u decembru, na Telegramu objavila fotografije na kojima se vidi kako sedi sa stolom sa ruskom porodicom u Kaluškoj oblasti.

"Biću iskrena, imala sam tremu dok sam prelazila prag. Brinulo me je kako su se uklopili, da li imaju sve što im treba, kakvi su im odnosi sa roditeljima i drugom decom u porodici. Međutim, odmah sam odbacila sve sumnje. Ova porodica je divna", napisala je Belova komentarišući jednu od porodica koje su usvojile decu iz Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa