Evropa

Orbanov šef kabineta: Mađarska ne bi uhapsila Putina ako bi ušao u zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2023

-

13:35

Orbanov šef kabineta: Mađarska ne bi uhapsila Putina ako bi ušao u zemlju
Orbanov šef kabineta: Mađarska ne bi uhapsila Putina ako bi ušao u zemlju - Copyright Tanjug/AP/Yuri Kochetkov

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska neće uhapsiti ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi ušao u zemlju, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana, dodajući da to ne bi imalo pravnog osnova.

Na pitanje da li bi Putin bio uhapšen ako dođe u Mađarsku, Guljaš je rekao na brifingu da Rimski statut nije bio ugrađen u mađarski pravni sistem, prenosi Rojters.

"Moramo se pozvati na mađarski zakon, na osnovu kojeg ne možemo da uhapsimo ruskog predsednika, kao što statut Međunarodnog krivičnog suda nije proglašen u Mađarskoj", rekao je Guljaš.

On je dodao da mađarska vlada njegova vlada "nije formirala stav" povodom naloga za hapšenje Putina.

"Ove odluke nisu baš najsrećnije stvari, budući da vode ka daljoj eskalaciji sukoba, a ne ka miru... Ovo je moje lično, subjektivno mišljenje", naveo je Guljaš.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je uspostavljen Međunarodni krivični sud.

Kako podseća britanska agencija, sud u Hagu izdao je u petak nalog za hapšenje ruskog predsednika zbog ratnog zločina nezakonite deportacije stotina dece iz Ukrajine.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, objavilo je nalog za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina i komesara za dečija prava ruskog predsednika Mariju Lvovu-Belovu zbog, kako se navodi, "nezakonitog transfera stanovništva (dece) iz okupiranih delova Ukrajine u Rusku Federaciju".

Ministri pravosuđa EU objavili su sopstveno saopštenje u kojem podržavaju odluku MKS, koje Mađarska nije potpisala.

Budimpešta je stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, 
objavio je portal "Blumberg", pozivajući se na izvore.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

23.03.2023 18:27

Једини реалан политичар који је још остао у контакту са реалношћу у ЈевРопској Унији.

Evropa