Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

09/04/2023

-

08:31

RAT U UKRAJINI Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak"
RAT U UKRAJINI Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

anas je 409. dan ruske invazije na Ukrajinu. Situacija na frontu je nedeljama nepromenjena, a najteže bitke vode se za Bahmut. Istovremeno, ukrajinske snage rade na jačanju defanzivnih linija i pozicija duž granice sa Belorusijom i rusijom, saopštilo je juče ukrajinsko minsitarstvo odbrane. U međuvremenu, u Moskvi je juče sahranjen vojni bloger Vladlan Tatarski, koji je ubijen prošle nedelje u bombaškom napadu u kafiću u Sankt Peterburgu. Desetine ožalošćenih, uključujući i lidera Vagnera Jevgenija Prigožina, prisustvovali su sahrani.

Ključni događaji:

  • Situacija u Bahmutu teška
  • Moguća kontraofanziva Ukrajine u narednim nedeljama
  • Više od tridesetoro dece vraćeno iz Rusije u Ukrajinu
  • Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak"
  • Kina poziva Francusku da predloži svoj plan za Ukrajinu
  • Papa Franja na uskršnjoj misi na Trgu Svetog Petra pomenuo i rat u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.31 Kiril: Rusija i Zapad u vojnom sukobu zbog različitih vrednosti

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da Zapad i Rusija ne dele iste vrednosti, što je, kako je naveo, dovelo do vojnog sukoba u Ukrajini.

"Zadatak Zapada je bio da uzmu Rusiju golim rukama, bez ikakvog rata, da je zavaraju, uvuku u svoj svet, usade joj svoje vrednosti", rekao je ruski patrijarh posle liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Prema mišljenju patrijarha Kirila, ruski narod i rukovodstvo zemlje su shvatili da su zapadne i ruske vrednosti suprotstavljene, prenose RIA Novosti.

19.40 Razgovor dvojice predsednika u Putinovom stanu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin pre četiri dana o najvažnijim i najosetljivijim temama razgovarali su u Putinovom stanu u Kremlju, prenosi telegram kanal Pul Prvog, blizak pres službi šefa beloruske države.
Lukašenko je boravio u radnoj poseti Rusiji 5. i 6. aprila. Sa Putinom se sastao u Kremlju 5. aprila, a sutradan su njih dvojica učestvovali na sastanku Vrhovnog državnog saveta Savezne države.

Posle razgovora i radne večere u Kremlju, lideri su u Putinovom stanu u Kremlju nekoliko sati razgovarali o najzatvorenijim temama, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik. Nekoliko dana pre toga, Putin je u svom stanu razgovarao i sa predsednikom Kine Si Đinpingom.


15.10 Poljska suspendovala uvoz ukrajinskog žita najranije do jula

Ukrajinsko žito će imati dozvolu samo za tranzit kroz Poljsku "najmanje do jula", rekao je zamenik ministra poljoprivrede Poljske Januš Kovalski. Ukrajinsko poljski sporazum o žitu je prvi korak u rešavanju poljoprivredne krize u Poljskoj zbog velikog upliva jeftinih ukrajinskih žitarica u Poljskoj, naveo je Kovalski.

"Svi proizvodi moraju proći kroz Poljsku, ali ne smeju ići na štetu poljskih poljoprivrednika, proizvođača i tako izazvati krizu sa hranom", poručio je on.

14.18 Papa Franja na uskršnjoj misi na Trgu Svetog Petra pomenuo i rat u Ukrajini

Papa Franja danas je predvodio svečanu uskršnju misu po sunčanom vremenu na Trgu Svetog Petra. On je govorio i o o tami i mraku u kojima se, prečesto, nalazi naš svet i molio se Bogu za mir.

"Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru, i bacite svetlost Vaskrsa na narod Rusije", rekao je papa Franja. 

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

On je zamolio Boga da "uteši ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dozvoli zatvorenicima da se vrate zdravi svojim porodicama". Papa Franja je, takođe, zamolio Boga da otvori srca čitave međunarodne zajednice u nastojanju da se okonča ovaj rat i svi sukobi i krvoprolića u našem svetu.

10.30 Arifulin: Oružane snage Rusije formiraju grupe za borbu protiv zapadnih tenkova

Ruske trupe su počele da stvaraju grupe za borbu protiv tenkova kojima zapadne zemlje snabdevaju Kijev, izjavio je za televiziju Zvezda načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Jevgenij Arifulin.

"Ovo je organizovano na osnovu uputstava zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika (Junus-Beka) Jevkurova, koji je izdao konkretan zadatak o formiranju ovih grupa", precizirao je on, prenele su RIA Novosti.

8.25 Zelenski: Uskoro iz Poljske stiže 200 borbenih vozila "rosomak"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će Poljska poslati Ukrajini 200 pešadijskih borbenih vozila "rosomak" u najskorijoj budućnosti.

On je rekao da Kijev očekuje da Poljska isporuči avione "MiG-29", minobacače i dodatne projektile takođe vrlo brzo, preneo je "Kijev independent". Ova objava Zelenskog došla je nekoliko dana nakon što je poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao da je Ukrajina naručila 100 "rosomaka" iz Poljske.

08.10 Kijev kritikovao učešće tinejdžera iz Ukrajine i Rusije na Putu krsta u Rimu

Pres-sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko kritikovao je sinoć učešće tinejdžera iz Ukrajine i Rusije na ceremoniji Puta krsta kraj zidina rimskog Koloseuma na Veliki petak. Obredu su prisustvovala dva tinejdžera iz Rusije i Ukrajine, koji su nosili sveto raspeće na 10. etapi puta, simbolizujući Isusov uspon na Golgotu.

''Razočarani smo što Sveta stolica nije uzela u obzir argumente ukrajinske strane o uvredljivoj prirodi takvog gesta“, napisao je Nikolenko na svojoj Fejsbuk stranici i dodao da takav potez „potkopava principe pravde i univerzalnog morala, diskredituje koncept mira i bratstva" i da ne doprinosi pomirenju. Prema njegovim rečima, ovo je pokušaj da se stavi znak jednakosti između Ukrajine i Rusije.

07.45 Obeležena prva godišnjica napada na Kramatorsk

Ukrajinci su juče obeležili prvu godišnjicu raketnog napada na železničku stanicu Kramatorsk na istoku Ukrajine, kada je ubijeno 58 ljudi, među kojima i nekoliko dece, preneo je "Gardijan". Napad se dogodio 8. aprila 2022. godine, kada je na stanici bilo mnogo civila koji su čekali evakuaciju.

07.10 Kovalčuk: Rusija ispred SAD po pitanju nuklearnog naoružanja

Predsednik ruskog Nacioanlnog instituta Kurčatov, Mihail Kovalčuk, izjavio je da će SAD morati još dugo da sustižu Rusiju po pitanju nuklearnog naoružanja, "a posebno po pitanju razvoja hipersoničnih tehnologija".

"Naš vojni budžet je manji od 50 milijardi dolara, dok Amerikanci imaju više od 800 milijardi. Naš vojni budžet je skoro 20 puta manji. Ali, prvi put smo ih premašili. Oni nemaju hipersonike, u nuklearnom pogledu, ispred smo. Uvek smo ih sustizali, a sada nas još dugo neće stići", rekao je on, prenela je RIA Novosti.

06.35 Sahranjen Vladlen Tatarski

U Moskvi je juče sahranjen poznati vojni bloger Vladlen Tatarski, koji je ubijen prošle nedelje u bombaškom napadu u kafiću u Sankt Peterburgu. Desetine ožalošćenih, uključujući i Jevgenija Prigožina, lidera Vagnera, bili su na sahrani. Istražitelji u Rusiji optužili su Darju Trepovu (26) iz Sankt Peterburga za teroristički napad u kojem je ubijen Tatarski.

AP Photo

 

06.00 Više od tridestoro dece vraćeno iz Rusije u Ukrajinu

Više od tridesetoro dece spojeno je sa njihovim porodicama u Ukrajini ove nedelje nakon duge operacije vraćanja iz Rusije, gde su odvedena iz okupiranih područja tokom rata, saopštila je humanitarna organizacija "Save Ukraine". Kijev procenjuje da je skoro 19.500 dece odvedeno u Rusiju od početka rata, u februaru prošle godine, označivši to kao nezakonite deportacije, prenosi Rojters. Moskva, koja kontroliše delove istoka i juga Ukrajine, poriče da je otimala decu i kaže da su odvedena radi sopstvene bezbednosti.

Komentari (0)

Evropa