Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev i Moskva razmenili više od 200 zarobljenika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/04/2023

-

08:10

RAT U UKRAJINI Kijev i Moskva razmenili više od 200 zarobljenika
RAT U UKRAJINI Kijev i Moskva razmenili više od 200 zarobljenika - Copyright Tanjug/AP/Libkos, File, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 410. dan ruske invazije na Ukrajinu. Lukašenko i Putin razgovarali o najosetljivijim temama nekoliko sati u stanu ruskog predsednika, a Poljaci suspendovali uvoz ukrajinskog žita da bi zaštitili svoje farmere tako da će tranzit kroz ovu zemlju trajati "najmanje do jula". Rat u Ukrajini pomenut je i na Uskršnjoj misi na Trgu Svetog Petra gde je papa Franja zamolio Boga da "uteši ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dozvoli zatvorenicima da se vrate zdravi svojim porodicama".

Ključni događaji:

  • Razgovor Putina i Lukašenka u Moskvi
  • Poljska suspendovala uvoz ukrajinskog žita najranije do jula
  • Arifulin: Vojska Rusije formira grupe za borbu protiv zapadnih tenkova
  • Papa Franja se na Uskršnjoj misi na Trgu Svetog Petra molio za stradale

 

   Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

      Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.32 Ukrajina pozvala strane pilote borbenih aviona F-16 da se bore protiv Rusije

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov uputio je poziv stranim pilotima i specijalistima koji su "voljni i sposobni" da koriste i servisiraju američke borbene avione F-16 da se pridruže u odbrani Ukrajine. Reznikov je uputio ovaj apel tokom današnjeg zajedničkog brifinga za novinare sa danskim kolegom Troelsom Lundom Poulsenom u medija centru u Odesi, prenosi ukrajinska novinska agencija UNIAN.

"Ovaj poziv je upućen pilotima. Ako postoje piloti koji znaju da upravljaju borbenim avionima F-16 i voljni su da učestvuju (u ratu), spremni smo da im otvorimo vrata", rekao je Reznikov. SAD za sada odbijaju da Ukrajini isporuče borbene avione F-16.

23.20 Stejt department: Rusija "greškom" pritvorila novinara Gerškoviča

Stejt department saopštio je danas da je ustanovljeno da je Rusija "greškom pritvorila" reportera Volstrit žurnala, Amerikanca Evana Gerškoviča, ocenjujući da su optužbe za špijunažu lažne i da je reč o potitičkom slučaju.

"Novinarstvo nije zločin. Osuđujemo Kremlj zbog kontinuirane represije protiv nezavisnih, slobodnomislećih ljudi i rata koji Rusija vodi protiv istine", poručio je portparol Stejt departmenta Vedant Patel, prenosi Rojters.

22.57 Dve strane razmenile više od 200 zarobljenika

Rusija i Ukrajina izvršile su veliku razmenu zarobljenika u ponedeljak, sa 106 ruskih ratnih zarobljenika oslobođeno u zamenu za 100 Ukrajinaca, saopštile su obe strane.

U objavi na Telegramu, pomoćnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da su među olobođenim Ukrajincima branioci Marijupolja i čeličane Azovstalj, zarobljene u prvim mesecima rata, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su zatvorenici oslobođeni nakon procesa pregovora.

Rusija i Ukrajina su se bavile periodičnom razmenom zarobljenika od početka rata u februaru 2022. godine, što je redak primer direktnog kontakta između neprijatelja.

20.30 Nebenzja: Neosnovane optužbe da je Rusija dobila oružje od Severne Koreje

Optužbe na račun Rusije da je navodno dobijala oružje od drugih zemalja kršeći rezolucije Saveta bezbednosti UN su neosnovane, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

"Optužbe o isporukama vojnih proizvoda Rusiji u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti su neosnovane, za razliku od konkretnih slučajeva kršenja postojećih sporazuma od strane zapadnih zemalja“, rekao je Nebenzja, prenele su RIA Novosti.

16.15 Moskva: Kijev oslobodio 106 ruskih vojnih zarobljenika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev oslobodio 106 ruskih vojnika koji su bili u ukrajinskom zarobljeništvu. Ministarstvo je navelo da se, kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima danas vratilo 106 ruskih vojnika koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti, prenele su RIA Novosti.

Kako se navodi, ruski vojnici biće prebačeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju. Prethodna razmena zarobljenika između Moskve i Kijeva obavljena je 7. marta. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je tada da je oslobođeno 90 vojnika.

15.15 Kremlj: Procureli dokumenti "prilično zanimljivi"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je dokumente Pentagona koji su procurili na internetu prilično zanimljivim.

"Svi se oni proučavaju, analiziraju, o njima se naširoko raspravlja", rekao je portparol Kremlja, prenele su RIA Novosti. On je, takođe, odgovorio na navode o umešanosti Rusije u curenje informacija.

"Svi znamo da postoji takva tendencija da se za sve, uvek i svuda okrivi Rusija, ali ovo je uobičajena bolest, tako da nema šta da se komentariše", dodao je Peskov.

Upitan o mogućnosti da je Vašington špijunirao i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Peskov je rekao da se to ne može isključiti, preneo je Rojters.

14.13 Sirski: Rusija u Bahmutu prešla na taktiku spržene zemlje iz Sirije

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da su ruske snage u Bahmutu počele da koriste taktiku spržene zemlje i dodao da je situacija u gradu teška, ali pod kontrolom.

"Neprijatelj je prešao na takozvanu 'sirijsku' taktiku spržene zemlje. Vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom uništavaju zgrade i položaje. Odbrana Bahmuta se nastavlja. Situacija je teška, ali pod kontrolom", naveo je Sirski, prenosi Ukrajinska pravda saopštenje pres službe odbrambenih snaga Ukrajine.

12.47 Peskov: Bez inicijative o prekidu vatre, Francuska teško može biti posrednik

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da niko nije izneo nikakve inicijative o uskršnjem prekidu vatre na frontu u Ukrajini, napominjući da su ranije slične akcije Moskve ostale bez odgovora Kijeva.

''Do sada nije bilo inicijativa po tom pitanju, ali naša Strasna nedelja tek je počela. Ne smemo zaboraviti da je Moskva ranije iznela inicijative o prekidu vatre i poštovala ga, ali je naišla na nespremnost kijevskog režima da ga se pridržava'', rekao je Peskov.

Kako prenosi Tas, Peskov je naveo da Pariz teško može preuzeti ulogu posrednika između Moskve i Kijeva. "Oni su stali na stranu jednog od učesnika sukoba. Štaviše, direktno su uključeni u sukob na strani Ukrajine", rekao je portparol Kremlja.

12.22 Ukrajina morala da promeni vojne planove nakoon curenja podataka iz Pentagona

Ukrajina je morala da promeni neke vojne planove nakon što su procurela poverljiva dokumenta Pentagona, rekao je za CNN izvor blizak ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Američka medijska kuća navela je da je pregledala 53 dokumenta koja su procurela, od kojih deluje da su svi sastavljeni u periodu između polovine februara i početka marta.

Jedan dokument otrkiva da su SAD špijunirale Zelenskog, a izvor blizak Zelenskom je prokomentarisao da "to nije iznenađenje".

11.43 Šojgu doputovao u Minsk, sastao se sa Lukašenkom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao se u Minsku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, prenosi beloruska agencija Belta.

Agencija navodi da je ruski ministar odbrane stigao u Minsk kako bi razgovarao o dogovorima koje su nedavno postigli predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko. 

Tom prilikom, dodaje se, Lukašenko je naveo da su mu potrebne garancije da će "Rusija braniti Belorusiju kao svoju teritoriju" u slučaju eventualne agresije.

8.35 ISW: Rusija može iskoristiti Uskrs da odloži ukrajinsku kontraofanzivu

Ruska vojska će možda iskoristiti predstojeće uskršnje praznike da pozove na primirje kako bi odložila ukrajinsku kontraofanzicu, navodi se u redovnom izveštaju Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu.

"Kremlj je do sada selektivno pozivao na primirja tokom pravoslavnih praznika kako bi uticao na tok rata. Na primer, za Uskrs prošle godine Rusija je odbila da pristane na primirje, verovatno jer su i dalje imali inicijativu na bojnom polju", dodaje se u izveštaju.

07.45 Generalštab Ukrajine: Nastavljaju se žestoke borbe oko Bahmuta i Avdijevke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da se nastavljaju žestoke borbe sa ruskim snagama oko Bahmuta i ​​Avdijevke.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage nastavljaju da glavne napore usmeravaju na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodaje se da je tokom proteklog dana odbijeno više od 40 napada ruskih snaga. 

"U pravcu Bahmuta, neprijatelj nastavlja da vodi ofanzivna dejstva, pokušavajući da preuzme punu kontrolu nad gradom. Nastavljaju se žestoke borbe", navedeno je u saopštenju. 

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu, prema navodima Generalštaba Ukrajine, ruske trupe nastavljaju da utvrđuju položaje.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

Zgrada u Avdijevci

07.23 Kiril: Rusija i Zapad u vojnom sukobu zbog različitih vrednosti

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, izjavio je da Zapad i Rusija ne dele iste vrednosti, što je, kako je naveo, dovelo do vojnog sukoba u Ukrajini.

"Zadatak Zapada je bio da uzmu Rusiju golim rukama, bez ikakvog rata, da je zavaraju, uvuku u svoj svet, usade joj svoje vrednosti", rekao je ruski patrijarh u nedelju posle liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Prema mišljenju patrijarha Kirila, ruski narod i rukovodstvo zemlje su shvatili da su zapadne i ruske vrednosti suprotstavljene, prenose RIA Novosti, a kada je postalo jasno da Rusija i Zapad nemaju ničeg zajedničkog, došlo je do vojne konfrontacije, tvrdi ruski patrijarh.

"Ne želimo roditelje broj 1 i broj 2. Ne želimo da se izgubi razlika između polova. Ne želimo da razvrat postane norma", zaključio je patrijarh Kiril.

07.05 Procureli dokumenti Pentagona: Ukrajinska PVO bi mogla brzo da ostane bez municije

Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja, navedeno je u tajnim dokumentima Pentagona od februara, koji su procureli u javnost, preneo je "Gardijan".

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku "poverljivo", do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišće.

Autentičnost dokumenata nije potvrđena, a u saopštenju od nedelje, iz Pentagona su poručili da proveravaju verodostojnost fotografisanih dokumenata koji "deluju da sadrže vrlo osetljiv materijal".

profimedia

 

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, pukovnik Juri Inhat, nije komentarisao procurele informacije, ali je rekao za "Vol strit džornal" da se Ukrajina suočila sa ozbiljnim problemima u pronalasku municije za oružje napravljeno u sovjetsko vreme, posebno za S-300 i Buk.

 

06.50 Razgovor dvojice predsednika u Putinovom stanu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin su pre četiri dana razgovarali o najvažnijim i najosetljivijim temama u Putinovom stanu u Kremlju, prenosi telegram kanal Pul Prvog, blizak pres službi šefa beloruske države.

Lukašenko je boravio u radnoj poseti Rusiji 5. i 6. aprila. Sa Putinom se sastao u Kremlju 5. aprila, a sutradan su njih dvojica učestvovali na sastanku Vrhovnog državnog saveta Savezne države.

Posle razgovora i radne večere u Kremlju, lideri su u Putinovom stanu u Kremlju nekoliko sati razgovarali o najzatvorenijim temama, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik. Nekoliko dana pre toga, Putin je u svom stanu razgovarao i sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

06.30 Poljska suspendovala uvoz ukrajinskog žita najranije do jula

Ukrajinsko žito će imati dozvolu samo za tranzit kroz Poljsku "najmanje do jula", rekao je zamenik ministra poljoprivrede Poljske Januš Kovalski. Ukrajinsko poljski sporazum o žitu je prvi korak u rešavanju poljoprivredne krize u Poljskoj zbog velikog upliva jeftinih ukrajinskih žitarica u Poljskoj, naveo je Kovalski.

"Svi proizvodi moraju proći kroz Poljsku, ali ne smeju ići na štetu poljskih poljoprivrednika, proizvođača i tako izazvati krizu sa hranom", poručio je on.

06.20 Papa Franja na uskršnjoj misi na Trgu Svetog Petra pomenuo i rat u Ukrajini

Papa Franja je juče predvodio svečanu uskršnju misu po sunčanom vremenu na Trgu Svetog Petra. On je govorio i o o tami i mraku u kojima se, prečesto, nalazi naš svet i molio se Bogu za mir.

"Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru, i bacite svetlost Vaskrsa na narod Rusije", rekao je papa Franja. 

On je zamolio Boga da "uteši ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i dozvoli zatvorenicima da se vrate zdravi svojim porodicama". Papa Franja je, takođe, zamolio Boga da otvori srca čitave međunarodne zajednice u nastojanju da se okonča ovaj rat i svi sukobi i krvoprolića u našem svetu.

Tanjug AP/Gregorio Borgia

 

06.00 Arifulin: Oružane snage Rusije formiraju grupe za borbu protiv zapadnih tenkova

Ruske trupe su počele da stvaraju grupe za borbu protiv tenkova kojima zapadne zemlje snabdevaju Kijev, izjavio je za televiziju Zvezda načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Jevgenij Arifulin.

"Ovo je organizovano na osnovu uputstava zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, general-pukovnika (Junus-Beka) Jevkurova, koji je izdao konkretan zadatak o formiranju ovih grupa", precizirao je on, prenele su RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa