Evropa

Politiko: Brisel traži povećanje budžeta za putne troškove Šarla Mišela

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

09:36

Politiko: Brisel traži povećanje budžeta za putne troškove Šarla Mišela
Šarl Mišel - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Briselski zvaničnici traže povećanje budžeta od 27,5 odsto za predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, najverovatnije da bi se više plaćala njegova međunarodna putovanja, u vreme dok pokušava da reši diplomatske posledice rata u Ukrajini, navodi se u internom briselskom dokumentu u čiji uvid je imao "Politiko".

Budžet "koji je namenjen funkciji predsednika Evropskog saveta" povećaće se sa dva miliona evra, na 2,5 miliona u 2024. godini, navodi se u proračunu troškova za Mišelovu kancelariju. Ovo povećanje je uglavnom zbog "skupih troškova putovanja zbog intenzivne međunarodne aktivnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu", piše u dokumentu.

Povećanje budžeta će verovatno da naljuti neke evropske vlade, koje već smatraju da Mišel troši previše vremena na spoljnu diplomatiju, umesto da koordiniše kompromisima unutar zemalja EU.

Veći budžet bi se odrazio i na veću platu zbog inflacije, kao što je to slučaj u drugim odeljenjima Saveta.

Ukupno, očekuje se da će se povećanje plata u Savetu povećati za 6,1 procenat, sudeći prema dokumentu. Mišelov portparol, Barend Lejts, naglasio je da je zabrinut zbog "tehničkog dokumenta o kojem Mišelov kabinet nije konsultovan, niti je uključen".

"Kabinet ne interveniše u ovakvim procedurama. Ovo je samo procena troškova", rekao je Lejts.

Zvaničnik Evropskog saveta rekao je da su tehničke tabele u takvim dokumentima "teške za čitanje" i ukazao na drugačiju tabelu u dokumentu o troškovima putovanja. Prema toj tabeli, putni troškovi Mišela u 2022. godini bili su 1,7 miliona, a očekuje se da će u 2024. godini ići na 1,9 miliona, što je 12 odsto povećanja.

Zvaničnik Saveta je dodao da je ovo delimično zbog inflacije i zbog toga što je Mišel mnogo putovao u 2022. godine zbog ruskog rata u Ukrajini. Međutim, prema istoj tabeli, procenjeni budžet za putovanja za 2023. godinu je spušten na 1,4 miliona, što je za 34 odsto manje od predviđenih 2,5 odsto za 2024. godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa