Evropa

RAT U UKRAJINI UN: Gotovo 8.500 civila je ubijeno u ruskoj invaziji, Prigožin: Kontrolišemo 80 odsto Bahmuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2023

-

07:59

RAT U UKRAJINI UN: Gotovo 8.500 civila je ubijeno u ruskoj invaziji, Prigožin: Kontrolišemo 80 odsto Bahmuta
RAT U UKRAJINI UN: Gotovo 8.500 civila je ubijeno u ruskoj invaziji, Prigožin: Kontrolišemo 80 odsto Bahmuta - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, LIBKOS, Kateryna Klochko, Roman Chop

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 411. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavaljaju se bitke kod Bahmuta. Ruske snage počele su da koriste "sirijsku" taktiku spržene zemlje, a kako je objasnio komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski to znači da vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom uništavaju zgrade i položaje. Kijev i Moskva razmenili su više od 200 zarobljenika.

Ključni događaji:

  • Arestovič: Ukrajina može da proizvede nuklearno oružje za devet meseci
  • UN: Gotovo 8.500 civila je ubijeno u ruskoj invaziji na Ukrajinu
  • Džaparova: Ukrajina želi veću ulogu Indije u okončanju rata sa Rusijom
  • Moskva: Kijev oslobodio 106 ruskih vojnih zarobljenika
  • Nebenzja: Zapad u Ukrajini pokazao neiskrenost u sprovođenju kontrole naoružanja
  • Sirski: Rusija u Bahmutu prešla na taktiku spržene zemlje iz Sirije
  • Kremlj: Procureli dokumenti "prilično zanimljivi"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.00 Šmihal: Kontraofanziva Ukrajine može biti odložena za leto

Oružane snage Ukrajine mogle bi da odlože do leta kontofanzivu za oslobađanje okupiranih teritorija izjavio je za američki "Hil" ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Prema njegovim rečima, saveznici i partneri Ukrajine ne vrše pritisak da se pokrene ofanziva, i da se najjači pritisak oseća iznutra.

"Svi naši prijatelji i partneri dobro znaju da da biste prešli u kontraofanzivu, morate biti 100 odsto spremni za ovo, ako ne i više", naglasio je šef ukrajinske vlade.

19.03 Džaparova: Ukrajina želi veću ulogu Indije u okončanju rata sa Rusijom

Ukrajina želi da Indija odigra veću ulogu u okončanju rata sa Rusijom, izjavila je danas zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emina Džaparova tokom prve posete jednog visokog ukrajinskog zvaničnika Indiji od početka rata. Nakon sastanka sa kolegom Sandžajem Vermom i drugim indijskim zvaničnicima, Džaparova se obratila članovima Saveta za spoljne poslove, istraživačkog centra u Nju Delhiju i istakla da bi Indija "mogla da igra sve veću i veću ulogu", a Ukrajina bi pozdravila svaki napor koji je usmeren na okončanje rata, navodi se u izveštaju AP.

Tanjug/AP/Altaf Qadri

 

18.43 Aksjonov: Krim na oprezu zbog moguće ukrajinske kontraofanzive

Sergej Aksjonov, lider Krima kojeg je ustoličila zvanična Moskva, izjavio je danas da je Krim na oprezu zbog moguće predstojeće ukrajinske kontraofanzive. U razgovoru sa novinarima Aksjonov je rekao da su ruske snage na Krimu postavile sistem "moderne, duboke odbrane" i da imaju više nego dovoljno trupa i opreme da odbiju mogući ukrajinski kontranapad, prenosi AP.

"Ne smemo da potcenimo neprijatelja, ali definitivno se može reći da smo spremni (za napad) i da neće biti katastrofalnih posledica", rekao je Aksjonov.

Njegovi komentari usledili su nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio nameru zvaničnog Kijeva da Krim vrati Ukrajini nakon ruske aneksije 2014. godine.

17.31 Kuleba: Vašington i dalje podržava napore Kijeva u ratu protiv Rusije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba danas je izjavio da ga je američki državni sekretar Entoni Blinken uverio da Vašington i dalje podržava napore Kijeva da pobedi u ratu sa Rusijom i odbacio pokušaje da se baci sumnja na ukrajinske vojne kapacitete. Kuleba je ovo izjavio nakon što je u nedavno objavljenom članku u Vašington postu, detaljno opisana procena američkih obaveštajaca o skromnim potencijalima Kijeva da ponovo zauzme teritorije koje je okupirala Rusija.

16.43 UN: Gotovo 8.500 civila je ubijeno u ruskoj invaziji na Ukrajinu

Prema podacima koje je danas objavio Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za lјudska prava (OHCHR) skoro 8.500 civila je poginulo tokom sukoba u Ukrajini, ali strahuje se da je stvarni broj žrtava daleko veći. Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava je saopštla da je evidentirano 8.490 ubijenih i 14.244 povređenih u periodu od izbijanja sukoba 24. februara 2022. godine do 9. marta 2023. godine, prenosi Rojters.

Većina poginulih je stradala na teritorijama pod kontrolom ukrajinske vlade od napada ruskih snaga, uključujući 3.927 ljudi u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, u kojima su vođene intenzivne borbe.

16.41 Prigožin: Kontrolišemo 80 odsto Bahmuta

Jevgenij Prigožin, šef vagner grupe, tvrdi da oko 80 odsto grada Bahmuta kontrolišu njegovi borci. Ukrajina to nije potvrdila.Onje danas naveo da su njegovi plaćenici "predali levi i desni bok kod Bahmuta snagama ruskog ministarstva odbrane", odnosno vazdušno-desantnim snagama.

"Koliko ja znam, oni imaju sve što im je potrebno da organizuju odbranu i kontranapade, ako je potrebno", rekao je Prigožin, prenosi Kijev Independent.

15.30 Mađarska i Rusija produžili sporazum o dodatnim isporukama gasa

Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto, izjavio je danas da je Mađarska obnovila sporazum o dodatnim isporukama gasa sa Rusijom.

''Uspeli smo da se dogovorimo o mogućnosti kupovine većih količina gasa nego što je to naznačeno u dugoročnim ugovorima, uglavnom kroz Turski tok'', rekao je Sijarto.

Kako navodi TASS, takođe će na snazi ostati sporazum između Mađarske i ruske kompanije Gazprom, prema kojem će Mađarska moći da dobije odlaganje plaćanja gasa u slučaju naglog rasta cena gasa.

12.53 Arestovič: Ukrajina može da proizvede nuklearno oružje za devet meseci

Bivši savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Zelenskog, Oleksij Arestovič, izjavio je da Ukrajina može da proizvede nuklearno oružje u roku od šest do devet meseci. Arestovič je dodao da bi to ipak značilo narušavanje međunarodnih dogovora kojih Kijev treba da se pridržava, prenose RIA Novosti. Na aerodrom u ruskom gradu Belgorodu, blizu granice s Ukrajinom, pala je bespilotna letelica, izjavio je danas predstavnik hitnih službi. "Dron se srušio (u ponedeljak) popodne, ograda aerodroma je lakše oštećena", rekao je on za RIA Novosti.

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

 

12.30 Jermak: Vazdušni napad ruskih snaga na gradove u Zaporoškoj oblasti

Šef kabineta ukrajinskog predsednika, Andrij Jermak, objavio je na Telegramu da je Ruska Su-35 letelica izvršila vazdušne napade na gradove Orihov i Huljapolje u Zaporoškoj oblasti, kao i da se procenjuju šteta i eventualni gubici. Malo nakon toga, objavio je i fotografije za koje tvrde da su sa lica mesta, a na kojima se nalaze vatrogasci koji pokušavaju da ugase požar u jednom nestambenom objektu. 

11.55 Rusija planira da uvede elektronske pozive za vojsku

Rusija će uskoro novim regrutima, pored tradicionalnih pisama, slati i elektronske pozive za vojsku putem onlajn portala, prema zakonu o regrutaciji koji će biti predmet debate, a čiji je cilj pospešivanje mobilizacije, preneo je Gardijan. 

Prema izveštajima Rojtersa, pozivi sa vojsku u Rusiji moraju lično biti uručeni onima koji se mobilišu u lokalnim vojnim odsecima ili od strane poslodavaca, ali predložene promene propisa trebalo bi da znače slanje poziva mejlon i onlajn.

Jednom kada je elektronski poziv primljen, građanima koji se ne pojave u kancelariji za regrutovanje automatski će biti zabranjeno putovanje u inostranstvo.

"Poziv se smatra primljenim od trenutka kada je postavljen na lični nalog osobe koja je sposobna da služi vojsku", naveo je Andrej Kartapolov, predsednik odbrambenog komiteta ruskog parlamenta u intervjuu na jednoj televiziji.

11.10 Sijarto u Moskvi, razgovara o rusko-mađarskoj energetskoj saradnji

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto stigao je u Moskvu kako bi razgovarao o energetskim pitanjima sa ruskim zvaničnicima. Ruska novinska agencija Tas prenosi da Sijarto planira sastanak sa zamenikom ruskog premijera, Aleksandrom Novakom, i šefom Rosatoma Aleksejem Likačevim.

"Bezbednost mađarskog energetskog snabdevanja podrazumeva neprekinut transport gasa, nafte i nuklearnog goriva. Kako bi se ispunila ova tri uslova, mađarsko-ruska saradnja mora biti neprekinuta. Ne radi se o političkom ukusu, neko o fizici", napisao je Sijarto u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

10.16 U Belgorodu dron pao na aerodrom

Na aerodrom u ruskom gradu Belgorodu, blizu granice s Ukrajinom, pala je bespilotna letelica, izjavio je danas predstavnik hitnih službi. "Drona se srušio (u ponedeljak) popodne, ograda aerodroma je lakše oštećena", rekao je on za RIA Novosti. Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo. Okolnosti incidenta istražuju službe Hitne pomoći. Aerodrom Belgorod je zatvoren od 24. februara 2022. godine u okviru režima ograničenja letova na jugu i u centralnom delu Rusije.

AP Photo/Vadim Belikov

 

09.25 Britansko ministarstvo odbrane: Ruski "teški bacač plamena" prebacuje se vazduhoplovnim snagama

Ruski mediji su 3. aprila izvestili o transferu TOS-1A raketnih sistema ka ruskim vazduhoplovnim snagama, što britansko ministarstvo odbrane stavlja u fokus u svom najnovijem izveštaju o ratu u Ukrajini.

"Visokodestruktivnim TOS-1A, koji Rusija opisuje kao 'teški bacač plamena', obično rukuju ruske specijalizovane trupe za hemijsku, biološku i radiološku zaštitu u Ukrajini, i nije ranije povezivan sa ruskim vazduhoplovnim snagama", navodi se u izveštaju.

Ovaj transfer, dodaje se, verovatno označava buduću ulogu koju će ruske vazdušne snage igrati u ofanzivnim operacijama u Ukrajini, a istovremeno je i deo napora da se vazduhoplovne snage obnove nakon velikih gubitaka pretrpljenih u prvih devet meseci rata.

07.50 Vašington pokušava da izgladi odnose sa saveznicima nakon curenja informacija

Vašington pokušava da izgladi odnose sa saveznicima nakon što su procureli dokumenti Pentagona u kojima se tvrdi da su SAD špijunirale prijateljske nacije, uključujući Južnu Koreju i Izrael, prenosi britanski Gardijan. Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa svojim južnokorejskim kolegom, pošto su zvaničnici u Seulu negirali mogućnost da je kancelarija predsednika mogla da bude izvor informacija o prodaji južnokorejskog oružja SAD.

Između ostalog, u procurelim dokumentima Pentagona navodi se da su SAD prisluškivle razgovore visokih južnokorejskih zvaničnika o tome kako su zabrinuti da će njihovo oružje koje prodaju Vašingtonu možda završiti u Ukrajini.

07.45 Ruske snage nastavljaju prodor kod Bahmuta

Ruske snage nastavile sa teritorijalnim dobicima u Bahmutu i oko tog grada tokom 9. i 10. aprila, stoji u redovnom izveštaju Instituta za studije rata sa sedištem u Vašingtonu. "Ovo će verovatno uvećati broj žrtava kod ruskih snaga", dodaje se u izveštaju.

Euronews

07.25 Ukrajinski premijer u Kanadi, tražiće dodatnu vojnu pomoć

Ukrajinski premijer Denis Šmigal doputovao je u Kanadu u zvaničnu posetu, a za cilj ima traženje dodatnog snabdevanja municijom i oklopnim vozilima za kontraofanzivu protiv ruskih snaga, prenosi list "Gloub end mejl". Šmigal je u intervjuu za taj list naveo da nije zabrinut o tome što nova vojna pomoć za Ukrajinu nije predviđena saveznim budžetom Kanade, i da se nada kako će ta zemlja Kijevu poslati pakete pomoći.

07.13 Banka Rusije: Problemi zapadnih banaka ograničeno utiču na rusku ekononomiju

Problemi s kojima se suočavaju zapadne banke imaju ograničen uticaj na rusku ekonomiju, ali potencijalni pad cena i pad tražnje za ruskom izvoznom robom nose određene rizike, saopštila je Centralna Banka Rusije u analizi rizika na finansijskom tržištu.

U analizi se navodi da su efekti problema banaka u zapadnim zemljama za Rusiju ograničeni, jer je rusko finansijsko tržište u znatnoj meri izolovano, s obzirom na sankcije i mere regulacije nacionalne valute.

"Međutim potencijalno smanjenje globalnih cena i pad potražnje za ruskim izvoznim proizvodima u uslovima globalne recesije i dalje mogu da utiču na Rusiju", dodaje se u analizi Centralne Banke Ruske Federacije, prenosi agencija Tas.

profimedia

 

07.00 Dve strane razmenile više od 200 zarobljenika

Rusija i Ukrajina izvršile su veliku razmenu zarobljenika u ponedeljak, sa 106 ruskih ratnih zarobljenika oslobođeno u zamenu za 100 Ukrajinaca, saopštile su obe strane.

U objavi na Telegramu, pomoćnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da su među olobođenim Ukrajincima branioci Marijupolja i čeličane Azovstalj, zarobljene u prvim mesecima rata, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su zatvorenici oslobođeni nakon procesa pregovora. Rusija i Ukrajina su se bavile periodičnom razmenom zarobljenika od početka rata u februaru 2022. godine, što je redak primer direktnog kontakta između neprijatelja.

06.27 Nebenzja: Zapad u Ukrajini pokazao neiskrenost u sprovođenju kontrole naoružanja

Kriza u Ukrajini pokazala je neiskrenost zapadnih zemalja u sprovođenju kontrole naoružanja, rekao je juče na sastanku Saveta bezbednosti ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja. "Zapadne zemlje su dosledno promovisale koncept odgovornog ponašanja i povećane kontrole nad cirkulacijom oružja. Međutim, kriza koju su izazvale u Ukrajini postala je istinski prikaz neiskrenosti njihovih izjava u prilog međunarodnim naporima u borbi protiv nekontrolisanog širenja naoružanja", rekao je Nebenzja, prenosi Tass.

06.15 Kremlj: Procureli dokumenti "prilično zanimljivi"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je dokumente Pentagona koji su procurili na internetu prilično zanimljivim. "Svi se oni proučavaju, analiziraju, o njima se naširoko raspravlja", rekao je portparol Kremlja, prenele su RIA Novosti.

06.00 Sirski: Rusija u Bahmutu prešla na taktiku spržene zemlje iz Sirije

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski izjavio je da su ruske snage u Bahmutu počele da koriste taktiku spržene zemlje i dodao da je situacija u gradu teška, ali pod kontrolom. "Neprijatelj je prešao na takozvanu 'sirijsku' taktiku spržene zemlje. Vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom uništavaju zgrade i položaje. Odbrana Bahmuta se nastavlja. Situacija je teška, ali pod kontrolom", naveo je Sirski, prenosi Ukrajinska pravda saopštenje pres službe odbrambenih snaga Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa