Evropa

Makron nema mira ni u Holandiji: Obezbeđenje reagovalo zbog demonstranta nezadovoljnog penzionom reformom u Francuskoj

Komentari

Autor: Jutarnji list

12/04/2023

-

18:39

Makron nema mira ni u Holandiji: Obezbeđenje reagovalo zbog demonstranta nezadovoljnog penzionom reformom u Francuskoj
Tanjug/AP/Peter Dejong - Copyright Tanjug/AP/Peter Dejong

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici obezbeđenja morali da savladaju demonstranta koji se zatrčao prema francuskom predsedniku Emanuelu Makronu koji se nalazi u poseti Holandiji. Incident se dogodio kada je Makron stigao na događaj na Univerzitetu u Amsterdamu. To je drugi put zaredom da mu je državna poseta poremećena demonstracijama, nakon višenedeljnih protesta u Francuskoj protiv  reforme penzionog sistema, koju je vlada progurala dekretom.

Demonstrant je, oboren na tlo, na francuskom skandirao stih pesme popularne na protestima protiv reforme penzija, koji glasi: "Mi smo ovde, mi smo ovde, čak i ako Makron to ne želi, mi smo ovde".

Tanjug/AP/Peter Dejong

 

Francuski sindikati planiraju u četvrtak nove proteste na državnom nivou protiv reforme.

Ustavno veće u petak će reći da li je zakon i način na koji je donesen u skladu s Ustavom ili opozicija može početi da prikuplja potpise za organizaciju referenduma protiv njega. Dobije li zakon zeleno svetlo, moći će stupiti na snagu, što se očekuje do kraja godine.

Nezadovoljstvo reformom, koja će pomeriti starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, poremetilo je i prvi dan Makronove posete Holandiji.

 

 

Na skupu u utorak Makron je morao da nadglasa muškarca koji je vikao da je francuska demokratija izgubljena, nakon čega je održao govor o evropskom suverenitetu.

Makron je izložen i kritikama evropskih i američkih saveznika zbog svoje spoljne politike.

Francuski zvaničnici nastoje ublažiti štetu nakon što je prošle nedelje rekao da Evropa ne bi smela zaoštravati sukob u vezi Tajvana, nego pokušati izgraditi sopstvenu poziciju kao treći put između Kine i SAD-a. U tvitu u sredu ponovio je da Evropa mora biti samostalna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa