Evropa

Italijanski sud slučaj ruskog biznismena prosledio Sudu pravde EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2023

-

14:48

Italijanski sud slučaj ruskog biznismena prosledio Sudu pravde EU
Italijanski sud slučaj ruskog biznismena prosledio Sudu pravde EU - Copyright Maxim Shemetov/Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski sud danas je doneo odluku da slučaj ruskog milijardera Ališera Usmanova, kojem je zamrznuta imovina vredna više od 80 miliona evra, prosledi Sudu pravde Evropske unije.

Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, italijanska policija zaplenila je vilu na Sardiniji i šest firmi tog tajkuna rođenog u Uzbekistanu, kao i njegovu imovinu i luksuzne automobile, prenosi Rojters.

Iz kompanija Sardenja servici, Delemar, Punta kapača i Makina ranije su se žalili administrativnom sudu u Rimu, rekavši da njima upravlja fond "Pauillac Property Ltd" sa Bermuda, iz koje je Usmanov isključen u februaru 2022. godine.

Oni su naveli da biznismen nije imao kontrolu nad zaplenjenom imovinom.

U presudi u koju je Rojters imao uvid, sud u Rimu je saopštio da će dokumenta poslati sudu u Luksemburgu od kojeg traži da se izjasni da li, prema evropskim pravilima, zamrzavanje imovine može da se primeni na osobu koja više nije korisnik fonda i nema ovlašćenje da koristi oduzetu imovinu.

Dok ne stigne odgovor suda iz Luksemburga, proces se obustavlja, odlučio je italijanski sud.

Italija je, od početka rata u Ukrajini, zaplenila imovinu, vile i jahte vredne više od dve milijarde evra od bogatih Rusa koji su redovno dolazili u tu zemlju na odmor i kupovali imovinu na mnogim prestižnim lokacijama, piše Rojters.

U julu 2022. godine, sud u Italiji je odbacio zahtev da se odmrzne jahta milijardera Alekseja Mordašova, vredna 65 miliona evra.

Pored Mordašova, veliki broj ruskih oligarha, kojima je imovina u Italiji zaplenjena, žalio se administrativnom sudu u Rimu, uključujući i milijardera Andreja Igoreviča Meljničenka, čija je 143 metra duga superjahta, vredna 530 miliona evra, oduzeta prošle godine.

Ti predmeti se i dalje nalaze pred italijanskim sudom, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa