Evropa

Ustavni savet Francuske danas odlučuje o penzionoj reformi

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

10:44

Ustavni savet Francuske danas odlučuje o penzionoj reformi
Ustavni savet Francuske danas odlučuje o penzionoj reformi - Copyright Tanjug AP/Daniel Cole

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni savet Francuske doneće danas dugo očekivanu odluku o zakonitosti predložene penzione reforme, kojom se starosna granica za penzionisanje povećava za dve godine, a koja je izazvala masovne proteste širom zemlje.

Ustavni savet, ili "savet mudraca" kako ga nazivaju u Francuskoj, mogao bi da potvrdi usklađenost teksta zakona ili da prigovori određenim merama, odnosno da odbije tekst u celini.

Ako Savet odobri zakonski predlog kojim se starosna granica za penzionisanje povećava sa 62 na 64 godina života, vlada će imati pravo da ga proglasi u nadi da će to na kraju staviti tačku na proteste, prenosi Rojters.

"Zemlja mora da nastavi da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji nas očekuju", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron tokom zvanične posete Holandiji.

Sindikati i opozicija upozoravaju da višemesečne burne rasprave i protesti zbog zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako  zakon dobije odobrenje Saveta.

Sindikati i demonstranti će nastaviti da vrše pritisak na Makrona da ne proglasi zakon, i pokušaće da pronađu drugi izlaz, a opozicija se nada da bi mogao da se organizuje referendum na kome bi se građani izjasnili o predloženoj reformi, ali za takav predlog potrebno je da prikupi skoro pet miliona potpisa, navodi Rojters.

"Ovo sigurno nije poslednji dan štrajka. Makron mora da povuče zakon ili neće moći da upravlja ovom zemljom“, rekla je u četvrtak Sofi Bine, nova liderka sindikata Se-Že-Te (CGT) upozoravajući na nove štrajkove.

Izvor blizak Makronu saopštio je da će vlada verovatno brzo ozvaničiti zakon, verovatno početkom sledeće nedelje, ako dobije zeleno svetlo Saveta, kako bi pokušala da nastavi dalje s predloženim reformama.

Odluka Saveta se očekuje danas popodne ili večeras, i ako bi se moglo desiti  žda ona poništi predlog zakona, što je nešto što se retko dešavalo, francuski stručnjaci za ustavno pravo i vladini izvori to smatraju malo verovatnim, navodi britanska agencija.

Liderka krajnje desnice Marin le Pen, koja se protivi reformi penzionog sistema, izjavila je da nije optimista po pitanju odluke Ustavnog saveta.

"Ali šta želite da uradim? Palim automobile? Samo ćemo reći Francuzima: Glasajte za Nacionalno okupljanje", rekla je ona za BFM TV.

Komentari (0)

Evropa