Evropa

Putin sa kineskim ministrom: Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

21:01

Putin sa kineskim ministrom: Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane
Putin sa kineskim ministrom: Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u Moskvi, u razgovoru sa kineskim državnim savetnikom i ministrom odbrane Li Šangfuom, podsetio na nedavnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, navodeći da je ona bila veoma produktivna i da je razgovarano i o saradnji između vojnih resora, prenele su RIA Novosti.

Putin je rekao da Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane, redovno razmenjuju korisne informacije, sarađuju u oblasti vojno-tehničke saradnje i održavaju zajedničke vojne vežbe, objavio je Rojters.

Ruski predsednik je podsetio da su zajedničke vežbe održane na Dalekom istoku, kao i u Evropi i da su u njih bile uključene kopnene, pomorske i vazdušne snage. 

 „Nesumnjivo, ovo je još jedna ključna oblast koja jača izuzetno poverljivu, stratešku prirodu naših odnosa“, rekao je Putin.

Li je rekao da se saradnja Kine i Rusije u vojno-tehničkoj oblasti dobro razvija i doprinosi razvoju globalne bezbednosti, prenose RIA Novosti. 

Kina je spremna da nastavi saradnju sa Rusijom radi prosperiteta celog sveta, istakao je kineski ministar odbrane.

Li je naveo da je odabrao Rusiju kao prvu zemlju koju će posetiti da bi istakao poseban karakter i strateški značaj odnosa Kine i Ruske Federacije.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je da će Li Šangfu boraviti u poseti Rusiji od 16. do 18. aprila. 

SAD su uvele sankcije Liju od 2018. godine zbog nabavke borbenih aviona i opreme od ruskog izvoznika oružja "Rosoboroneksporta".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa