Politika

Kineski predsednik najavio putovanje u Rusiju, cilj posete "jačanje poverenja i razumevanja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Gardijan

17/03/2023

-

10:03

Kineski predsednik najavio putovanje u Rusiju, cilj posete "jačanje poverenja i razumevanja"
Tanjug AP/Sergei Bobylev, Noel Celis/Pool Photos via AP, File - Copyright Tanjug AP/Sergei Bobylev, Noel Celis/Pool Photos via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping će boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta koja treba da ojača međusobno poverenje i razumevanje Pekinga i Moskve, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. Ruski i kineski lider održaće neformalni sastanak u ponedeljak, dok će zvanični razgovori biti organizovati u utorak, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Razgovori između predsednika (Rusije) i predsednika Kine počeće 20. marta u popodnevnim satima. Biće to razgvoor tet-a-tet, neformalni ručak", rekao je Peskov novinarima, prenosi Interfaks.

Biće ovo prva poseta Sija nekoj stranoj zemlji otkako je reizabran za kineskog predsednika u svom trećem mandatu, a kako je navedeno "razmeniće mišljenja o važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom", saopštilo je danas kinesko ministarstvo, prenosi agencija RIA Novosti.

Predstojeća zvanična poseta kineskog predsednika Rusiji dodatno će ojačati međusobno poverenje i razumevanje između Pekinga i Moskve, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na konferenciji za novinare.

Vang je istakao da će poseta ojačati i politički temelj prijateljstva dva naroda, koji se prenosi sa generacije na generaciju. Tokom posete Rusiji, Si Đinping će sa Putinom detaljno razmeniti mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, rekao je diplomata.

Dodao je da je predstojeća poseta kineskog predsednika Rusiji poseta za mir i da će Kina zadržati svoj "objektivan i nepristrasan stav o međunarodnim i regionalnim pitanjima, uključujući ukrajinsku krizu", preneo je CNN. Pored toga, istakao je da će Kina "podsticati na mir i promovisati pregovore".

Takođe, Vang je napomenuo da će poseta doprineti i razvoju obostrano korisne saradnje u različitim oblastima, uključujući inicijativu Jedan pojas, jedan put, kao i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Kremlj je danas saopštio da će kineski predsednik Si Đinping, doputovati 20. marta u državnu posetu Rusiji na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina. Kao rezultat razgovora dva predsednika biće potpisan niz važnih bilateralnih dokumenata, naglašava Kremlj.

Test za "prijateljstvo bez granica"

Prijateljstvo Kine i Rusije "bez granica", kako ga nazivaju, pod testom je usled rata u Ukrajini koji je pokrenula Rusija, prenosi Gardijan. Činilo se da je invazija iznenadila Kinu i od tada Si pokušava da igra ulogu posrednika, dok sa druge podržava Putina na međunarodnim forumima, dodaje britanski list. 

Peking je, nedavno, demantovao i tvrdnje SAD o tome da razmatra slanje oružja Rusiji, a prošlog meseca Kina je objavila mirovnu inicijativu u 12 tačaka, mada Zapad ovaj dokument nije baš dočekao raširenih ruku.

Pored sastanka sa Putinom, u medijima su se pojavili izveštaji i da bi Si trebalo telefonom da razgovara sledeće nedelje sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, mada za ovo nema zvaničnih potvrda.

Kineski ministar spoljnih poslova razgovarao je u četvrtak sa ukrajinskim kolegom, i tom prilikom je rekao da se Kina nada da će "Ukrajina i Rusija zadržati nadu u dijalog i pregovore i neće zatvoriti vrata političkom rešenju, ma koliko ono bilo teško i izazovno", kako je navedeno u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Od početka invazije na Ukrajinu, trgovina između Rusije i Kine je porasla, a Kina je najveći uvoznik ruske nafte.

Međutim, Peking takođe pokušava da održi svoje trgovinske odnose sa Evropom, posebno jer nastoji da se ekonomski oporavi od tri godine svoje politike "nultog kovida". Zbog toga, navodi Gardijan, Si hoda "tankom linijom" između podrške svom "najboljem prijatelju" i zaštite sopstvenih interesa.

Komentari (0)

Srbija