Fokus

Da li su već počele "promene kakve nisu viđene 100 godina": Tumačenje poruka posle sastanka Putina i Sija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/03/2023

-

07:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Otakako je sleteo na aerodrom Vnukovo, svima je bilo jasno da je 41. susret kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog lidera Vladimira Putina od velike važnosti za Kremlj. Putin je krenuo u ofanzivu šarma, pa je za razliku od razgovora sa drugim zapadnim liderima, kineski predsednik bio lišen "diplomatije dugog stola". Postavljen mu je crveni tepih, a Putin ga je lično ispratio do automobila. Zadovoljstvo je bilo obostrano, o čemu svedoče i reči kineskog predsednika prilikom oproštajnog rukovanja u Moskvi. 

"Zajedno bi trebalo da radimo na promenama kakve nisu viđene sto godina. Čuvajte se", rekao je Si. 

Tokom trodnevne posete kineskog predsednika Rusiji, dvojica lidera razgovarala su više od deset sati. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Putin je pozdravio kineski mirovni plan za okončanje rata u Ukrajini.

"Verujem da su mnoge tačke kineskog mirovnog plana u skladu sa ruskim pristupom i da bi mogle da budu osnova za mirno rešenje onog trenutka kada Zapad i Kijev budu spremni za to. Međutim, još ne vidim takvu spremnost sa njihove strane", rekao je Putin.

Si je ponovio da se Kina zalaže za poštovanje principa povelje Ujedinjenih nacija.

"Kada je reč o ukrajinskoj krizi, Kina se uvek država objektivno i nepristrasno, aktivno je promovisala mir i pregovore i određivala svoj stav na osnovu sopstvenih interesa. Uvek smo čvrsto stajali na strani mira i dijaloga i na pravoj strani istorije", rekao je Si.

Rezultati Sijeve posete sumirali su se u Vašingtonu i Briselu. Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da Kina ugrožava sve što Zapad radi kako bi izolovao Rusiju, dok predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel smatra da kineski mirovni plan nije prihvatljivo rešenje.

"Ovaj mirovni plan nije ono u šta verujemo jer verujemo u formulu mira koju je predložio predsednik Zelenski, a koja se zasniva na povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravu i multilateralnom pristupu", kaže Mišel.

"Mislim da je njihova diplomatska, politička, a donekle i materijalna podrška Rusiji svakako protiv naših interesa da ovaj rat privedemo kraju na pravičan način", navodi Blinken.

Stručnjaci tvrde da se kineski plan može tumačiti na različite načine, ali da se Pekingu ne može osporiti da ima otvorenu komunikaciju sa obe strane u sukobu.

"Pre samog rata Kijev je sa Pekingom imao vrlo razvijenu ekonomsku i trgovinsku saradnju i čini se da iako Peking nije zauzeo jasan stav po pitanju ruske invazije, Kijev nije spreman da se odrekne upravo tog partnerstva koje je imao sa Pekingom pre samog rata, ali mi moramo da imamo na umu to da za infrastrukturne projekte i pored obećanja Zapada da će učestvovati aktivno u obnovi Ukrajine po završetku rata, Kina je ipak neko ko se pozicionirao kao lider u pružanju razvojne pomoći", rekao je za Euronews Srbija Stefan Vladisavljev, programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Peking nije samo diplomatski partner Moskve jer je kineska ekonomija najveći kupac ruske nafte i gasa, što Rusiji omogućava da se odupre zapadnim sankcijama. Istovremeno, Kini ne odgovara poraz Rusije u Ukrajini jer politički zemljotresi u Moskvi nisu u interesu Pekinga.

Vuksanović: Monumentalne promene, postojaće dva različita pristupa

Euronews

Komentarišući za Euronews Srbija Sijevu posetu Moskvi, ali i kineski mirovni plan za Ukrajinu, Vuk Vuksanović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije, kaže da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije tako energično odbacio kineske predloge i inicijative.

"Ako analiziramo javne poruke, ne bih rekao da je Zelenski energično odbacio kineske predloge i inicijative. Vidimo čak i kada se prvi put pojavio preliminarni kineski plan da je Zelenski rekao da tu postoje neke tačke koje su veoma zanimljive. Tu je on sigurno najviše mislio na one stavke koje su se odnosile na pitanja teritorijalnog integriteta, ali evidentno je da tu isto tako postoji faktor toga da ni ukrajinska vlada ne želi da totalno i permanentno zatvori sva vrata Pekingu. Svesni su komercijalnih veza koje su imali sa Pekingom pre početka ovog rata, a isto tako svesni su rastućeg globalnog značaja Pekinga. U bilo kojoj varijanti ne mogu stopostotno da zatvore vrata", rekao je on.

Kako kaže, glavni aspekt kineske inicijative jeste način na koji Kina pokušava da osvoji poene. Peking smatra, dodaje, da čak i ako se odbije ovaj plan on zapravo dobija poen kao odgovorna sila.

"Na neki način stavke koje sadrži kineski plan predstavljaju dominantno razmišljanje većine država članica UN. I tu su one ključne stavke: prvo jeste pozivanje na princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta, isto tako postoje one druge stavke gde se govori da nema jačanja sopstvene bezbednosti na uštrb nečije tuđe", napominje Vuksanović.

"Postajemo brže svesni promena"

Ova sedmica je dakle donela dodatno približavanje Kine i Rusije, a komentarišući to da li je Amerika svojom politikom na neki način "spojila ova dva suseda", Vuksanović kaže da je dugo verovao da će preovladati realistički impuls u Vašingtonu i da će se to pre svega odnositi na Rusiju ali isto tako i na Iran. 

"Pokušaji da se poboljša odnos sa Rusijom, kao jednom od tri dominantne sile, a isto tako i sa veoma bitnom regionalnom silom kao što je Iran i da se na neki način te dve sile otrgnu Pekingu iz ruku, na ovaj ili onaj način. Ako ne da nužno postanu američki saveznici, onda u najmanju ruku da ne odu u zagrljaj Pekingu. Međutim, rekao bih da sve više i više deluje da ćemo se mi suočiti sa nekom defakto evro-azijskom antantom, koja će se koncentrisati oko Kine, sa Rusijom i Iranom i to smo, između ostalog, videli i na osnovu pomorskih vežbi ove tri države", rekao je on.

A jesu li to te promene koje nisu viđene 100 godina, kako kaže kineski predsednik, Vuksanović kaže da ćemo svakako govoriti o ovom procesu kao veoma značajnom kada budemo pisali udžbenik iz diplomatske istorije za nekih 10,20 ili 30 godina.

"Ovo će svakako biti monumentalne promene. Ono što je takođe upečatljivo je da zahvaljujući novoj tehnologiji te informacije dobijamo brže i na neki način zahvaljujući globalizovanom međusobno tehnološki povezanom svetu možda čak postajemo brže svesni tih promena, ne samo u vidu informacija nego i u smislu kako se one oslikavaju na naš život u praktičnom smislu. Ovo možda nije nužno priča o propasti Zapada, koji je i u prošlosti znao da iznenadi pesimiste, ali bih rekao da ovo definitivno jeste proces u kojem će se morati da prihvati da će postojati dva različita pristupa", ističe on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet