Evropa

Na mrežama "Donbas devuška", a zapravo sedi u Nju Džersiju: Ko je žena iza naloga koji širi rusku propagandu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, WSJ, CNN, Malcontent News

18/04/2023

-

14:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Za svoje pratioce, "Donbas devuška" je Ruskinja iz okupiranog ukrajinskog grada Luganska, koja već mesecima širi rusku propagandu o ratu u Ukrajini putem društvenih mreža. U stvarnosti, iza ovog naloga je Sara Bils, koja živi u Nju Džerziju, ima 37 godina i bivša je pripadnica američke vojske, gde je bila električar odseka avijacije u Vašingtonu.

"Donbas devuška" se pojavila nakon pokretanja ruske invazije na Ukrajinu, i do sada je prikupila značajan broj pratilaca na društvenim mrežama kao što su Telegram, Tviter i Jutjub, gde je objavljivala propagandu koja ide u korist Kremlju.

Kako piše britanski list "Telegraf", njen Telegram kanal sadrži dosta zabranjenog sadržaja, ukljčujući mimove, lažne slike, ali i podržavanje nasilja, od ubistva američkog dobrovoljca u Ukrajini, preko snimaka mrtvih Ukrajinaca, pa do snimaka koji podržavaju odsecanje glave ukrajinskom vojniku od strane pripadnika Vagner grupe.

Imala je različite pseudonime, odnosno "internet imena", a na njen podkast koji vodi imitirajući ruski akcenat, pretplaćeno je 135.000 ljudi.

Da je "Donbas devuška" (koja se na Tviteru predstavljala pod imenom Mila) zapravo Sara Bils, otkrila je organizacija NAFO, u saradnji sa portalom "Malkontent njuz".

Sara Bils je u intervjuu za WSJ priznala da je jedan od administratora Telegram kanala "Donbas devuška"; ali i je rekla i da je ukupno 15 ljudi uključeno u vođenje mreže, odbijajući da otkrije njihova imena.

Dokumenti procureli iz Pentagona

List WSJ navodi da je Telegram kanal "Donbas devuška" imao ključnu ulogu u širenju poverljivih dokumenata koji su procureli iz Pentagona, zbog čega je u Masačusetsu uhapšen i osumnjičen mladić po imenu Džek Tešeira.

"Neke informacije koje su potencijalno veoma zanimljive. Autentičnost ne može da se potvrdi, ali izgledaju kao veoma loše informacije po NATO", objavljeno je na tom Telegram kanalu 5. aprila, uz četiri prikačene fotografije na kojima su se navodno nalazili dokumenti procureli iz Pentagona.

Bils je, u intervjuu za WSJ, rekla da je drugi administrator objavio te fotografije, i da je ona bila ta koja ih je obrisala nekoliko dana kasnije.

"Ne znam čak ni da li su ti dokumenti bili autentični, ili šta u njima piše. Nisam baš tako dobro obučena da čitam te dokumente", navela je ona. 

Tanjug AP/Margaret Small via AP

Sudski crtež sa saslušanja Tešeire

Neki od ovih dokumenata su bili izmenjeni u odnosu na original, uglavnom u smeru preuveličavanja broja ukrajinskih gubitaka u ratu i smanjivanja ruskih. Nedelju dana kasnije, 12. aprila, u objavi na Telegramu je napisano da administratori nisu menjali fotografije.

Rejčel Stivens, koja je radila zajedno sa Bils na ostrvu Vidbi u Vašingtonu, rekla je da bi osoba ranga koji je Bils imala, mogla da ima pristup takvim dokumentima. Međutim, na videlo nisu izašli nikakvi dokazi da je bilo ko povezao Bils sa Aleksom Tešeirom i njegovom krađom poverljivih informacija.

Zvaničnici iz FBI i američke mornarice pokrenuli su istragu kako bi utvrdili tačnu ulogu ovog Telegram kanala u širenju fotografija dokumenata iz Pentagona, i u sklopu toga stupili su u kontakt sa Sarom Bils, preneo je CNN pozivajući se na izvore upoznate sa temom.

Od ribarnice do ruske propagande 

Portal "Malkontent njuz" piše da je Bils na društvenim mrežama, predstavljajući se lažno, tvrdila da je 2014. godine putovala od Rostova na Donu do Luganska "dok je Kijev bacao bombe i sponzorisao nacističke plaćene ubice". 

U stvarnosti, Bils u to vreme jeste učestvovala u bici, ali sudskoj - bila je u Ouk Harboru, navodi ovaj portal, gde se razvodila od svog muža sa kojim je bila u braku tri godine.

Dok je služila u američkoj vojsci, Bils je vodila "Kaskadija akvatiks", prodavala je tropsku ribu i specijalizovanu hranu uvezenu iz Poljske. Do 2018. godine, u okviru zajednice ljubitelja tropskih riba, Bils je stekla reputaciju nekoga ko je veliki poznavalac ove teme.

U junu 2020. godine, Bils se pojavila u epizodi jednog podkasta koji se bavi prodajom ribe, i tu je, kako piše ovaj portal, otkriveno kako ona izgleda, kako joj zvuči glas, kao i šta se nalazi u njenoj kući. Sve ovo je kasnije doprinelo otkrivanju toga da ona zapravos toji iza "Donbas devuške".

Nakon saobraćajne nesreće koju je doživela 2021, i u kojoj je bila povređena, Bils je počela više da iskazuje svoje antiameričke stavove, oslanjajući se na svoj ruski alter-ego i tvrdeći da je iz Donbasa u istočnoj Ukrajini.

Što se tiče njenog prekida rada u američkoj vojsci, Bils tvrdi da je bila "izbačena" zbog svojih "levičarskih stavova", a njeni bivši saradnici su rekli da je u više navrata uhvaćena u lažima.

U telefonskom razgovoru koji su novinari "Malkontent njuza" vodili sa majkom Sare Bils, ona je naznačila da je njena ćerka "često izmišljala priče", kao i da su njih dve donekle otuđene. Takođe, rekla je da ne zna za alter-ego njene ćerke na društvenim mrežama, kao ni za njenu pojačanu aktivnost na internetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa