Biznis vesti

Članice G7 zadržavaju ograničenje cene za rusku naftu

Komentari

Autor: Tanjug

17/04/2023

-

14:50

Članice G7 zadržavaju ograničenje cene za rusku naftu
Članice G7 zadržavaju ograničenje cene za rusku naftu - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Grupa sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7), danas je saopštila da će zadržati limit od 60 dolara po barelu za rusku naftu. Kako navodi Rojters, zemlje članice došle su do ovakve odluke uprkos rastu globalnih cena sirove nafte i poziva nekih zemalja da se ograniče prihodi Rusije.

G7 i Australija donele su odluku da zadrže gornju granicu u poslednjih nekoliko nedelja nakon revizije cene od 60 dolara, postavljene lane u decembru sa ciljem da se smanji sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik jedne od zemalja članice G7.

U poslednje četiri nedelje, cene referentne nafte rasle su uz pomoć smanjenja proizvodnje koje je najavio OPEK+, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika u kojoj je i  Rusijom, kao i oporavka kineske potrošnje.

Zvaničnici G7 zaključili su da ograničenje cena radi na sniženju ruskih prihoda, uz održavanje stabilnosti energetskog tržišta, ali su rekli da će nastaviti sa međusobnom koordinacijom, dodao je zvaničnik.

Rojters navodi da će G7 intenzivirati i napore u borbi protiv izbegavanja ograničenja cena i sankcija nametnutih Rusiji, uključujući korišćenje obmanjujućih praksi za pristup osiguranju i drugim koalicionim uslugama za naftu kojom se trguje iznad gornje granice.

Ograničenje cena nafte zabranjuje kompanijama iz G7 i Evropske unije da pružaju usluge transporta, osiguranja i finansiranja ruske nafte i naftnih derivata, ako se prodaju iznad gornje granice, a SAD i Britanija su dodatno uvele ograničenja na uvoz ruske nafte.

Diplomate G7 osudile ponašanje Rusije, Kine i Severne Koreje

Šefovi diplomatija zemalja članica grupe G7 oštro su danas osudile i kineske pretnje Tajvanu i testiranje raketa dugog dometa od strane Severne Koreje, a istovremeno su razmatrale načine kako da se poveća podrška Ukrajini, a Rusija kazni za invaziju.

Današnja agenda predstavnika G7 je najvećim delom bila posvećena Ukrajini, a razgovori treba da se pretoče u dela za mesec dana, kada će se lideri ove grupe ponovo sresti u Hirošimi, prenosi AP.

Svet je "na prekretnici" zbog rata u Ukrajini i mora da jasno odbije "unilateralne pokušaje da se status kvo izmeni silom", kao i "rusku agresiju protiv Ukrajine i pretnje Moskve da će koristiti nuklearno oružje", rekao je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Prema američkoj delegaciji, ovaj susret zemalja G7 se odigrava u odsudnom trenutku kada svet odgovara na rusku invaziju na Ukrajinu i pokušava da se nosi sa Kinom, a državni sekretar SAD Entoni Blinken je najavio nastavak pomoći za Ukrajinu.

Hajaši je pozvao na dijalog sa Pekingom o mnogim pitanjima od globalne važnosti, ali istovremeno naglasio da zemlje G7 moraju da "direktno izraze svoju zabrinutost" i pozovu Kinu da se ponaša kao "odgovorni član međunarodne zajednice".

Visoko postavljeni zvaničnik Stejt departmenta je rekao da su diplomate zemalja G7 u poslednje vreme više puta upozorili Kinu da bi slanje oružja Rusiji ili pokušaji da se promeni status kvo u Tajvanskom moreuzu, imali "ozbiljne posledice".

Kina je nedavno avionima i brodovima simulirala opkoljivanje Tajvana, navodi američka agencija.
Japanski ministar spoljnih poslova je izrazio i "duboku zabrinutost" zbog učestalog lansiranja balističkih raketa od strane Severne Koreje, a ministri spoljnih poslova G7 su oštro osudili ovakvo ponašanje Pjongjanga.

Članice grupe G7 su SAD, Japan, Nemačka, Kanada, Francuska, Italija, Velika Britanija, kao i Evropska unija, podseća AP.

 

 

Komentari (0)

Biznis